Пролетният тв сезон: bTV със служебна победа в свирен мач

TV Bulgaria I 10.03.2011

В последните две години доминацията на bTV на тв пазара се затвърди окончателно. В графика на TNS/TV Plan, публикувана във вестникКапитал, ясно се вижда положителната тенденция за увеличаване на аудиторията на канала за сметка основно на Nova, която бележи спад в последните 24 месеца, и БНТ, чиято гледаемост намалява непрекъснато от 2005-та насам.
Илюстрация: вестник Капитал
 
След като частните национални телевизии – bTV, Nova и TV7, обявиха пролетните си програмни схеми, и след като от БНТ не направиха значими промени в съдържанието, което предлагат, отсега спокойно може да се прогнозира, че тенденциите ще се запазят поне до есента на тази година. Обновлението на програмата на TV7 дава известни шансове на канала да увеличи в малък порядък зрителите си, но в никакъв случай не предполага дори доближаване до основните играчи на пазара.
Държавната националната телевизия продължава да страда от основния си проблем – тотално разбъркана и непоследователна програмна политика, поддържане на псевдо-обществени предавания, които не могат да съберат публика, и имидж на „пенсионерска“ медия. Засега опитите да договорят реализацията на хитови проекти остават безуспешни (сред неосъществените идеи са екшън-риалити и световно бизнес- шоу), а единственият пролетен проект, който би могъл да предизвика интерес, е сериалът Под прикритие (очаква се да го видим през април.) Външните продукции, конкурс за които бе обявен в началото на годината, се бавят и поне две от тях няма да стартират в близкия месец. Проектът Малкото голямо четене не събуди никакъв интерес. Публицистиката от години тъпче на едно място, без да успее да предизвика обществен отзвук, а най-успешното предаване на медията си остава тъповатото Шоуто на Канала, което едва успява да се класира в топ 50 на най-гледаните програми. На практика БНТ не направи нищо, за да излезе от дългогодишната си криза – зрителска и имиджова. И в следващите месеци нямаме никакви основания да допуснем, че публиката ще има причина да я избере пред частните канали.
След промени в ръководството на Nova, което включваше и оттеглянето на програмния директор Олга Лозанова, телевизията се луташе месеци в опит да намери заглавието, което да промени неблагоприятната тенденция за спад на аудиторията. В края на 2010 година изглеждаше, че това ще е хитовото риалити шоу Фермата. В последния момент обаче проектът бе изтеглен и не се знае дали изобщо някога ще бъде реализиран. Телевизията се отказа от нова или утвърдена риалити програма през пролетта и няма да успее да излъчи нов собствен сериал, освен заснетите вече серии на сапунката си Забранена любов. Така медията се лиши от двата най-хитове жанра в момента. На практика тя разчита на стари свои и чужди предавания и лица, за да спечели обратно зрителите, и пуска едва две съвсем нови предавания за сезона – играта Аз обичам България и шоуто Метрополис. Въпреки че и двата проекта имат своя потенциал, той е крайно недостатъчен за да „обърне палачинката“. Nova просто не дават причина на хората да изберат канала им, недекларирайки разбирането, че програмната им схема се нуждае не от освежаване, а от значителни промени.  В най-добрия случай каналът има шанс да задържи средната си гледаемост, но в никакъв случай не би могъл да постигне целта да увеличи пазарния си дял. Очакваното пребрандиране на каналите Diema на Nova Cinema и Nova 2 също не би имало особен ефект върху успеха на основния канал.
На фона на всички останали bTV са готови да впрегнат всички усилия, за да успеят не просто да задържат категоричното си лидерство, но и да увеличат допълнително преднината пред своите конкуренти. Те единствени пускат ново прайм-тайм риалити, кулинарното Lord of the Chefs, стартираха нов сезон на Танцувай с мен, и яхнаха новата вълна в телевизионната мода у нас – интереса към българските сериали. След дни стартират нови епизоди на утвърдения Стъклен дом, до края на месеца започва Столичани в повече, а вече усилено се снима и мащабният Седем часа разлика. Реално погледнато, медията предлага дори по-голямо изобилие от нови и атрактивни проекти, отколкото пазарът в момента изисква. Това дава сериозни предпоставки за допълнително увеличаване на и без това несъизмеримо по-обемната аудитория на канала. Да не говорим, че bTV все още имат в каталога си предавания като България търси талант, чийто втори сезон е почти гарантиран успех, независимо кога от телевизията решат да го върнат на екран. Не бива да се подценява и потенциала на нов сезон на Survivor.Паралелно с това от групата затвърдиха бранда си с успешното налагане на bTV Action и очаквания през 2011-та bTV Lady. На база всичко това подчертаната преднина на канала и тази година изглежда предопределена.
Изводът от обощенията до тук е, че тази пролет, за разлика от миналата, няма да има дори опит за състезание на телевизионния пазар. Победителят е предизвестен, а всички знаем, че няма как липсата на реална конкуренция да не се отрази на общото качество на продукциите. Остава надеждата, че есенният сезон ще предложи по-сериозни предизвикателства.
 

Leave a Reply