Провалилата се медийна империя на Гергов реши да копира успешни чужди практики в предсмъртните си гърчове

Преди малко повече от година, пловдивският бизнесмен Георги Гергов реши да гради медийна империя, финансирана от Международния панаир. За целта бе купен все по-западащият Евроком България и превърнат в панаирната Нова българска телевизия. Бе направен опит за възраждане и на вестник "Глас" под името "Нов Глас".На пръв поглед в решението на приватизатора на панаира нямаше нищо лошо и смущаващо, но и некоректните действия не закъсняха. Загърбваме финансирането на медиите, там може да се каже много, но повечето вече е казано и написано. Първата стъпка, с която Герговата медийна империя разкри истинския си характер, бе подмолната кражба на доказани кадри. С обещания за големи заплати и бляскава (в последствие не осъществила се) кариера, новата медийна група успя да "открадне" голяма част от кадърните пловдивски журналисти. Освен откровено некоректното действие, драмата тук е, че тези кадри работят в медии без достатъчна аудитория и труда на едни от най-добрите пловдивчани в тази професия на практика отива на вятъра. Въпреки огромния кадрови и финансов потенциал, вестникът тръгна с кражби на снимки от други медии.

Тези дни новоизлюпената медийна група достигна ново дъно, или по-скоро прокопа още в дъното. Вестникът и телевизията се провалиха тотално, никой не ги гледа и чете, аудиторията им е символична. В предсмъртните си гърчове телевизията на Гергов реши да копира програмната схема на една доказана телевизия, макар и със скромно финансиране, а именно телевизия Тракия, известна повече като Пловдивска обществена телевизия. ПОТВ години наред вече предава сесиите на пловдивския общински съвет, но от НБТ тези дни също решиха да предават съвещанията на пловдивските старейшини, като освен това се опитват да го представят като нещо новаторско. В ПОТВ от доста време вече правят преглед на новините в интернет и в частност пловдивските сайтове, както и събират на живо дежурните редактори и репортери да разкажат какво са отразили през деня и какво да очакват зрителите в новините. От НБТ също се опитват да правят нещо подобно, и отново се опитват да го изкарат като иновация, но уви, хората не са глупави. Спираме до тук, знаем, че нашите читатели сте интелигентни и тези два примера са достатъчни, за да отличат оригинала от ментето на пловдивския телевизионен пазар.

За да е успешен един медиен проект, най-важни са хората които стоят зад този проект. Само с финанси и копиране на идеи не става. Дано Гергов и компания по-скоро осъзнаят този факт и спрат да се излагат на местно ниво.

Оригинална публикация: http://news.varna24.bg/113737.html

Източник: News.Varna24.bg

Leave a Reply