Яна Маринова – новият пиар на Джеймс Уорлик

в. Галерия | Кристина ПАТРАШКОВА | 22.07.2010

Дипломатът постигна своята американска мечта да се снима с българската си фаворитка

Яна Маринова се оказа най-работещата и ангажирана българска актриса, и то в разгара на артреформата.
Във време, когато Вежди слива театри, закрива опери, обединява "Арабеск" с оперетата, съкращава актьори и музиканти звездата от "Стъклен дом" няма и минута отдих.
Вместо да учи репликите си за новите епизоди от сериала и да се съсредоточава върху образа на коварната си героиня Елена, Яна има нова и отговорна задача.
Маринова официално бе представена като първа дама на неуморния щатски посланик Джеймс Уорлик, чийто график напоследък е по-натоварен, отколкото на премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов.
Уорлик е навсякъде – той поднася цветя на гроба на Иван Вазов, празнува годишнина от рождението на Левски, следи под лупа газовите ни преговори с Москва, нахлува в кабинета на министър Трайчо Трайков, за да чуе лично от него какво са се договорили с руснаците, случайно се озовава на морето, където Тазпром" и България си извиват ръцете за посредниците на газа.
През останалото време висшият американски дипломат нищи с подбрани журналистически босове прозрачността на медииния пазар в страната, изказва се за знакови дела срещу организираната престъпност, сочи с пръст основните мафи-оти, попържа съдебната система.

Тежката му дума вече ще се чува и в арта

След като Уорлик се яви на церемонията при раздаването на БГ оскарите в компанията на Яна Маринова, той смъмри и кинаджийската гилдия.
Това направи чрез новия си пиар Яна Маринова. Тя препредаде "учудването" на дипломата, че сред номинираните ленти не е заглавието, което особено го е впечатлило – "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев. Същото се отнасяло и за "Източни пиеси" на Камен Калев. Не че филмите не заслужават призове, но все пак нали те се определят от кинаджийско жури, а не от дипломатическа мисия?
В духа на партийните доклади, с които културните министри навремето рапортуваха за свършената работа, Уорлик отсече, че "трябва да се работи за постигането на целите във всички сфери без значение от физическите и финансовите пречки". Защото, "когато един човек работи както трябва, резултатът ще е налице".
За да потвърди думите си, посланикът даде личен пример, като обеща, че ще проговори на български. Отново чрез новата си фаворитка Яна Маринова той съобщи, че ще се появи с роля в "Стъклен дом", чиито перипетии следи с огромен интерес.
Джеймс Уорлик е реализираната мечта на дъщерята на Тодор Живков – Людмила, която през целия си живот се опитваше да докаже, че може да се роди "всестранно развита личност".
Негово превъзходителство е вещ в икономиката, в работата на тайните служби, в журналистическите дела и дори в киното.

Особено вълнуваща е предстоящата му изява на екрана

Отсега в гилдията тръгнаха залози в кожата на кой персонаж ще се напъха дипломатът. Според мнозина той със сигурност ще има общи епизоди с Яна Маринова, към която отправя дискретни, но емоционално наситени погледи, на каквито са способни единствено холивудските асове като Ал Пачино и Робърт де Ниро. Други обаче смятат, че тъкмо героят на Уорлик ще има пръст в очакваното завръщане в сериала на Ламбо, когото останалите герои наивно мислят за мъртъв.
Тази версия засега най-много е допаднала на сценаристите.
Може би защото г-н Уорлик се превръща в най-силния аргумент в подкрепа на реформата, която подхваща Вежди Рашидов.
Предстоящата изява на дипломата в "Стъклен дом" напълно обезсмисля смешния плач на артистите че ще останат на улицата, след като Рашидов слее всичко, за което може да се сети. Както казва посланикът – който работи, резултатът е налице.
И понеже той се труди, ще дебютира в киното ни. Не е изключено след това да го поканят и в театъра.
Пък артистите нека давят мъката си в алкохол, че ще останат без работа.
Надеждата на част от тях е, че могат да се превърнат в пиари на високопоставени дипломати.
Макар че и тази задача не е лесна. Поливалентна личност като Уорлик не може да бъде открита сред колегите му у нас.
А американският дипломат вече си има говорителка. Ефектна, стройна, руса, перспективна.
Жена, която сбъдна американската му мечта – да се снима с българската си фаворитка. Чудото ще се случи през есента.
Това е най-мощната реклама, която е правена за България като филмов рай. Страна, в която камерите заснемат всичко – арести, откриване на светофари, първи копки на магистрали, които все не могат да бъдат завършени, разходки на министри по пазари и площади, футболни и тенис мачове на премиера.
Крайно време беше тази верига да бъде логично затворена и посланиците у нас да станат актьори. Най-подходящият да прокара пионерската пътека, естествено, е Джеймс Уорлик – човекът, без чиято ключова, изненадваща и често буреносна намеса нищо у нас вече не може да се случи.

Стр. 18

Leave a Reply