Програми по никое време

TV Bulgaria I 26.03.2011

Големите надежди за възраждането на Нова телевизия явно няма да се сбъднат и този сезон. Ръководството, начело с новия директор Светлана Василева, си е поставило за цел да „изчисти“ имиджа на канала, и дори да приемем, че го прави с верните предавания, те се излъчват в грешното време. Снощният премиерен епизод на играта Аз обичам България утвърди маниера на странни, дори необясними програмни решения, който се наложи в последните седмици. Последният проект на Nova отново се оказа всичко друго, но не и лош. Но и отново е всичко друго, но не и прайм-тайм предаване. Форматът на Аз обичам България такъв, какъвто го видяхме предишната вечер, в най-добрия случай е чудесно предложение за неангажиращо убиване на време в съботния или неделния следобед. За пореден път, както и в случая с предаването Метрополис, това не е заглавие, което има шанс за по-стабилна аудитория в най-гледаното време. Новото развитие на телевизията все повече е в посока, която намалява нейната аудитория. И не защото предаванията й са лоши. Те просто не са правилно позиционирани.

Нека сравним какво предложиха на зрителите си двата най-големи канала в прайм-тайма между 20 и 22 часа тази седмица:

Понеделник

20:00 „Стъклен дом“ (bTV) / „13-ият воин“ (Nova) – нови епизоди на най-успешният български сериал от последните години срещу стар филм, който ако някой е пропуснал може да свали от всеки торент-сайт.

Вторник

20:00 „Забраненият плод“ (bTV) /“Метрополис“ (Nova) - утвърден турски сериал с постоянна аудитория срещу ново симпатично авторско предаване,  което търси специализирана публика.

21:00 „Lord of the Chefs“ (bTV) /“Хавай 5-0″ (Nova) - единственият риалити проект за сезона срещу американски сериал на средно ниво.

Сряда

20:00 „Забраненият плод“ (bTV) /“Стани богат“ (Nova) - силният преди години формат „Стани богат“ отдавна е променен и развит в страните, в които все още се излъчва. У нас той разчита повече на носталгията, отколкото на нова публика. Колкото и интелигентна алтернатива да е на турските тв тегоби, в сегашните условия на пазара няма шанс да ги пребори.

21:00 „Столичани в повече“ (bTV) /“От местопрестъплението: Маями“ (Nova) - аналогична ситуация от понеделник. Премиера на нов български сериал, за каквито очевидно в момента има глад на пазара предвидимо ще смачка пореден епизод от американска кримка. Резултатът като дял на аудиторията е близо 70% за bTV към 8% за Nova.

Четвъртък

20:00 „Забраненият плод“ (bTV) /“Стани богат“ (Nova)

21:00 „Lord of the Chefs“ (bTV) / “От местопрестъплението: Маями“ (Nova)

Петък

20:00 „Забраненият плод“ (bTV) /“Аз обичам България“ (Nova)

21:00 „Комиците“ (bTV) / “Аз обичам България“ / „Коя е Саманта“ (Nova)

Отново неравностойна битка – докато  bTV излизат с пореден епизод на турски сериал и едно от най-гледаните си предавания, Nova предлагат неангажираща тв игра и чужд комедиен сериал.

В резултат Nova все повече губят позиции, и вместо да увеличават, намаляват плавно пазарния си дял. Истината е, че продукциите на  bTV не винаги са толкова добри като съдържание. Lord of the Chefs да речем има немалко недостатъци. Предаванията на канала обаче са точно програмирани и налагани, а срещу тях няма реална конкуренция. Вероятно резултатите, които дава новата програмна политика на Нова телевизия ще наложат поредно преосмисляне на стратегията за развитие на канала. В противен случай от лидер bTV ще се превърнат в монополист в телевизионния бизнес. В което има твърде малко позитиви.

Оригинална публикация

Leave a Reply