Промяна и комуникация са ключът към успеха на фирмите

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2010-02-15 | 00:01:01

Компаниите, които разчитат на вътрешни комуникации, преминават по-успешно през кризата. Това показват последните проучвания във Великобритания. По време на криза компаниите обикновено просто съобщават на служителите си какво се случва във фирмата и какви са задълженията им, което е погрешна стратегия, коментира за в. Пари Кевин Рък, консултант комуникации към IT отдела на British Telecom. Комуникацията трябва да ангажира служителите и да ги направи част от промяната, коментира за в. Пари Ан Пилкингтън, основател на PR Academy и независим комуникационен консултант. И мениджърите трябва да се сещат за това не само по време на криза, единодушни са двамата експерти. Факт е, че в условията на криза компаниите са принудени да съобщават на служителите предимно лоши новини и според Рък и Пилкингтън тук действат няколко основни правила – бъдете честни, покажете загриженост към служителите, кажете какво е направено до момента и какво предстои да бъде направено, помолете за помощ, ако е необходимо.

В България

За съжаление професията вътрешен комуникатор все още не е особено позната сред българските
компании. Същото беше и с пиарите преди десет години. Никой не познаваше тяхната професия, а сега всяка компания има PR специалист, коментира за в. Пари Нели Бенова, основател и изпълнителен директор на Apeiron Communication. През 2007 г. Apeiron направи проучване сред мениджъри на високо и средно управленско ниво в България, коментира Нели Бенова. Проучването показа, че голяма част от мениджърите (около 37%) смятат, че в тяхната фирма има нужда от специализирано звено Вътрешни комуникации, което има различни функции от тези на PR отдела или Човешки ресурси, допълни Бенова.
Въпреки това по-малко от 15 на сто от анкетираните тогава споделиха, че в техните фирми такъв отдел съществува. Мисля, че промяна оттогава до днес има, но тя едва ли е значителна. Учудващо е например, че големи организации с персонал от над 1000 души все още не осъзнават необходимостта от специалист или екип вътрешни комуникатори. Често се срещаме и с неразбиране за мястото на вътрешния комуникатор в организационната структура – обикновено тези хора са ситуирани под шапката на човешките ресурси, PR или маркетинг отдела. Това са все предизвикателства, с които вътрешните комуникатори в България трябва да се справят, казва Бенова.

Предимствата

Ангажираните служители са най-голямата полза от дейността на вътрешните комуникации, защото това
е най-ценният ресурс на една фирма. Ще перифразирам една любима мисъл: Не е страшно да нямаш пари, страшно е да нямаш съмишленици. Мотивираните и ангажирани служители не са просто работна ръка, а хора, споделящи целите на компанията си и допринасящи за реализацията им.

Визитка

Кои са Кевин Рък и Ан Пилкингтън

% Кебин Рък работи за British Telecom над 20 години, като преминава различни позиции. Той е доверен съветник на изпълнителни кадри от по-висш ранг. Води курсове и преподава в програмите за PR
Диплома и Сертификат за напреднали на Института за пъблик рилейшънс в Лондон и акредитирания център на CIPR в София -Apeiron Communication.
% Ан Пилкингтън е основател на PR Academy. В началото на кариерата си Ан се занимава с журналистика, а след това преминава към областта PR, работейки за American Airlines, British Telecom, Woolwich Bank и Barclays.

Стр. 21

Leave a Reply