Профилираните канали владеят зрителите

 Тв публиката все повече предпочита кино и документални филми

в. Поглед | Надежда НЕНОВА | 2009-11-20 | 02:42:19

MythbustersДо момента никой не е попитал хората искат ли такава телевизия и какви програми желаят да гледат, казва Гриша Камбуров, изп. директор на Асоциацията на радиои телевизионните оператори (АБРО).
Според последните поправки в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), приети от правителството на Станишев, по право достъп до ефира след цифровизацията получават сегашните ефирни телевизии -BHTl,bTV, Nova и PRO.BG. Всички останали канали трябва да участват в сложна процедура, която включва Съвета за електронни медии и компанията, която е избрана за оператор на мултиплекса. СЕМ ще може да определя задължително две програми на всеки мултиплекс. За останалите, операторите на мултиплекса ще могат да предлагат за одобрение на съвета списък.
А просто могат да бъдат питани зрителите, кои и какви програми биха искали да гледат.
Изследванията на телевизионната аудитория в последните години показват, че има ясно изразен дефицит на качествени филми и сериали. Оказва се, че над 90% от българските зрители определят игралните филми като най-желан жанр, а близо 70 % от активната аудитория между 18 и 49-годишните предпочитат документалното кино и музикалните програми.
Засега тенденцията е най-видима в София и големите градове, в които предпочитани програмите на Диема вижън и Fox, a Discovery Channel, National Geographic, AniMal planet и History изместиха тотално MTV и VH1 от топ 50.
Филмовият AXN и създаденият през 1997 г., National Geographic Channel имат твърда и вярна аудитория у нас, показва пък националното проучване на пийпълметричната агенция GFK.
Според данните Discovery Channel и History малко са отстъпили в рейтинг позициите си в национален мащаб, но в София гледаемостта на двете телевизии се е увеличила през последните шест месеца. "Мисля, че зрителите търсят това, което досега не са виждали. Телевизионната тденция за последните 20 години е от комедията и драмата през риалити форматите към factual (действителни факти, представени по необикновен начин)", обяснява старши вицепрезидентът и генерален мениджър на Discovery Networks за Европа, Близък Изток и Африка Кейлъб Уайнстайн.
"Ние произвеждаме уникални за целия свят програми, базирани на истински факти. Като номер едно компанията в тази сфера Discovery Networks предоставя на зрителите си уникално съдържание, прави ги съпричастни с различните марки и отговаря на зрителското любопитство, като разказва неповторими истории", каза за ПОГЛЕД Уайнстайн.
Профилираните канали задоволяват нуждите на всеки сегмент от аудиторията, коментират медийни специалисти. Филмовите и комедийните програми са предпочитани от женската публика, научно-популярните от мъжката, а зрителите на музикалните канали са предимно до 18-годишна възраст.
Първа от ефирните телевизии тази ниша се зае да запълни bTV с мултиканална платформа. Тя вече стартира с bTV CoMedy, а на 7 декември тръгва и bTV Сшема. "Профилираните канали дават на зрителят по-голям избор и разнообразие и възможност да може да намери желаната от него програма", казва пиа-рът на Болкан Нюз Корпорейшън Ангел Каспарянов.
Цифровата телевизия дава най-големи възможности за развитие точно на профилираните канали. "Дигиталният свят ни позволява да предложим на потребителите си повече от това, което искат. Качваме видео на нашия уеб сайт, имаме взаимоотношения и с YouTube, а през 2007 г. стартирахме сайта howstuffworks.coM, който ни позволява да предлагаме още по-богат набор от услуги на все повече и повече потребители", казва Кейлъб Уайнстайн.
Рейтингите обаче все още не отчитат нито различията в ефирното, кабелното и сателитното разпространението на програмите, нито използването на крос-платформи.
Самата цифровизация също изглежда далеч в бъдещето. Едва ли ще успеем да изпълним изискването на Европейската комисия до 2012 г. 95% от населението на страната да приема цифров сигнал, прогнозират експерти. Според специалистите това е така, защото още не е ясно в какви срокове ще бъде променено законодателството, за да може да стартира конкурсът за изграждане на мрежа за разпространение на цифрови телевизионни и радиопрограми. "Ако не ускорим процеса по първоначалната цифровизация на ефира, ще провалим и следващите етапи, които трябва да започнат от 2015 г.", твърдят експертите. Така може да получим сериозни санкции от Брюксел за поредното закъснение на задължителна процедура в телекомуникационния сектор.
Това обаче не се отразява на плановете на телевизионните инвеститори в България. Според вицепрезидента на Discovery Networks българският пазар е изключително вълнуващ и компанията продължава да инвестира в програми и съдържание всеки ден. "Винаги търсим истории, които зрителите никога преди това не са виждали. Съдържанието ни е авантюристично и енергично и вдъхновява зрителите да живеят необикновен и пълноценен живот, като черпят с пълни шепи от света около себе си. Така създаваме дългосрочна връзка с нашите зрители", каза за ПОГЛЕД Кейлъб Уайнстайн.

***

Текст под снимка

"Ловците на нитове" са любими герои на зрителите от Европа, Русия и Южна Африка

Стр. 6 – 7

Снимка

Leave a Reply