Промените в bTV и Pro.bg вече започват

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 2010-05-18

Единият канал ще бъде насочен към женската публика

bTV ще се превърне в телевизия, ориентирана предимно към женската аудитория. Това гласят последните слухове около сливането на bTV, Pro. bg и RING.BG, след като медийният консорциум Central European Media Enterprises (СМЕ) купи бившата телевизия на Рупърт Мърдок.

Слухове

След като сделката беше финализирана преди няколко седмици, в медийното пространство тръгнаха различни слухове за бъдещето на трите основни телевизии в групата. Злите езици твърдят, че всички рейтингови предавания на bTV, като "Сървайвър" и "България търси талант", ще бъдат преместени по Pro.bg през новия сезон. По bTV щели да се излъчват предимно сериали, предавания за дами. Новините щели да останат в отделни редакции, както и досега. Друг слух обаче гласи обратното. В телевизия за дами щяла да се превърне Pro.bg, bTV пък щяла да продължи да се развива като политематична медия. Коя стъпка ще е по-икономически оправдана обаче, само времето ще покаже.
От bTV отказаха официален коментар по темата под претекст, че още текат преговори и концепцията все още не е напълно изчистена. Сделката Сделката за продажбата на bTV бе сключена през февруари тази година. Отблизо година обаче се говореше, че бившата телевизия на Мърдок ще бъде търгувана. Всички очакваха с нетърпение обявяването на цената на медията и нейния купувач. Централноевропейският медиен консорциум СМЕ придоби дела на Balkan News Corporation за 400 млн. USD. В пакета влизаха освен bTV и bTV Comedy, bTV Cinema, както и 5 радиостанции. Така European Media Enterprises вече е успешен конкурент на шведската компания MTG (Modern Times Group), която също притежава 5 тв канала заедно с Нова тв. Компанията купи Нова тв през юли 2008 г. за 620 млн. EUR, или малко над 774 млн. USD. Това прави Нова тв по-скъпа от bTV, но само преди финансовата криза. По същото време
преди две години СМЕ придоби RING.TV и TV2 за 172 млн. USD.

Стр. 23

Leave a Reply