QR кодовете в PR-а

сп. Sign Cafe | 14.11.2011

Специалистите по маркетинг и реклама вече съвсем успешно използват възможностите, които QR кодовете дават, за да създават успешни, атрактивни и впечатляващи кампании – поредно доказателство за това е тазгодишното Grand PRIX от Cannes Lions, което замина за Южна Корея (подробности за кампанията можете да прочетете в брой 8/2011 на сп. SIGNCAFE). PR специалистите обаче все още не използват технологичните възможности достатъчно ефективно, въпреки че QR кодовете могат да помогнат за генерирането на допълнителни "лайкове", фенове и импресии, изграждайки мост над пропастта между реалния и дигиталния свят. За да ви вдъхновим да започнете да използвате и вие последните технологични възможности, които ни предоставя дигиталното пространство, избрахме да ви представим съветите на изпълнителния директор на Hipscan – Боби Мархамат, специалист в разработването и употребата на мобилни маркетингови устройства.
Изберете си внимателно платформа. Не всички QR кодове са създадени еднакви, така че се уверете, че сте избрали този, който е най-подходящ за вас и вашата кампания. Някои платформи предлагат безплатни характеристики за кодовете, като например цветни кодове, анализ на потреблението им и изпращане на бързи известия. Други пък са фокусирани върху самия процес на генериране на кода. Задръжте вниманието на посетителите на сайта си. QR кодовете са най-ефективни, когато отвеждат потребителите до интернет страници, оптимизирани за разглеждане през телефон. В тази връзка заглавната страница на сайта трябва задължително да съдържа информация, която да провокира към конкретни действия. Отговорете си на въпроса, какво точно ще искате от потребителя, когато той дойде на страницата ви. Освен това си помислете как бихте задържали потребителите си, така че еднократното влизане на сайта да се превърне в редовно.
Насърчете соииално обвързване. Когато става въпрос за социалните мрежи, QR кодът улеснява потребителите и им помага директно да "лайкват" страници във Facebook, както и да проверяват или следват публикации в Twitter. Помнете: колкото по-лесна за употреба е цялата дигитална система, която изграждате (код-сайт-социални мрежи), толкова по-голяма е възможността да задържите вниманието на потребителите си за по-дълго време. Създайте съдържание, което е полезно за потребителите. Често PR екипът е отговорен за изграждането и поддържането на онлайн връзки. В резултат специалистите много добре знаят кое съдържание би било интересно на тяхната аудитория. Именно това знание трябва да се използва активно и при реализирането на успешна кампания с QR кодове. PR специалистите често се занимават с разказване на истории. Именно това тяхно умение е изключително ценно, когато се изграждат качествени мобилни кампании. Основната цел при QR кампаниите е още с първата кампания аудиторията да се провокира до степен, до която при последващи кампании да има интерес да се включи отново. Най-важното е да се предложи оферта, на която потребителите да не могат да устоят – ексклузивни намеления, препоръки и информация за продукти или услуги или free downloads. Всичко трябва да е просто. Дори и при мобилния маркетинг това правило е абсолютно задължително. Не реализирайте кампания или код, които изискват сложни действия от страна на потребителите. Направете така, че съдържанието ви да е лесно и достъпно – и, разбира се, провокиращо конкретни действия.

Стр. 92

Leave a Reply