Радосвет Радев: Собственик съм на Дарик, но не и на съвестите на журналистите

www.vesti.bg | 2010-01-20

Винаги съм казвал, че съм собственик на акциите в Дарик Радио, но не и на съвестите на хората, които работят тук и от тях съм искал да бъдат дори по-свободни, отколкото те самите са го изисквали от себе си.

Това каза в специално интервю за агенция БГНЕС собственикът на Дарик радио Радосвет Радев по повод 17 годишният рожден ден на популярната медия, който се навършва утре.

БГНЕС: Г-н Радев, защо "Дарик" успя, а други медии, които стартираха заедно с Вас-не, или поне не в тези мащаби?

Радосвет Радев: За мен отговорът е лесен, защо Дарик успя на фона на останалата конкуренция. Медиите тогава стартираха при една палеативна, дори неподредена правна регламентация и като всичко в началото на капитализма изглеждаше привлекателно и лесно достъпно. Дарик радио от първия ден беше съвсем друг тип медия- с ясна цел, че се прави не за да се препродаде със спекулативна цена за собственика, а като медия, която иска да съществува според принципите на медийните компании, които работят в Европа и света.

БГНЕС: Кой е най-драматичният и най-върховният момент в исторически план за "Дарик" ?

Радосвет Радев: Тези два момента съвпадат. Те са януарските събития през 1997 г. тогава, когато българският лев беше станал 3000 лв. за един долар, когато "Кока Кола" разглеждаше дори оттеглявено си от България… Най-накрая заради активната си гражданска, национална, медийна позиция "Дарик радио" беше станало национално известно, дори бих казал, че беше напуснало територията на България по популярност. Това е шегата на времето "две в едно". Най-тежкият ни като икономическа структура момент беше върховият момент на нашето публично одобрение.

БГНЕС: Каква е формулата за задържане на талантливи хора в "Дарик", в новото време сте от малкото медии, които създадоха имена в журналистиката?

Радосвет Радев: Винаги съм казвал, че съм собственик на акциите в Дарик Радио, но не и на съвестите на хората, които работят тук и от тях съм искал да бъдат дори по-свободни, отколкото те самите са го изисквали от себе си. Имам разговори с бивши наши служители, които казват- това, което е било в Дарик не ми се случва вече никъде. От друга страна ние създадохме наистина и име на школа, защото много хора с изречението "работил съм в Дарик радио" в CV-то си намират прекрасна реализация във всякакви медии. Отношенията ми с хората са в една равнина, а не във вертикална посока.

БГНЕС: Пред стартиране сте на собствена телевизия, един доскорошен собственик на ТВ канал каза наскоро, че има огромни бариери пред нови участници на този пазар…

Радосвет Радев: Проектът ни е на дневен ред. Бяхме планирали стартът да е в първото тримесечие на тази година, няма да спазим този срок и причината, разбира се, е кризата, както и случващото се на медийния пазар. От друга страна инветицията в тази медия, когато говорим за технологията, е много по-примамлива от времето, когато получихме разрешението. Смятам също, че не е важна технологията, не са важни камерите, пултовете, ПТС-та, важна е същността, съдържанието. И най-добре екипираната телевизия е едно пълно нищо, ако в нея няма какво да гледаш. В средносрочен план продажбата на един такъв реализиран медиен продукт не стои пред мен.

БГНЕС: Има ли криза в медиите?

Радосвет Радев: Има и преди всичко тя е криза на ценностите, на прозорливостта, на интелигентността. Виждате какъв драматичен конфликт стана с новините на турски, а едновременно с това никой не каза и една лоша дума за турските сериали. Извинявайте, но новините на турски не правят нищо лошо за България, а турските сериали призвеждат една розова и прекрасна представа за турския бит и са откровена пропаганда на турската империя. Много хора на село, които ги гледат си казват – боже господи защо ни беше това освобождение преди 150 години…И няма кой да го каже, като публична теза не съм го видял?!

БГНЕС: Един тв водещ заяви снощи, че Борисов тероризирал медиите, така ли е?

Радосвет Радев: Познавам се с Борисов преди да бъде във властта, не сме си замразили познанството след това и смятам , че никакво внушение, никаква сугестия, никаква инфилтрация няма от страна на сегашното правителство в работата на Дарик радио. Впрочем всяко българско правителство знае, че това би му коствало много/евентуална намеса/. В случая /със Слави Трифонов/ става дума за личен конфликт, независимо как се опакова заради публичността. Насилственото налагане на модели и внушения към българските медии са неща, които са много опасни и не съветвам никого да го прави. /БГНЕС

Оригинална публикация

Leave a Reply