Радомир Чолаков: Никой не лобира за кандидатурата ми

в. Труд | Евгени ГЕНОВ | 13.07.2010

"Защо БНТ да не синхронизира програмите си с европейските обществени телевизии. Така тя ще отразява значими събития на Стария континент, а телевизиите в Европа ще отрязават честванията за 24 май у нас. Това е само един от възможните варианти в тази посока." Това е част от програмата за управление на БНТ на първия кандидат за поста генерален директор на националната телевизия Радомир Чолаков. Главният юрисконсулт на "Вестникарска група България" вчера бе изслушан от СЕМ.
Чолаков съобщи и идеята си БНТ да изгради своя школа за обучение на млади кадри. Регионалните програми да станат 24-часови, да има и програма "София", са само част от новостите, които предлага той.
Близо час и половина Чолаков говори пред комисията за своите виждания как смята да управлява и развива БНТ, ако бъде избран за генерален директор. Презентацията на концепцията му мина под мотото "Медията е фактор, когато е форум". А именно – чрез БНТ хората трябва да дискутират своите проблеми и да търсят решение за тях. Затова той смята да въведе обществен програмен съвет и редакционни съвети, който да включват представители на неправителствени организации.
"Те ще са вътрешният коректив, чрез тях ще знаем какво ще искат хората от нас. БНТ трябва да е полезна на гражданите, в противен случай е безмислена", обясни Чолаков.
Той разви и идеята си БНТ да се прелицензира, тъй като програмният лиценз е договорът на БНТ с обществото. Чрез него гражданите разбират какъв продукт се задължава да им поднася тя, тъй като се финансира от данъкоплатците. Но за да са наясно и имат представа, лицензът трябва да се качи на сайта на БНТ, което досега не е направено, смята г-н Чолаков. Според него лицензът има 4 стълба: образование, информация, култура и развлечения. Разликата между обществените и частните телевизии била в съотношението между тях. В първите образованието и културата са основните трегери, което не било факт в БНТ. Кандидатът няколко пъти подчерта, че сегашният бюджет от 60 млн. лв. е напълно достатъчен и ако стане шеф на БНТ не смята да иска допълнителни пари. "Много хора ми казват: пита ли Бойко Борисов, за да се кандидатираш. Няма нужда да питам. Никой не стои зад мен и не лобира за мен. Нямам нужда от това и не го приемам. Аз излизам с името и способностите си. Мога да върша работата, за която кандидатствам", каза в заключение Чопаков.

Стр. 10

 

Leave a Reply