Пътуваща “водна” изложба на National Geographic стартира в мол “Галерия Бургас”

сп. Журнал за жената | 18.07.2013 

Откриването на изложбата "Душата на океана" на National Geographic се превърна в незабравим празник за бургазлии. Експозицията пресъздава вълнуващата и красива вселена на подводния свят, благодарение на специални инсталации – морски тунели, в които са подредени 50 фотоса и мултимедии с красиви гледки от необятните океански дълбини. Автор на всичките снимки е подводният фотограф и водолаз Брайън Скери.
Идеята: да опазим водните ресурси
Изложбата е разположена в мол "Галерия Бургас", за да могат фотографиите да бъдат видени от най-широк кръг жители и гости на града. Това е първата от 5-те пътуващи изложби на най-голямата международна неправителствена институция за наука и образование National
Geographic. Експозицията е част от глобалната кампания на трансевропейско ниво на National Geographic – Вашингтон, САЩ, за опазване на водните ресурси и природата в света. Предстои да бъде показана в още четири страни на Европа.
Детско вдъхновение
За да обвърже и най-малките си приятели със зелената идея, търговско-развлекателният център организира конкурс за детска рисунка "Остави своя отпечатък", в който децата трябваше да нарисуват своята представа за по-добрия утрешен ден и опазването на природата. Над 1300 млади творци се включиха в образователната инициатива, като авторите на рисунките, събрали най-много гласове от онлайн оценяването, бяха наградени на тържествена церемония. Награди спечелиха Виктория Петрова на 9 г., Яница Стойчева на 3 г.( Михаела Милушева на 14 г. – и трите от Бургас, и Александра Ламова на 7 г. от Плевен. Децата получиха албуми "Душата на океана" и едногодишен абонамент за списанията National Geographic и National Geographic Kids. От всичките нарисувани картини на малчуганите е оформена обща визуална инсталация, която е монтирана в атриума на мол "Галерия Бургас".
До 2015 г.: 5 изложби на NG в морския град
От септември 2013 г. до февруари 2015 г. в най-големия търговско-развлекателен център в региона ще гостуват и останалите 4 пътуващи изложби от поредицата на National Geographic, съобщиха организаторите от "GTC България". Темата на следващата експозиция е "50-те най-добри снимки на NG", избрани от главния редактор на списанието Крие Джоунс. "GTC България", съвместно със списание National Geographic Kids, ще стартира дългосрочна образователна програма, насочена към децата на Бургас.
Откриването на изложбата е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа през 2019.

Стр. 22 

Leave a Reply