Рамо за продуцентите

в. Телеграф | 2009-12-18 

Реверанс в новия закон е направен към външните (независимите) продуценти, които ще имат повече работа, защото телевизиите се задължават да пускат повече български предавания. За пръв път в закона се записва в прав текст, че поне 25% от годишната програма на националните телевизии трябва да е произведена от независими български продуценти. В този процент не влизат новините, спортът, тв игрите и търговските реклами, както и повторенията. Най-малко 50% от годишната програма пък трябва да е европейска продукция, като в тях може да влизат и 25-те процента български програми.
Задължителен дял в програмата на големите телевизии да се пада на независимите продуценти, настоя по-рано тази година новосформираната Асоциация на телевизионните продуценти с председател Магърдич Халваджиян.
Българската национална телевизия ще има възможност да създава програми "съвместно с други физически и юридически лица", е записано още в новия ЗРТ. Това може да се случи след конкурс по правила, прието от УС на медията. БНТ ще има и глас при вземането на решения, свързани с въпросните "получастни" програми.

Стр. 9

Leave a Reply