Променят се правилата за външната реклама

www.pari.bg | 2009-12-01

Софийската община и агенциите си стиснаха ръцете и започнаха пренареждане на пейзажа

Пълна промяна в облика на София. Това очаква столицата ни през 2010 г. Причината е Наредбата за външна реклама, която влезе в сила през октомври и цели да въведе ред на този пазар. Бизнесът и общината си стиснаха ръцете и поставиха основите на „голямото пренареждане”, което ще започне в началото на 2010 г.
В продължение на повече от 8 години в София цари хаос по отношение на рекламните съоръжения. Липсата на нормативна уредба, която да контролира пазара на външна реклама в София, постави агенциите в изчаквателна позиция и стопира инвестициите в сектора, коментираха експерти за в. Пари. Това, което предстои да се случи, е разделено на няколко етапа. Незаконните рекламни съоръжения трябва да бъдат демонтирани, да се изработи схема за преглеждане на цялата територия и пренареждане на външната реклама. И най-важното – от Столичната община трябва да проведат конкурс, който да определи агенциите, които ще отдават под наем рекламните площи. Според главния архитект на София Петър Диков фирмите, които ще спечелят конкурса, трябва да са ясни до март.

Промените

Територията на София е разделена на 6 зони. В първата попада идеалният център на столицата, в който е забранено поместването на рекламни съоръжения с изключение на тези по покривите на сградите. Във втората зона рекламите трябва да са с размери до 4 кв. м, а не както е масовата практика в момента 12 кв. м. Рекламните площи ще се раздават в пакети, които включват съоръжения в различните зони. При изготвянето на схемата някои билбордове ще бъдат премахнати, а други преместени. Със сигурност ще има и нови съоръжения.

Последиците

Най-добрите сделки са тези, при които всички страни печелят. Когато има ред на пазара, се работи много по-лесно. Може би правилата няма да са съвършени, но е по-добре, че изобщо ще има някакви правила. Това са нагласите, с които бизнесът приема промените, показва проучване на в. Пари. От новата наредба печели и общината, която очаква в пъти по-големи приходи от реклама.

Пазарът

В условията на криза пазарът на външна реклама се сви с около 40%, коментира за в. Пари Красимир Гергов, председател на Асоциацията на рекламните агенции. Според него инвестициите в този сектор през 2008 г. са били около 15 млн. лв., а колко ще бъдат през следващата година – никой не може да каже. Незаконните съоръжения и агенциите, които подбиват цените, са още два проблема, с които трябва да се бори общината.Наличието на нормативна уредба е основата, върху която предстои да стъпят промените, а те са глътка въздух за фирмите от рекламния бизнес в условията на криза.

Оригинална публикация

Leave a Reply