Яна Иванова, генерален директор на PRO.BG: Шефката на PRO.BG трупа книги на нощното шкафче

в. Стандарт, Weekend | Иваничка ТОДОРОВА | 2010-03-27

Яна Иванова пуска от април три нови предавания

Яна Иванова е млада, красива и успяла жена, която сякаш катери върховете в живота си с лекота. Само преди няколко дни стана генерален директор на PRO.BG Медиа. Опитният мениджър официално ще седне в стола на своя предшественик Огнян Димов на 1 април, но съвсем не на шега. Тя е начертала амбициозни цели и приоритети за екипа си, за които разказва пред "Стандарт".

- В екипа на ПРО.БГ сте още от времето, когато идеята за телевизията е била само на хартия.

- Да, идеята се зароди през 2007 година, когато един екип от 5-6 човека се събрахме под ръководството на Огнян Димов и стартирахме проекта буквално за няколко месеца. Радвам се, че успяхме още през първите 4-5 месеца да станем четвърти на тв пазар. Надявам се да продължим да се развиваме така.

- Коя е тайната съставка на успешната ви формула?

- Магията е в това, че правим непрекъснато изследвания на зрителската аудитория и се стремим да се съобразяваме с вкуса на нашите зрители.

- Какви бяха задълженията ви като заместник-директор на медията?

- До този момент съм се занимавала преди всичко с цялата административна дейност, свързана с управлението на двете телевизии PRO.BG и RING.BG, и радио PRO FM, което включва и с правното обслужване на медиите.

- На какво ще разчитате на новия пост?

- Преди всичко ще разчитам на екипа, който вече сме формирали. Генералният директор на една медия е толкова добър, колкото е добър неговият екип. Мисля, че успяхме с времето да го създадем и моята главна цел е да подпомогна този мениджърски състав, да им създам необходимите условия, за да се върши професионално работата и медиите ни да се развиват.

- Какви са приоритетите ви в програмите на телевизиите в най-близко бъдеще?

- Още през април ще обновим програмата на PRO.BG, като ще пуснем една чисто ново предаване – "Парична клопка", което е нов формат за българския пазар. Освен това ще пуснем третия сезон на "Размяна на съпруги". Ще стартират и две нови магазинни предавания – едното насочено към мъжете, другото към жените.

- А какво ще се случи с двата сериала, които започнахте?

- Тези сериали са на един много начален етап. Още нямаме готовност да разкрием нещо повече по този проект.

- Плаши ли ви тежестта на високия ви пост в ПРО.БГ Медиа?

- Не. Аз обичам предизвикателствата. От друга страна, обичам ПРО.БГ Медиа и проекта, за който работя от самото създаване. Така че това не ме плаши, напротив. Чувствам го като своя рожба.

- Това ще бъде свързано с много часове в телевизията. Семейството ви ревнува ли ви от работата?

- Най-малкото аз чувствам угризения към сина си Борис, който е тийнейджър и със сигурност не му отделям толкова внимание, колкото бих искала. Но слава Богу, той е вече голям и проявява разбиране.

- Какво ви посъветва г-н Димов, когато ви предаваше поста?

- Благодаря на Огнян, ние работихме прекрасно заедно и мисля, че както аз съм го подкрепяла през годините, и той ме подкрепи, когато трябваше да реша дали да приема предложението. Искам да му благодаря за успешната ни работа през годините. Първото нещо, което ми каза, когато ме назначиха, беше "Успех!"

- Трудно ли взехте това решение?

- Не. Много натежа личният ми ангажимент към този проект. С това е свързан животът ми през последните две години и успешното развитие на телевизията го приемам и като лично постижение.

- Според вас какви революции предстоят в медийния и в частност телевизионния бранш?

- Аз съм в телевизиите от 1997-а, тогава в единствената – БНТ. Работих там 8 години и дължа много на нея за натрупания опит и професионалното си израстване. Сега има десетки телевизии на пазара и смятам, че до година-две ще видим един коренно нов етап в развитието на телевизията с навлизането на цифровизацията. На мястото на сегашните 4 телевизии с национален обхват би следвало зрителят да получи над 15, които да се съревновават помежду си. Надявам се в конкуренцията да се раждат и по-добри продукти, от което ще печели зрителят.

- Имате ли учител в света на телевизията?

- Много са хората, на които дължа професионалното си израстване, и не бих искала да кажа едно име, защото на всеки етап в моята кариера съм имала колеги, които са ме подкрепяла и са ми помагали. В PRO.BG започнахме в малък офис, само няколко души екип, но имахме дух и си помагахме. Затова сега за мен е от голямо значение да подавам ръка на по-младите. Вярвам в максимата, че добър ръководител е този, който е отгледал кадри, които могат да го заместят. За мен това е въпрос не просто на лична щедрост, а основна задача на всеки добър мениджър. Съвременните младите хора имат хъс и желание за работа и когато им се постави цел, успяват да я достигнат. Затова се радвам, че екипът ни е млад и амбициозен.

- С какво се занимавате през свободното си време?

- Преди всичко разпускам с приятелите си. Занимавам се и със спорт – скуош и пилатес. Обичам да чета и книги.

- Коя книга ще намерим на нощното ви шкафче?

- В момента нощното ми шкафче е интересна гледка – много, много книги, които чакат ред да ги прочета. Ако мога нещо да си пожелая, това е повече свободно време.

- Имате ли хоби или скрит талант?

- Нямам скрити таланти. Не съм креативна личност, като хоби бих могла да кажа, че колекционирам чаши и имам една доста голяма колекция. Обичам навсякъде, където пътувам, да си нося чаши за спомен.

- Коя ви е най-ценната чаша?

- В началото събирах само чаши с овни, защото аз съм зодия Овен, но постепенно колекцията ми се разрасна и в момента събирам всякакви. Най-скъпа ми е първата, с която съм започнала.

- Нея откъде си я донесохте?

- Подарък ми е от приятели.

- Колко чаши наброява колекцията ви?

- Нямам идея, много са. Направих им специално отделен шкаф, тип галерия, но и той се запълни и трябва да измисля как да го разширя.

- На работното си бюро колко чаши имате?

- Там имам само една с овен. Като повечето хора, които работят в офис, обичам да пия много кафе.

Стр. 5

Leave a Reply