Радина Червенова: Голямо и щастливо семейство сме

сп. Журнал за жената | Антоанета ТИТЯНОВА | 30.04.2011

Вече три десетилетия нейната льчезарност изпълва екрана на националната ни телевизия. Името на водещата на централните емисии в БНТ се е превърнало в синоним на висок професионализъм, перфектна външност и изрядна дикция. Ето какво сподели Радина Червенова за успешния си брак с 8 години по-младия Коко Каменаров, за семейния дом, пълен с 4 деца, и за своята великолепна кариера на телевизионер.

Изглеждаш чудесно. Каква е рецептата на 50 да бъдеш така бляскава?

- Гени и щастливо семейство. Физическата красота е дар Божи, но е до време. Според мен е важен чарът - той разкрива душата. Важно е да си широко скроен, с дълбока душевност. Красиво остарява човекът, който обича хората и живота. Всичко е изписано и личи на лицето. Много чаровно е да имаш няколко бръчици от смях.

Какво е за теб любовта? Омъжена си за доста по-млад мъж…

- Освен любовта е важно и уважението. С Коко сме заедно от 13 години. Оженихме се през 1998 г. Чувствам се добре с него. От мъжа зависи как ще изглежда жената до него. Държа всеки да заема достойно място. Има ценности, които са непреходни. Жената трябва да се грижи за семейството - да направи дома приятно и любимо място за останалите. С годините страстта намалява, но остава уважението, децата се учат на това, което виждат. Ще пренесат същите отношения и в своето семейство. Мъжът трябва да уважава жената, а това идва с възпитанието.

Домът ти е пълен. Имате 4 деца: Деси и Валентин са ти от първия брак, Анастасия е от брака ти с Коко, който също има дъщеря София от първия си брак. Как се чувстваш като многодетна майка?

- Толкова съм благодарна на живота, че ми е дал това огромно семейно щастие. Дъщеря ми Деси е на 27 години и с нея сме като приятелки. Тя следва "Икономика на туризма". Синът ми Валди е 18-годишен абитуриент и иска да се занимава с компютри и програмиране. От хлапета са заедно със София, която вече е на 16 години. Анастасия стана на дванайсет. Голямо семейство сме. Нямам големи възможности за почивка. Когато съм на работа, отлагам домашните ангажименти. Но имаме ли ден-два свободни, се събираме и е изключително приятно да сме заедно.

Момичетата допитват ли се до теб за мода, съвети?

- И те се допитват до мен, и аз до тях. Стилни са. Имат вкус. Добре се справят с външния си вид.

Какво ще кажеш на дамите, които не искат да раждат, за да правят кариера?

- Всеки сам решава как ще се чувства в мир със себе си. В случая жертвата не е оправдана. Времето минава и когато не си на върха, те забравят на другия ден. Какво остава след теб - нищо. Докато децата са част от теб – порастват, реализират се и това те прави щастлив. Всяка тяхна крачка създава емоции. Жената е създадена да продължава рода. Ако съзнателно се откажеш от това, се отразява на мирогледа, на лицето, на нервната система, на всичко. Аз обичам нормалните неща. Амбицията на всяка цена да правя кариера, ми е чужда. Семейството и децата ме мотивират, имам нужда от тях, за да направя чудеса. А иначе са неминуеми безсънните нощи и торбичките под очите, когато си будувал заради тях.

Сега е много модерно да се живее без брак.

- Не приемам семейство без брак. Не е до финансови проблеми. Ако няма сватба, значи мъжът не иска. В жената е заложено желанието за дом, семейство, дете, сигурност. Семейството и бракът са отговорност, което не се връзва с това да направиш дете и да избягаш. Бащата е опората и без него, детето осакатява за цял живот. Настина един подпис не е гаранция за 100% щастлив брак, но е гаранция за отговорност. Не съм чувала по-голяма глупост от това, че бракът съсипва любовта.

Отрано си в телевизията - от 70-те си на екран. Кога стъпи за първи път в студио?

- Израснах в телевизията. Брат ми беше оператор, майка ми работеше също в БНТ и любимата ми игра като дете бе да избягам от мама и да се скрия в четвърто студио. Там се снимаха телевизионните театри. Импровизирах различни образи на театралния декор, но накрая винаги ме откриваха.

Какво е да си звезда от екрана?

- Чувствам се различна, но не звезда. Аз съм щастлив продукт на телевизията, не ми се е случвало някой да ме спре и да ми каже нещо лошо. Приятно е, че хората ме приемат толкова топло. Познават ме мнозина, но представата за популярно лице от екрана се смени. Все по-малко хора гледат телевизия.

Мислила ли си да смениш работата си?

- Да сменя професията си е невъзможно. Обичам я. Дълго време БНТ беше единствена и уникална. Тя е като наркотик, адреналин, който добиваш на дозички с всяко живо включване. Чувството, излизайки от студиото след емисия, не може да се сравни с нищо. Не бих се адаптирала към друга професия. Истината е, че човек знае 2 и 200, но мисля, че за мен ще е най-неприятният момент, когато ще трябва да се разделя с телевизията.

Мечтаеш ли?

- Да, имам големи мечти, а копнежите ми винаги стават реалност. Много обичам да пиша. Не знам кога ще се разделя с телевизията, но съм реалист и знам, че трябва да изживея този болезнен момент. Тогава искам да имам къща до вода и да пиша това, което искам. Да съм с близките си хора и да виждам децата си преуспели и щастливи.

Стр. 12, 13

Leave a Reply