Разговор с Кристина Христова, генерален секретар на Асоциацията на европейските журналисти в България

БНР, Преди всички | 31.01.2012

Тема: Свободата на медиите
Гост: Кристина Христова, генерален секретар на Асоциацията на европейските журналисти в България

Водещ: В минутите до 9 за медиите. Провокирани от едно изследване на „Репортери без граници”, което постави България на последно място в ЕС по свобода на медиите. Тук може да добавим, че няма изявления на държавна личност или дори на обикновени хора, които по някакъв начин да не намират обяснение в проблеми или да не са негативно настроени, когато медиите изнасят нелицеприятни за тях данни. С Кристина Христова, която е генерален секретар на Асоциацията на европейските журналист в България, ще коментираме темата за свободата на словото в България. Те, от тази организация са с особен интерес към тази тема, включително и за опитите медиите да бъдат овладявани политически. Здравейте, Кристина.
Кристина Христова: Здравейте.
Водещ: С вас говорихме преди време за проучването, което направихте и вие за свободата на словото и зависимостите. Много хора се опитаха да се възползват от него и да го интерпретират и коментират по различен начин. Имате ли механизъм да проследявате как се променят констатациите?
Кристина Христова: Ами, не. Конкретен механизъм нямаме. Това, на което ние разчитахме като първото ни проучване, което направихме беше с директни допитвания до журналистите по една петобална схема. Засега само веднъж е използван този метод от нас. Догодина вече ще можем да направим някакво сравнение.
Водещ: И някакво сравнение, разбира се. Изненадва ли ви констатацията на „Репортери без граница” за, така, нелицеприятното последно място на България?
Кристина Христова: Ни най-малко, честно да ви кажа. Това просто беше съвсем очаквано място за нас. Обаче това, което всъщност до някаква степен не се казва в коментирането на самия доклад е, че всъщност най-тежкият проблем, който е в България е едно много тежко сливане между медиите и властта. И това някак си се отбягва при коментирането на тези резултати. Което мен лично ме притеснява.
Водещ: То минава, според вас, през какво – през директна връзка медии – власт, през икономически връзки?
Кристина Христова: Икономически интереси, и особено в последните месеци това, което видяхме – да се използват медиите за груба разправа с хора, които пречат по някакъв начин на големи, силни личности с икономически силни позиции, беше наистина много гнусно, мога да го нарека направо. Защото имаше масови атаки, използване на схеми без да се проверява никакъв източник на информация. И това беше просто съвсем очаквано място.
Водещ: Между другото, интересно е, че сме, все пак Унгария е преди нас, въпреки че тя реално беше до скоро едва ли не пред процедура от страна на Европейската комисия именно заради свободата на словото. Очевидно тази неправителствена организация „Репортери без граници” вижда и други по-тревожни неща у нас.
Кристина Христова: Ами, това е точно, което до голяма степен се опитват управляващите в България и медийните групировки, които действат като монополисти, като всъщност едни такива огромни октоподи, които завличат постоянно и постоянно нови и нови медии в своята империя, мога да кажа. Те се опитват да скрият това, тази тенденция, която се случва в България чрез едно постоянно критикуване на различни личности и то оставя впечатление в читателите, че „ето, вижте, критикува се, значи в България се пак има свобода на словото”. Това не е критикуване…
Водещ: Просто трябва да вземеш няколко вестника и да проследиш няколко медии паралелно, за да видиш как всъщност се разчистват отношения и сметки помежду си. Какви са амбициите ви за тази година? Накъде насочвате интересите си?
Кристина Христова: Тази година решихме да след вече постоянно най-лошото и най-доброто, което се случва в медиите, точно за да може всеки път да посочваме такива…
Водещ: Това е хубаво – с най-доброто. Защото често ни критикуват, че пропускаме добрите новини и постиженията.
Кристина Христова: Ами, трябва да се насърчават. Има журналисти, които продължават с малко усилия и с много смелост да работят в тази тежка ситуация и трябва със сигурност да ги посочим и тях. Затова всеки месец ще набираме номинации от журналисти основно, медийни експерти, но и от граждани – кое според тях е било най-лошото и най-доброто, което са прочели, видели или чули през текущия месец.
Водещ: Имате ли някакви впечатления горе-долу какво ще представлява интерес? Защото то е хубаво и тази външна оценка, през която ще се оценява работата на журналистите.
Кристина Христова: Ами, не. Това, което ние сме, е едни стандартни, ние сме сложили на нашата страница – това е за смели журналисти в положителна категория, в отрицателна – обслужващи властта. И така са още две категории. Хората, които се интересуват, могат да влязат да видят останалите две категории. Вече имаме някакви номинации, изпратени за този месец и резултатите честно казано надвишиха това, което аз очаквах. Защото например за медии извън София сега, досега това, което сме получили се оказва, че много регионални вестници действат абсолютно като ПР агенции на местни икономически сили и управляващи.
Водещ: Аз съм изненадана, че вие сте изненадана. Мисля, че това е публична тайна.
Кристина Христова: Да, това е публична тайна. Обаче аз наистина не очакват, че чак до такива размери това, което получаваме като аргументация.
Водещ: Как ще се опазите от нещо много важно, което е така характерно за нас и което всъщност ние с вас намекнахме – да получавате номинации за много смела публикация от страна на критици на този, който е разкритикуван там? Тоест знаете, че ако напишете нещо лошо срещу Бойко Борисов, това може да изглежда много смело, но всички симпатизанти на БСП и на опозицията вкупом ще го обявят за голям героизъм. Тук как ще спазите тази много деликатна нюанс за оценка?
Кристина Христова: Ами, то всъщност не е просто само да обвиниш, а да покажеш, нашата всъщност идея е по-скоро коректор, от страна на журналиста коректор на обществото. Така сме го определили, в смисъл материалът да е допринесъл за разкриване на някаква …
Водещ: Тоест да е станал самият той събитие, да.
Кристина Христова: Да е имало, да, реален, положително развитие след такъв материал.
Водещ: Добре, значи ще проследим и какъв, какви материали ще бъдат номинирани при вас. Вероятно ще бъде любопитно как ние журналистите се самооценяваме, как ни оценяват гражданите и анализаторите. Оставаме отворен този разговор с Кристина Христова, генерален секретар на Асоциацията на европейските журналисти. Разговор за свободата на словото, медиите, България и Европа.         

2 Responses to “Разговор с Кристина Христова, генерален секретар на Асоциацията на европейските журналисти в България”

  1. Валериева Says:

    Констатацията на “Репортери без граници” за сливането на медиите и властта е особено тревожна – изгубим ли свободното слово губим демокрацията.

  2. Надя Says:

    Независимата журналистика е корективът на обществото. Затова ни е нужна!

Leave a Reply