Психоложката на звездите Ани Владимирова: Иван и Андрей успяват, защото не се взимат насериозно!

www.blitz.bg | Анелия ПОПОВА | 2009-11-26

Всички имаме нужда да се видим колко хитри андрешковци сме!

Ани ВладимироваТя е родена на 6 април 1967 г. Завършила е две висши образования в СУ “Св. Кл. Охридски” – „Психология и педагогика” с втора специалност „История”. Има над 10-годишна практика в областта на практическата психология. Това е Ани Владимирова или както е по-известна – психоложката на звездите. Освен това чаровната дама има зад гърба си и шест години практика като детски психолог, през които създава авторската си програма за промоция на психично здраве при деца 6 – 11г., по която и в момента се работи в някои софийски училища. Работи и като фирмен психолог. Автор е на системи от тестове за различни професионални умения, тренинги за развитие на комуникативни умения и решаване на конфликти. Разговаряме с нея, за да разберем какви са тайните на успеха, омръзнаха ли самоирониите в ефир на Иван и Андрей и колко ще трае ерата на „златотърсачките” начело с тяхната първа представителка Златка Райкова.

- Г-це Владимирова, хората ви свързват най-вече с участието ви като психолог във "Биг/ВИП брадър". Има ли нужда според вас българският ефир от изкуствено създадените там скандали, клюки и интриги?

- На този въпрос ще отговоря с известно уточнение. В риалити форматите характерите се каляват волю-неволю. Фактът, че влизаш в една „лаборатория”, където си подложен на всякакви въздействия, те принуждава да се адаптираш, да приемаш или да се съпротивляваш, а това закалява адаптивните ти възможности! Няма човек, излязъл от такъв формат, който да не ми е споделил, че вече се страхува от много по-малко неща в живота, защото е издържал на събития, които и сам не е очаквал, че ще преживее. Колкото до изкуствено създадените скандали, клюки и интриги трябва да уточним, че провокацията идва отвън, а как ще я отразиш, зависи само от теб! Да, повечето хора тръгват към скандала, клюката и интригата, защото за това поведение не се изисква самоконтрол, резултатът изглежда бърз и лесен… Но именно след такава провокация е още по-ценно поведението на хората, които съумяват да не реагират първосигнално, да запазят толерантност, човечност и морал! От тази гледна точка бих коментирала нуждата от форматите… В телевизията не случайно се гонят рейтинги. Просто зрителят показва от какво има нужда. Никой не ти държи дистанционното, ти избираш какво да гледаш! Ние сме нация, която обича да стои в сянката, да дава акъл, но да не поема инициативата и изведнъж точно този обикновен човек излиза на сцената и се вижда колко е морален, подготвен, умен… Да, мисля, че всички ние имаме нужда да се видим колко хитри андрешковци сме!

- Наскоро участвахте и във "ВИП денс", където защитихте един от отборите. Защо се спряхте именно на тях?

- Защитих отбора на Райна и Фахредин, защото Райна беше поискала аз да ги защитя. Мотивите й са били два. Първият, че навремето съм й помогнала във „ВИП брадър” при излизането й. Вторият – че е искала да ги защити човек, който няма да напада околните и да се държи просташки. Преценила, че може да разчита за това на мен.

- Какво ви е професионалното мнение за водещите Иван и Андрей? Те могат да измислят нещо ефектно по всяко време, но не е ли прекалено дразнещо самоиронизирането им, което определено "сваля класата" на лъскаво шоу като „ВИП денс”?

- Иван и Андрей са на екран много години и всеки път успешно. Мисля, че успехът им се дължи точно на факта, че не се вземат прекалено насериозно! Не зная дали „свалят класата”, но определено „приземяват” славата, която може да бъде много комична, когато забравим, че сме хора, имаме слабости и „светим” до време и под определена светлина.

- Изготвяхте тестове за двойките в "Островът на изкушението" – какво точно искахте да научите от тях и какъв беше критерият за успешно изкаран тест?

- Много важно е да се знае, че тестовете, които не са за знания, нямат „успеваемост”.
Те просто отразяват определени личностни качества, които не са „добри” или „лоши”. В този смисъл, когато изследваме хора за даден формат, ние не ги делим на успешни и неуспешни, а на подходящи за целта или не. В „Островът на изкушението” търсехме двойки, които имат силна връзка, но в нея има „пукнатини”, които не е ясно дали ще издържат на изкушение. Всъщност това е и експериментът на живота! Ние никога не можем да сме сигурни във връзката си до момента на изкушението и затова целта на това шоу беше да покаже на хората каква е цената на един миг удоволствие на фона на близост и партньорство за цял живот.

- Превръщат ли се в синдром т. нар. "златотърсачки" начело с изкусителката Златка Райкова? Това не е ли малко унижаващо за женското достойнство?! Все пак асоциацията е за жени, които търсят само дебели портфейли и нищо повече?

- „Златките” са продукт на времето, в което живеем, и на ценностите, които сме избрали! Да, жените, които се доберат до дебели портфейли, имат повече възможности, а това им носи и по-достоен живот според ценностната им система. Важно е да осъзнаем, че нищо в живота не е случайно! „Златките” не се раждат такива, те се формират от времето, в което оцеляват!

- Риалититата у нас не са ли по-скоро двойни агенти на телевизията – произвеждат екранни събития, но те карат "да му ги живееш"?

- Хм, интересен въпрос. Телевизията живее от екранни събития. Риалититата ги осигуряват, защото хората ги избират и „консумират”. Явно този „живот” им дава нещо, което не намират в другия, който би трябвало да е реалният, нали? От световна конспирация и „двойни агенти” нищо не разбирам, но в последните 20 години научих какво е пазар.
Популярната личност няма имунитет за вечна слава! Популярен или не, човекът е човек. Риалити форматите правят точно това – „свалят” защитата на популярността и показват човека. Ако си хубав човек, ще те приемат, ако не струваш – ще те сринат! Колкото и да се опитват да изкарат зрителя идиот, той е диктаторът на пазара, той решава и оценява!

- Кои български випове успяха да изкарат най-големи дивиденти от своето участие в риалити?

- Ами тези, които продължавате да виждате. Пазарът ги избира и обича!

Оригинална публикация

2 Responses to “Психоложката на звездите Ани Владимирова: Иван и Андрей успяват, защото не се взимат насериозно!”

  1. vania Says:

    Imam mnogo vagen vapros, molia te otgovori mi az sam v chujbina v mnogo delikatna situazia.Zapoznah se s edin balgarin ot Plovdiv reshihme zaedno da jiveem bez da se poznavame predvaritelno, prosto se haresahme ednovremenno, no toi zapochna da se dargi kofti s men poboi, obidi i t.n, no se sluchi neshto ujasno sled edin takav poboi me vzeha v bolnizata sas schupen nos toi zamina za edna sedmiza da raboti izvan grada,postoyanno se interesyvashe kak stoiat neshtata,kazvashe che e osaznal kakvo e izvarshil i che poveche nyama da mi posegne, da imashe razlika sled 1sedmichnata ni razdyala toi pak obijda i se gnevi no pochti kato gasnesht vulkan vazdarga se. Iskam da znam za vbadeshte shte se provokira li pak tozi negov problem?Ako moje mi daite po podrobna informazia vse pak sam sama i v chugbina . Irlandia daleche e

  2. vania Says:

    Vigdam, che nyamam otgovor na imeila mi,ako iskate nyakakva dopalnitelna informaziya , shte Vi ya podam, NO iskam da znaete, che se pritesnyavam za svoyata bezopasnost.

Leave a Reply