ProPublica за две години съществуване получи Пулицър за втори път

b2b Magazine I 3.05.2011

Репортерите на ProPublica Джеси Ейсинджър и Джейк Бърнстейн взеха най-престижната журналистическа награда Пулицър за своя статия, посветена на банкерите от Уолстрийт, които успяват да се обогатят за сметка на своите клиенти, а понякога дори и на собствените си фирми. Финансистите с алчни намерения първо са забавили, но впоследствие са влошили кредитната криза.

Това е вторият „Пулицър“ за ProPublica и медията го получава на втората година от активната си дейност.
 
Миналата година репортерът Шери Финк беше награден за разследващ репортаж със статията си „The Deadly Choices at Memorial“, посветена на случаи на евтаназия, извършвани в болницата на Ню Орлиънс след урагана „Катрина“, публикувана в партньорство с New York Times. Това са и първите награди „Пулицър“, давани някога на онлайн новинарска медия. Тази година за първи път призът е присъден на серия статии, които не са публикувани изобщо в печатна медия.
 
Разработките на двамата отличени автори са част и от серия радио репортажи по две обществени радиостанции. Това са „Planet Money“ и „This American Life“. Но тъй като радио продукциите не подлежат на номинации за „Пулицър“, работата на журналистите в електронните медии не е наградена.
Въпреки, че има доста хумор в начина, по който историята е представена, основната теза в отличената тази година статия е доста сериозна и много съществена: тя гласи, че нравите на Уолстрийт, особено в периода 2006-2008 г., не са в съответствие с обществения или националния интерес и че по-строгият контрол (а може би и намеса на властите) в сърцето на финансова Америка са наложителни. Най-сериозният тест за работата на журналистите в ProPublica е въздействието, което постигат в обществото, твърдят самите те. След публикуването на статиите, репортерите смятат, че са стимулирали дейността на SEC – комисията за ценните книжа и фондовите борси в САЩ и на Конгреса. А и в момента тяхната журналистическа дейност продължава да оказва натиск в тази сфера.
 
Тази година имаше цяла поредица от награди за ProPublica, включително две отличия George Polk, едно за радио репортажи (съвместно с радио NPR), посветени на мозъчните увреждания сред американските войски и друго за телевизионен репортаж съвместно с Frontline, в който се разобличава полицейско насилие в Ню Орлиънс след урагана „Катрина“. Медията е финалист и на националните награди за списания с история около уредите за диализа.
 
Американското общество на редакторите им присъжда медал за отразяването на полицейската история в Ню Орлиънс – двама разследващи журналисти и редактори са сред наградените в различните категории.
 
Онлайн медията ProPublica е създадена, за да стимулира реформите в медиите и в обществото чрез журналистически средства. За целта авторите пишат истории с „морална сила“, това са статии за злоупотреба с власт или за това как управляващите и силните на деня компрометират даденото им обществено доверие.
ProPublica е сдружение с нестопанска цел, което успява да поддържа разследващата си журналистика, благодарение на своите дарители. Медията отчита над 1300 финансови донора през миналата година и близо 500 до април 2011-а. Централата на ProPublica е в Манхатън. Основаването на сайта е обявено за първи път през октомври 2007 г. Началото на дейността му е от началото на 2008-а, а първите публикации се появяват през юни 2008 година. В редакцията на медията работят 34 щатни журналисти, всички те отдадени на раследващата журналистика и на историите, в които се таи потенциал да повлияят на обществото.
 
Пулицър 2011
 
Категория
 
Наградени
 
Заради
 
Журналистика в служба на обществото
 
Лос Анджелис таймс”
 
Разкриване на скандална корупционна схема в калифорнийския град Бел. Местните управници си раздавали заплати, шест пъти по-високи от обичайните. Те си набавяли необходимите средства, като повишили редица данъци и такси. Разследването на “Лос Анджелис таймс” довело до уволнения и арести сред местния политически елит.
 
Разследващ репортаж
 
Пейдж Сейнт Джон (“Сарасота Хералд Трибюн”)
 
Доказва слабостите в застрахователната система на Флорида и с разследването си предизвиква редица регулаторни действия.
 
Разяснителен репортаж
 
Екип на “Милуоки Джърнъл Сентинел”
 
Отразява в детайли епичните услилия да бъдат използвани генетичните технологии за спасяването на 4-годишно дете. То страда от мистериозна болест и неговата съдба приковава интереса на публиката и научната общност.
 
Местен репортаж
 
Екип на “Чикаго Сън Таймс”
 
Документира по впечатляващ начин живота и насилието в кварталите на Чикаго. Показва отвътре битието на жертви, престъпници и детективи, нарушавайки “кодекса на мълчанието” по темата.
 
Национален репортаж
 
Пропублика”
 
Материали за злоупотребите на “Уолстрийт” и лошите практики, довели до икономическата криза.
 
Международен репортаж
 
Ню Йорк таймс”
 
Излага на показ на проблемите на съдебната система в Русия.
 
Фичър
 
Елис Нут (“Стар-Леджър”)
 
История за мистериозното потъване на търговски кораб и смъртта на шестима от моряците.
 
Коментар
 
Дейвид Леонард (“Ню Йорк таймс”)
 
Поглед към сложните въпроси на икономиката – от федералния бюджет до здравната реформа.
 
Критика
 
Себастиан Смий (“Бостън глоуб”)
 
Мнение за произведения на изкуството.
 
Редакционен коментар
 
Джоузеф Раго (“Уолстрийт джърнъл”)
 
Добре обоснован и критичен коментар за здравната реформа, провеждана от президента на САЩ Барак Обама.
 
Карикатура
 
Майк Кийфи (“Денвър пост”)
 
 
Фотография
 
Вашингтон пост”
 
Трима фотографи на вестника са отличени за работата си около природните катаклизми в Хаити и последвалата трагедия в бедната държава.
 
Сензационна новина
 
Не се присъжда тази година
 
 
 

Leave a Reply