Разговор с Деница Сачева, ПР специалист

БНР, 12+3 | 05.03.2013

Тема: Кризисен ПР
Гост: Деница Сачева, ПР специалист

Водещ: Ще продължим сега с Деница Сачева, специалист по политически ПР от там, докъдето стигнахме преди малко с журналиста Иван Бедров, а именно, здравейте, за това на какво е равно мълчанието в една ПР стратегия по време на криза.
Деница Сачева: Добър ден. По време на криза мълчанието може да се окаже много опасно, тъй като това, от което имат нужда хората по време на криза е точно обратното – те имат нужда да разберат какво се случва и имат нужда някой да им посочва правилната посока, пътят, накъдето трябва да вървят. Обикновено вакуумът на информация, вакуумът на комуникация никога не остава незапълнен. И в моята практика, обикновено, когато се мълчи при криза, това е, така, се създава много добра среда за слухове, за митове и за много по-голяма паника.
Водещ: И съответно за увеличаване на напрежението, което пък точно в такава ситуация предполагам, че не е най-добрата перспектива. Ако пренесем това, което казвате конкретно върху начина, по който говорят политиците, техните действия около протестите, струва ли ви се прекалено много да искаме и да очакваме от тях, че в такава ситуация трябва да има един стратегически поглед напред, а не да се върви след онова, което казва улицата? Какво имам предвид? Може би не го обясних много ясно…
Деница Сачева: Разбрах ви. Вижте, много дълго време в България беше разграждана държавността и институциите девалвираха. Твърде дълго време политиците очевидно не са били представители, изразители на интересите на народа или поне една голяма част от политиците и всъщност се получи тази разрез, който виждаме в момента. Защото без съмнение част от протестите са организирани, но друга част от тях са напълно спонтанни. В момента емоциите надделяват със сигурност над разума. Защото разумни послания в момента трудно могат да пробият и трудно могат да бъдат чути. Това е доста дълго време, в който е имало период на лъжа и на самозаблуда за това кое е и какво е политика. Позволихме, особено през последните четири години за политика да се говори по един доста циничен и грозен начин. Политиката не само стана мръсна дума, но и напоследък започна да се олицетворява с глупост, което наистина разруши много сериозно сърцевината на обществото.
Водещ: Откривам една…
Деница Сачева: … И в момента политиците трябва да бъдат отново не хора, които да бъдат част от народа, а трябва да бъдат лидери, трябва да бъдат водачи, трябва да сочат посоката на това накъде да се върви и какво да се прави, и трябва обратно да върнат доверието си, че те са представителите на народа, на хората. Защото тези всички граждански квоти, които ние искаме, имам предвид хората, които протестират, всъщност в крайна сметка са желание за работа и за политика. И обратното ,политиците пък всъщност за какво сме ги избрали – те трябва да представляват гражданите. Те затова са политици. В момента отново се объркват основни понятия и смятаме, че с граждански квоти ще заместим политиката. Според мен, това е невъзможно. По-скоро трябва много ясно да си дадем, да разберем какво значи политиката и да започнем да изискваме от политиците да бъдат истински политици.
Водещ: Да, това е много важно. Аз смятам, че политиката се учи. Тя не е просто като да дойдеш от някаква професия и да отидеш в парламента и да бъдеш политик. Откривам едно много интересно проучване, не знам кога е публикувано от ПР Репортер, според което само 14% от кризите представляват случайни и неочаквано събития. 86% и повече процента са по-предвидими и могат да бъдат прогнозирани. Това ме кара да се запитам, тъй като тук имаше много изненадани хора. Не са ли много, много далеч политиците ни и от този тип ПР, да го наречем най-общо кризисен ПР?
Деница Сачева: В комуникациите, предполагам, че и не само в този сектор, а въобще вероятно в бизнеса от години не се говори толкова за управление на кризи, колкото за управление на риска. Така че мисля, че е крайно време и в политиката да започнем да говорим за управление на риска. Защото в голяма степен това, което се случва днес, то можеше да бъде предвидено. Можеше да бъде предвидено, че рано или късно хората няма да могат да издържат на цялата тази политика на абсолютно игнориране на малкия и средния бизнес, на цялата тази политика на рестриктивност на доходите, на това в икономиката да просперират хора, които имат съмнителни качества и съмнително образование. Рано или късно просто нямаше как да не се стигне до тук.
Водещ: За малкия и средния бизнес ще говорим след малко. Благодаря ви. Чухме Деница Сачева, специалист по политически ПР. 

Leave a Reply