Промените в СЕМ поставят под въпрос избора на шеф на БНР

в. Пари | 2010-05-04 

Членовете на регулаторния орган ще бъдат намалени от 9 на 5, за да се съкратят разходите

Промените в Съвета за електронни медии може да навредят на избора на генерален директор на Българското национално радио, каза пред в. "Пари" Маргарита Пешева, член на регулаторния орган и бивш негов председател. По думите й не е редно конкурсната процедура да бъде започната от един състав, а завършена от друг. Това е сериозен повод за нейното съдебно оспорване, твърди Пешева. Според нея промяната в състава на СЕМ не би била лоша идея, ако се е случила, преди да започне конкурсът за нов генерален директор.

Редуциране

Промените в Закона за радиото и телевизията предвиждат намаляване на броя на членовете на СЕМ от 9 на 5 души, а представителите на регулаторния орган няма да имат право на два последователни мандата. Предложенията бяха гледани на извънредно заседание на Комисията по култура, гражданско общество и медии към парламента, а тази или другата седмица промените ще бъдат гласувани в зала на първо четене, каза за в. "Пари" председателката на медийната комисия в парламента Даниела Петрова.

Отпаднали

Познатите досега лица от СЕМ, които ще отпаднат, са Маргарита Пешева, Мария Стефанова и Бойчо Кулински. Те са изкарали по 2 мандата в регулаторния орган и според новите правила ще излязат от регулатора. Ако няма промени по текста на направеното предложение между първо и второ четене, 10 дни след влизането на закона в сила президентът трябва да посочи кой от неговата квота да бъде отстранен, каза Петрова.

Съкращаване на разходите

Идеята за намаляване на броя на членовете в СЕМ съществува още от ноември. Тогава ГЕРБ реши да редуцира броя на представителите на всички регулаторни органи. Правим го, за да се съкратят разходите в бюджета на СЕМ. По наши изчисления това ще са около 110 хил. лв., каза за в. "Пари" Даниела Петрова.
За момента все още не е обсъждан вариант за конвергиране между СЕМ и КРС. Първо трябва да се избере моделът, по който ще се извършва цифровизацията, и едва тогава да се обсъжда дали ще има сливане между двата регулатора.

Стр. 23

Leave a Reply