Работата е удоволствие, защото е предизвикателство

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА І 2009-10-26

Ема НейковаПозиция Успешният екип е като пъзел, който мениджърът подрежда, казва Ема Нейкова

Визитка: Коя е Ема Нейкова

► Ема Нейкова е мениджър Външни комуникации в МобилТел.

►Тя е на 28 години, зодия Риби.

► През 2003 г. завърших крайно любопитната, млада и много модерна тогава специалност Маркетинг w УНСС, споделя Нейкова. През 2004 г. ненадейно взех решение, че магистратурата ми трябва да е Международни политически отношения и сигурност 6 СУ, допълва тя.

► Нейна страст са езиците – учи 6 езикова гимназия. Успях да се насладя на най-красивия език на тази планета, а именно италианския, изучавайки го в продължение на пет години. Паралелно с италианската паралелка завърших и английска гимназия като частна ученичка. Основите на познанието на Шекспировия език поставя на съвсем различно място – 6 индийско училище в Афганистан, където прекарва част от детството си. А 6 момента е горд притежател на сертификат за завършено първо ниво на френски език.

От позицията на един млад ръководител мога да кажа, че успешният мениджър трябва на първо място умело да менажира себе си, след което екипа, който ръководи, споделя за в. Пари Ема Нейкова, ръководител Външни комуникации в МобилТел. Той трябва да е наясно със своите силни и слаби страни, да е открит и честен със своите хора, за да могат те да го допълнят успешно, допълва Ема. Успешният екип е като пъзел, а мениджърът е само един елемент от него. Но именно от мениджъра зависи този пъзел да бъде подреден както трябва. Добрият мениджър трябва да има глобален поглед над организацията и процесите в нея. Това би му осигурило адекватна и бърза реакция, която особено в комуникациите е от изключително значение. Човешкият елемент също е от огромна важност.

Поставянето на бариери е крайно излишно, а проявата на разбиране -задължителна. Един ръководител трябва да е и психолог, и добър стратег, за да движи екипа напред и нагоре, да мотивира хората да дадат най-доброто от себе си. Както в любовта, и тук погледите трябва да са насочени в една посока, а не да се втренчваме един в друг. Сами се досещате, че като комуникатори ние не спираме да си говорим и да споделяме. В нашите разговори се раждат добрите идеи, казва с усмивка Ема.

Началото

Първата среща на Ема с медиите се случва в края на 1999 г., когато започва работа в БНТ, първоначално като технически сътрудник, а впоследствие като преводач на новините. Две години по-късно се гмурнах в дълбоките води, а именно в пресцентъра на Народното събрание. Разбрах колко деликатни са взаимоотношенията с медиите и колко добре подготвен трябва да си, за да работиш успешно с тях. Разбрах и колко важна е информацията – в крайна сметка оказа се, че тя е всичко, казва Ема. Беше наистина огромно предизвикателство за едно 23-годишно момиче, защото трябваше да се науча и как се прави предизборна кампания.

Промяната

Авантюризмът и желанието й постоянно да опитва по някоя „нова подправка" е причината, която кара Ема Нейкова да промени посоката през 2005 г. Тази нова подправка случайно или не се оказа МобилТел, казва Ема. Няма нищо по-любопитно, нищо по-провокативно, интересно и завладяващо от това да си част от най-успешния телеком в България – компания, в чиято основа стоят общуването и връзката с хората.

Провокацията

Заедно с един прекрасен екип отговаряме за външните комуникации на МобилТел, казва Ема. Дейността на компанията за наша радост е изключително шарена, разнообразна и динамична и съвсем не се изчерпва с предоставяне на телеком услуги. Именно затова ежедневно получаваме огромно количество информация, която анализираме и съобщаваме на публиките извън компанията. В по-дългосрочен план се стремим към промяна на нагласите в обществото. Именно в тази посока развиваме и комуникираме с много усилия и желание нашата социално отговорна политика. Безброй са предизвикателствата, които стоят пред нас, в това число и редица противоречиви, заблуждаващи и грешни твърдения, витаещи у хората, които ние трябва да разсеем. Например, че базовите станции на мобилните оператори вредят на здравето. Това е деликатна тема, която в последните месеци провокира множество спекулации. Затова нашата роля в случая е да повишим информираността сред българското общество и по този начин да премахнем подозренията и безпокойството у хората.

По план

Работният ден за Ема Нейкова започва с чаша кафе с много мляко и прочитане на прес клипинга за деня. Задачките, които предстоят, намират задължително своето място в тефтера, а по време на кратката ни сутрешна оперативка с колегите ги разпределяме, казва тя. Следват срещи и безброй часове, прекарани в разговори по телефона, писане на прессъобщения, организиране на интервюта, пресконференции, събития. Всъщност частта със събитията ми е любима, споделя още Ема. При тях човек може да развихри фантазията си, да си позволи да експериментира. Като цяло работният ден при нас минава леко, тъй като нашата дирекция, съставена от три звена -външни и вътрешни комуникации и корпоративна социална отговорност, е доста задружна и работата ни е съпроводена с много позитивни емоции.

Удовлетворението

За мен работата е удоволствие, защото е предизвикателство. Постоянно ме провокира да търся и намирам нестандартни решения. Иначе работата се превръща в удоволствие, когато човек спре да я възприема като неприятен ангажимент, като набор от действия, които извършваме и получаваме съответното възнаграждение в края на месеца. Работата е удоволствие, когато за нас тя е нещо, което ни обогатява, което ни носи емоции всеки ден, което ни провокира, предизвиква и зарежда. В нашата област и конкретно в нашата компания липсва рутина, всеки ден ни очаква ново предизвикателство. Дори тъкмо когато е най-спокойно, винаги се случва поредната изненада, на която трябва да реагираме навременно и адекватно. На второ място идва удовлетворението. Резултатите, които се постигат благодарение на твоя труд, са нещо, което кара всеки да бъде горд и да си върши задълженията с усещането, че има смисъл. На въпроса какво я мотивира в професията Ема е категорична – в тази компания ме мотивира чувството, че имаме какво още да си дадем един на друг – аз на компанията и тя на мен.

Стр. 24

Снимка: Марина АНГЕЛОВА, в. ПАРИ

Leave a Reply