Програма “Конкурентоспособност” ударно харчи 2 млн. лв. за реклама

в. Сега | РУМЯНА ГОЧЕВА | 14.03.2016 | Стр. 6

Половин милион от тях ще отидат за анализ на резултатите от предишния период

Първите пари по новата програма "Иновации и конкурентоспособност" още не са стигнали реално до фирмите кандидатки, но ударното харчене за реклама вече започна. В първите месеци на тази година – края на януари и началото на февруари, ресорното министерство на икономиката е обявило поръчки за близо два милиона лева.
С тези пари ще бъдат организирани информационни дни и ще бъдат направени рекламни сувенири – чанти за лаптоп, флашки, химикалки, ключодържатели, тефтери, шапки, топки, тениски и др. Ще бъдат изработени и специални визитки за чиновниците от управляващия орган с логото на самата програма.
Поръчките за рекламни материали и конференции са общо четири. Първата от тях е за сувенири като тефтери, портфейли и др. срещу 150 000 лв. без ДДС. Те ще бъдат раздавани на участниците в кръглите маси с цел да популяризират програмата за бизнеса. Друга фирма ще трябва да проведе 60 информационни дни в София и в страната до края на следващата година срещу половин милион лева без ДДС. Тези дни били важни за фирмите, защото им дават възможност да се видят "лице в лице" с чиновниците, които отговарят за "Конкурентоспособност" и да могат да зададат въпросите си на място, е един от аргументите за поръчката. Видимо не е отчетен фактът, че често самите предприемачи не са доволни от начина, по който са били провеждани срещите. В анкета за резултата от подобни инициативи от предходния програмен период част от фирмите определиха като най-полезни и най-добре организирани кафе паузите.
Отделна поръчка предвижда изготвянето на план-график за самата програма, както и "надграждане на уменията" на чиновниците по "Конкурентоспособност". За целта до края на 2017 г. ще се проведат около 90 еднодневни обучения, които ще струват 450 000 лв. без ДДС.
Най-парадоксалното е, че за да се види дали и доколко успешна е била програмата в предходния програмен период, ще бъдат дадени 500 000 лева. Оценката и ефикасността на проектите обаче могат да се засекат по няколко показателя и без скъп анализ. В момента всеки проект подлежи на последваща проверка за неговата ефикасност и рентабилност. Преди около две години пък сегашният вицепремиер Томислав Дончев, който отговаря за европрограмите, представи SIBILA – модел за оценка на въздействието от еврофондовете върху българската икономика. Освен това изпълнението на "Конкурентоспособност", а и на останалите европейски програми, се следи както от икономическото, така и от финансовото министерство.

Стр. 6

Leave a Reply