Разговор с Жюстин Томс, експерт онлайн медии

Дарик радио, България следобед | 05.10.2011

Тема: Класацията Бг Сайт 2011
Гост: Жюстин Томс, експерт онлайн медии

Водещ: 2.15 часа наближава, това е следобедния блок на Дарик. Остават четири дни до приключване на регистрацията в БГ Сайт 2011. Точно в 24 часа на 9 октомври ще е ясен окончателният списък с кандидатите. И така, няколко дни преди да се знае окончателния списък, на гости ни е Жюстин Томс, с която ще си говорим за Бг Сайт 2011 – най-престижната награда за българските сайтове. Добре дошла, много ми е приятно.
Жюстин Томс: Привет на всички.
Водещ: 12-то издание.
Жюстин Томс: Да.
Водещ: 12-то, да.
Жюстин Томс: От ‘99-а година, когато интернет още почти нямаше в България.
Водещ: А колко бяха тогава сайтовете, българските сайтове, които бяха и на български?
Жюстин Томс: Ами, тогава почти всички сайтове на български участваха в Бг Сайт, което е малко по-различно. Но разбира се сайтовете бяха по-малко, отколкото са сега, бяха по-смешни, отколкото са сега. Но пък ги имаше, което е хубаво. И част от тях продължават да съществуват и до днес. Което е изумително, но е факт.
Водещ: До този момент колко регистрирани сайта има?
Жюстин Томс: Има близо 200 сайта. Но се надявам да станат с още малко повече. И затова и се радвам и благодаря, че можем да го анонсираме и в ефира.
Водещ: До 24 часа на 9 октомври.
Жюстин Томс: До неделя вечер.
Водещ: Който не знае, има все още време. Да разкажем малко повече за самия конкурс, за организацията на Бг Сайт 2011. Какво предлага тази година? Аз лично…
Жюстин Томс: Тази година, си имаме традиционно няколко категории основни, които са любопитни, но се знаят от всички. Най-силен е интересът в последните години към корпоративните уеб сайтове и електронните магазини. Това е също ясният факт. Но новото, което е, от миналата година и продължаваме и тази, една специална категория за младите хора, които създават уеб сайтове и които имат уеб сайтове свои, до 25 години. Те могат да участват безплатно. Категорията се казва Start-up и в нея всъщност идеята е да намерим нови млади таланти, разбира се, които да влязат или вече са влезли в уеб-бранша, а също така и хора с добри уеб-идеи да намерят инвеститори или бизнес ангели, които да ги окрилят, така да се каже и да им дадат по-дълъг живот на идеите.
Водещ: Много ли са такива, как да кажем, самостоятелни до 25-годишни млади ентусиасти, които имат свои сайтове?
Жюстин Томс: Ами, мога да кажа, че …
Водещ: На каква тематика са те?
Жюстин Томс: … всъщност възрастта е спаднала и може би 25 е доста, така, оптимистично. Догодина можем да смъкнем на 20.
Водещ: Да.
Жюстин Томс: Защото истината е, че хората, децата започват да създават сайтове още на 12-14 години. Имаме участници на тази възраст с доста добри сайтове и решения. Миналогодишните победители в тази категория бяха около 20-те, тоест дори още не са студенти или съвсем 1-ви курс студенти, но вече напълно изградени уеб-дизайнери и уеб-програмисти с много свежи идеи в главите си, което е наистина обнадеждаващо и идеи, и проекти, които директно за навън излизат. Нали, минават границите на България, което е много добре. По принцип България се слави, тук нескромно да кажа, с така добри програмисти и уеб-продукти като цяло.
Водещ: Кои са останалите категории, освен тази, за която споменахме, за младите?
Жюстин Томс: Ами, има всъщност много интересна категория – личен сайт и личен блог. Блоговете все още са модерни, все още доста хора стартират свои блогове и това е хубаво. Те са поканени да участват в тази категория. Разбира се, там може и други хора, не само блогове, и по-сериозни свои уеб присъствия да участват. Има много други… Най-слабите категории са тези на институциите, за съжаление, защото въпреки че толкова години ги очакваме, българските институции все още са твърде далеч от интернет и всъщност малкото участници там имат супер качествени сайтове. Но пък ми се ще, така, по-широк кръг от българските институции да имат…
Водещ: На какво се държи това нещо? От една страна все повече младежи, дори деца показват интерес, а от друга страна институциите стоят настрана.
Жюстин Томс: Ами, те, институциите стоят настрана много често. Разбира се там основният въпрос по отношение на това да има институция уеб сайт нормален или вече горе-долу почти всички имат някакъв. Но наскоро имаше, дори при вас раздуха въпроса за българското посолство в Холандия, където си честитят през септември Баба Марта. Просто някакви абсурди. Въпрос на мислене на управленците и абсолютно неглижиране на тази медия. Разбира се, интернет вече зае мястото си в ежедневието на хората и като медийна консумация. Не само на младите, а на всички, бих казала и се подреди наред с телевизията и радиото. Дори мисля, че изпреварва вестниците. И в този ред на мисли не бива да се неглижира въобще. Но за жалост е трудно на институциите да разберат това и да направят адекватни усилия. Защото в крайна сметка не е въпрос на пари. Има достатъчно финансирания по европейски програми и т.н. Въпрос на желание и на мисъл е да се намери и да се направи нещо нормално.
Водещ: Интернет наистина доста успешно преборва вестниците. Вижда ли се моментът, в който ще се сбори съвсем реално и с телевизията, и дори ще победи?
Жюстин Томс: Ами, няма да я победи. По-скоро това ще е една симбиоза, както между другото ще стане в даден аспект и момент и с радиото. Нали, една симбиоза между технологичните решения конкретно. Защото ние виждаме, че все повече телевизията всъщност и интернет се доближават едно до друго. IP телевизия, Television Demand – да гледаш само това, което искаш, както и да слушаш, което искаш и така. Но не ми се вярва за България да е в близките пет години. Ако пък се случи, ще съм изненадана, което също ще е добре.
Водещ: Стана въпрос за изненади. Каква беше изненадата лично за вас през изминалите 12 години в сферата на интернет развитието в България, на уеб развитието, на сайтовете? Бързахме ли, забавихме ли се някъде, имаше ли…
Жюстин Томс: Имахме много силен старт и това трябва да го призная. Самият конкурс е от преди 12 години – ‘99-а година. Въобще в България има много качествена уеб-продукция. Това е доказано. Сайтовете ни са доста на ниво. От друга страна, поизостанахме в последните няколко години и просто тъпчем на едно място. Дали е само заради кризата, не мисля. Дали е заради други, големият отпор, който интернет намира в главите на хората по отношение на други медии, очаквания и т.н. Но въпреки силния старт, за последните години не сме направили много голям прогрес и позволихме на големи западни сайтове, социални мрежи и т.н. да влязат много повече в живота ни. Други държави европейски имат свои социални мрежи, не ползват световните такива. И силата на българските онлайн медии, така, някак си намаля, което с жалост го казвам, защото всъщност имаме много качествени медийни сайтове, много качествени всякакъв тип достойни за уважения и посещения сайтове, които малко се неглижираха и поради навлизането, силното на чуждите големи сайтове и брендове у нас.
Водещ: Имахме ли шанс изобщо да им се претивопоставим?
Жюстин Томс: Имахме шанс, имахме шанс малък, макар и по-малък. Но примерно една Полша си има техен Туитър, който си е типично техен продукт. Една Русия си има техен Фейсбук, не ползват основния и т.н. Просто тук се развиха по този начин нещата и някак си онлайн медиите като цяло си бяха повярвали в повече, докато обществото още не беше готово за това и там някак си се получи тази дупка. Но пък качествената уеб продукция съществува и така мисля, че тепърва достойно ще се разгръща в интернет все още.
Водещ: Каква е съдбата на победителите през годините? Техните сайтове продължават ли да се развиват? Могат ли отново да кандидатстват с допълнително развитие на техния сайт?
Жюстин Томс: Ами, имаме много сайтове получават по две-три статуетки. Дори, така, се шегуваме, че ще забраним на някои сайтове да участват вече, защото са взели достатъчно много награди. Но пък те продължават да се развиват и да показват качествени продукти, да представят, така че не можем да го забраним. Истината е, че за тези статуетки е голяма битката, големи са стремленията, всеки се записва за участие в конкурса с желание да получи такава статуетка – най-малко, защото е престижно, най-малко, защото всички останали я искат толкова. Но е факт, че всъщност това е един маркер за успех в крайна сметка на хората, които работят. Защото много често влагаш много усилия да направиш нещо и това е един вид като награда за труда, който са положили. Разбира се, не всички могат да получат награда. Но пък могат да видят и да си сверят часовника до къде са и да вземат насоки, в които да се развиват по-нататък.
Водещ: Добре. До 24 часа на 9 октомври могат все още да се регистрират. какво се случва оттам-нататък и кога става ясно, кога стават ясни победителите в различните категории?
Жюстин Томс: Регистрацията е на сайта WWW.SAITA.ORG и след регистрацията, веднага след неделя, от следващата седмица започва да гласува публика и жури. Публиката, това са всички в интернет, тоест всеки, който има имейл адрес, може да гласува за любимите си сайтове. Но в същото време 52-членно жури оценява сайтовете, за да даде и една професионална оценка, като всеки член от журито оценява на два етапа – номинации за победители, дава оценка и в същото време дават коментари част от журито, който иска, за сайтовете, така че сайтовете след края на конкурса да могат да получат именно тази оценка, ако някой съгреши или нещо, което не са направили добре и т.н. Така че най-малкото заради това е много ценно да се участва, за да може да се получи от професионалисти един вид консултация къде сме се справили и къде не сме се справили за своя сайт. Награждаването е на 10 ноември, в Рейнбоу плаза ще бъде. Ще има пищна церемония, статуетките, разбира се, музика и забава и някои хора ще си тръгнат с наградите.
Водещ: За да си тръгнат с награди тези хора, разбира се, трябва да се регистрират. Все още има време. Остават четири дни до края на регистрацията. Жюстин, много приятно ми беше. Благодаря.
Жюстин Томс: И на мен. Благодаря.
Водещ: Успех пожелавам на Бг Сайт 2011. За 12-а поредна година се провежда този престижен конкурс, най-престижния за български сайт у нас. На гости ми беше Жюстин Томс и си говорихме за тези награди. 

Leave a Reply