Радина Червенова: Ако усетиш удоволствието от правенето на новини, трудно ще го заместиш с каквото и да е, остава за цял живот

сп. Мери | 07.05.2011

Преди да се срещна за интервю с Радина, съм говорила с нея, срещала съм я по събития, гледала съм нейни интервюта. Не съм предполагала, че носи толкова положителна енергия в себе си и е един от найголемите оптимисти на БНТ. През цялото време на фотосесията не престана да се усмихва. Вярвам, че е такава и в живота, независимо че на екрана е различна. Ако беше кандидатствала за артистка, сигурно и там щеше да бъде най-добрата.

Родена съм в София, завърших икономика, въпреки че мечтата ми тогава беше да стана актриса, но пък това, което правя сега, е една много приятна комбинация от двете.
Израснах в най-прекрасното семейство, обградена с много любов.

Като малка каква искахте да станете?

Като дете имах много мечти, всъщност и сега не са по-малко, Исках да бъда виртуозна цигуларка, да спечеля олимпийски или поне световен медал по плуване, след това минах през фигурно пързаляне и гимнастика, по-късно актьорската професия ме изкушаваше, а всъщност много съжалявах, че не мога да рисувам добре, защото се възхищавах на художниците.

Как попаднахте в телевизията?

След гимназия събрах смелост и се явих на конкурс в БНТ за говорители, Мястото беше едно, а кандидатите 2000. Не възлагах никакви надежди, защото си мислех, че за да те изберат, трябва да имаш качества на извънземно, но – съдба!

Точно в новините ли искахте да работите?

Работата ми в новините се случи по-късно, вече бях работила като говорител и водещ на различни предавания, Новините са върхът на телевизионната пирамида. За тази работа освен много качества се изискват и железни нерви, то е "нещо като нищо на света", ако усетиш удоволствието от правенето на новини, трудно ще го заместиш с каквото и да е, остава за цял живот. 

Как протича един Ваш работен ден? В колко отивате на работа, до колко протича денят Ви?

Един ден в нюзрума е привидно еднакъв за страничния наблюдател – с летучки в определени часове, с емисиите във фиксирани часове, но за нас всеки ден е различен, с различни теми, които се превръщат в топновини, в правенето на които участват всички с професионализъм и с чувство. Всеки, който прави новини, знае, че в тази професия няма работно време, това да се интересуваш от случващото се около теб и да можеш да го тълкуваш, се превръща в начин на живот, независимо дали си в студиото, или някъде почиваш,

Вие участвате ли в подреждането на реда на събитията, или разчитате на редакторите?

Другото уникално изискване в тази професия е екипът, който работи за емисията, да е като едно цяло репортери, редактори, водещи, режисьори и оператори. От всеки зависи абсолютно равностойно това, което ще достигне до зрителя,
Водещите са хората, които освен че трябва да представят събитията от деня така, че зрителят да им повярва, участват и през целия ден в подготовката на емисията.

Намират ли място в новините на БНТ хубавите новини?

Разбира се, че имат място, стига да ги има!

Имате ли хоби? Ако да, какво е то?

Хоби имам – време нямам. Обичам да пътувам, често казваме, че светът е малък, но за да бъде обиколен и да посетиш всички интересни и любопитни места, не знам дали един живот ще стигне.

Спортувате ли?

Обичам да спортувам и винаги съм го правила, Сега се ограничавам с йога и фитнес в свободното си време, а то никак не е много.

Какви мъже харесвате?

Умни!

Как се запознахте с Вашия съпруг?

С Коко се запознахме в БНТ по времето на Ефир – 2.

Романтична натура ли сте?

Изключително романтична съм, обичам романтичните жестове, които изглеждат още по-красиво в днешното спорно време.

С Коко Каменаров имате общо 4 деца. Какви искате те да станат?

Всичките ни деца са различни като характери и предполагам, че ще се ориентират към различни професии. Аз си пожелавам да са умни, да вярват в себе си и да са честни и достойни в живота си.

Амбициите и мечтите на човек се променят. Какви са Вашите към днешна дата?

Както вече казах, цял живот живея с мечти – някои сбъднати, за сегашните ще се постарая. Пожелавам си късметът да не ме напуска и звездата, която ме пази.

Стр. 24, 25

Leave a Reply