Прокуратурата обяви медиите за no-ефективни от контролните органи

в. Сега | 07.07.2012 | 00:01 | Стр. 1

Според шефа на държавното обвинение те са разкрили равен брой престъпления

Прокуратурата обяви медиите за по-ефективни в противодействието на престъпността от цялата контролна система, включваща близо 40 ведомства, които разполагат със стотици милиони левове от републиканския бюджет. "През 2011 г. средствата за масова информация са разкрили почти равен брой престъпления с целия контролен апарат на държавата", заяви пред парламентарната правна комисия главният прокурор Борис Велчев при представянето на годишния доклад на ръководеното от него ведомство. Според данните прокуратурата се е сезирала и е работила по 1563 публикации, а получените медийни сигнали в НАП, митниците и пр. са били 1676.

Велчев обяви, че прокуратурата не може да отчете напредък единствено по работата срещу корупционните престъпления. А причината за това е остарелият Наказателен кодекс и въпросните 40 ведомства. В подкрепа на тезата си обвинител №1 заяви, че контролните органи са изпратили общо 1676 доклада до прокуратурата за м.г., което е с близо 100 повече от предходната година, но по тях са образувани едва 170 дела, което е по-малко от 2010 г.

Не за пръв път главният прокурор напада контролиращите служби. От години той прокарва тезата, че именно заради тях държавното обвинение е претрупано от работа. Според него, вместо да направят проверки и да накажат бързо с административни санкции виновните, си измиват ръцете, като пращат всичко на прокуратурата.

Депутатите не оспориха тезата на Велчев, че за последните 4 г. е направен "необратим напредък" в работата на обвинението. Главният прокурор се оплака, че хората му работят на ръба на "биологичните си възможности". Той е изчислил, че всеки от магистратите му разглежда годишно по 230 преписки, 180 досъдебни производства, прекратил е 50 с изтекла давност и се е явил на 150 съдебни заседания. През 2011 г. били осъдени 50 000 души и 1200 са оправдани. Велчев обобщи, че за периода 2007-2011 г. има четворно увеличение на окончателно осъдените за участие в организирани престъпни групи, шест пъти са се увеличили признатите за виновни за данъчни престъпления, а наказаните за злоупотреби с европейски средства са близо 200 на фона на нито един през 2007 г. През м.г. е бил създаден национален регистър на хората с две или повече висящи дела, които само за 12 месеца намалели с 35%, което означава, че те "са обработени" и са отишли в затвора.

————-ПОДСЛУШВАНЕ

МВР е използвало 26% повече специални разузнавателни средства (СРС) през 2011 г., показва докладът на парламентарната подкомисия за контрол на СРС. Слухтенето в държавата се е повишило въпреки обещанията на властта да го ограничи силно. Това стана след шумните скандали около излезлите в публичното пространство записи на премиера Бойко Борисов, който дава указания на шефа на митниците Ваньо Танов да спре законна проверка на фабриката на Михаил Михов-Мишо Бирата. Тогава Борисов се закле да има бързи законови промени, а вътрешният министър да не контролира този процес. Обещанията му останаха на книга. Затова пък се оказва, че м.г. са подслушвани или следени общо 7881 българи, или с 30% повече от 2010 г. В същото време осъдените на базата на доказателства, събрани чрез СРС, намаляват.

Стр. 1, 4 

Leave a Reply