Разговор с Николай Бареков, директор Новини и актуални предавания в ТВ7

ТВ7, Факторът Кошлуков | 05.01.2013

Тема: Медиен натиск от правителството, новите медийни проекти
Гост: Николай Бареков, изпълнителен директор на ТВ7

Водещ: Дами и господа, тук вече е Николай Бареков, изпълнителен директор на ТВ7. Добър ден казвам.
Николай Бареков: Добър ден.
Водещ: Преди малко беше г-н Станишев гост в студиото. Той неколкократно заяви, че има медиен натиск, цензура върху медиите от страна на правителството на ГЕРБ. Искам да ви попитам като директор на телевизия – има ли такъв натиск?
Николай Бареков: Аз само да добавя, че съм изпълнителен директор и на канала ББТ, който става Нюз7 от средата на тази година.
Водещ: За това ще поговорим след малко – за новия проект.
Николай Бареков: Той ще се занимава основно с продуцирането и производството на новини в реално време. Ами, г-н Кошлуков, от 9 часа съм загледал вашето предаване тази сутрин. Аз видях, че два часа в национален ефир лидерите на БСП правиха откровена агитация от ефира на ТВ7.
Водещ: И аз не виждам къде е цензурата.
Николай Бареков: Първо Илияна Йотова, която не ви даде думата в продължение на един час, след това г-н Станишев, който още един час откара в нашето предаване. Изключително нелепо просто стоят тези обвинения на г-н Станишев на фона на фактите, които самото ви предаване показа. Още една, така, доста интересна подробност – г-жа Йотова намекна за някакъв бойкот на референдума от страна на закона, ЦИК. Аз не знам, тя предимно в Брюксел живее напоследък. Но мога да ви кажа, че и като директор на новините, заедно с г-жа Жени Павлова, и като изпълнителен директор, ние водихме разговори с ЦИК и бяхме под натиска на ЦИК откровено големите телевизии да провеждат агитация в полза на референдума. Нали разбирате, че този референдум, който сега ще се състои на 27 януари е вот за и против Сергей Станишев. Ако Станишев загуби този референдум, г-н Първанов излиза на сцената и ще го покани да си ходи още преди изборите, независимо дали г-н Станишев в момента е лидер на европейските социалисти. Откъде накъде националните телевизии ще правят агитация в полза на референдума. Референдумът сам по себе си е иницииран от БСП, въпреки че ГЕРБ се приши към този референдум. За обществото не е тайна, че той беше …
Водещ: Подписката е събирана от БСП, така е.
Николай Бареков: И ако този референдум бъде успешен, изцяло заслугата ще бъде на г-н Станишев и на БСП. Ако той бъде неуспешен, естествено те ще загубят. Какво обаче означава неуспешен? Ами, ако не се явят необходимия брой хора да гласуват пред урните, БСП откровено ще бъде в много нелепа ситуация. Защото, нали, проглушиха ушите на обществото колко е важно да има референдум точно по тези въпроси. И откъде накъде националните телевизии ще агитират в полза на социалистическата партия? Ок, аз съм съгласен с това. Но да излезе тук г-жа Йотова и да говори тези откровени лъжи в национален ефир и да обижда. Аз искам да говоря тук и като журналист. Не могат да се нападат по този начин големите телевизии в България. Това са големи, частни мастодонти. Не само ТВ7. И бТВ, и Нова телевизия, да не говорим държавният канал БНТ, който все пак в условията на някакъв така обществен регулатор също работи като независима медия, да не говорим колко вестници се нароиха напоследък, колко жълта преса има. Къде го видяха този натиск?
Водещ: Защо, според вас, твърдят, че има такава цензура?
Николай Бареков: Ами, защото така е удобно на г-н Станишев. Така е удобно. Когато твоите тези не намират прием сред хората, когато хората не ти вярват, когато ти си дискредитиран в политиката, и това не се отнася нито само за сегашните управляващи, нито само за предишните, това са отнася и за по-предишните и за още по-предишните. Между другото уникална е днешната ситуация в България – наистина настоящият премиер да се радва, че има срещу себе си подобни опоненти. Никога не е било толкова, как да кажа, безпомощно опозиционното говорене в страната.
Водещ: За мен също е чудна тази критика. Например, във Фактора никога не е идвал вицепремиерът, никога не е стъпвал. Вицепремиер на управляващите.
Николай Бареков: Аз само ще добавя, че г-н Дянков въобще не е стъпил в нашата телевизия.
Водещ: Нито пък, при мен не е стъпил и Цветанов.
Николай Бареков: Къде бяха БСП, когато ТВ7 разследваше корупцията сред днешните управляващи? Когато ТВ7 разобличи вдигането по изкуствен начин на цените на лекарствата, къде бяха те, когато уличихме министъра на икономика Трайчо Трайков и той беше осъден заради нашето разследване в конфликт на интереси, къде са, сега се обадиха всъщност за дюните в Несебър. Но вие видяхте снощи къде се, така, буквално беше нападнат в кабинета му премиерът Борисов от Диляна Гайтанджиева, за да отговори на въпросите. Защото там се оказа, че е имало мащабна схема, за която наистина трябва да се поднесат отговори в обществото.
Водещ: Тези обвинения за цензура вие не ги приемате категорично, като директор на телевизията?
Николай Бареков: Думата не ги приемам е много малка. Аз съм вече възмутен, че г-н Станишев, г-жа Йотова и много, така, политици от БСП повтарят думите на Алексей Петров и на групата около Октопода. Много добре знаете от къде тръгна цялата тази истерия – това тръгна от един вестник, от едно радио. В момента г-н Станишев, наистина го казвам с болка, защото аз уважавам този политик, той постигна страшно много. Той е лидер на европейските социалисти. Което, как да ви кажа, във Франция и в Англия почти нищо не означава. Но за цяла Европа останала, за малките държави, за средните държави в ЕС г-н Станишев е един лидер, той е лидер от световна величина. И наистина съжалявам, че той стига до положението да се превръща в говорител на Октопода и на Алексей Петров.
Водещ: Добре. Да ви попитам от днешна гледна точка, как виждате предстоящите избори? Говорихме и за това. Едни от обвиненията на БСП към управляващите за Изборния кодекс, за евентуални нечестности в изборите, за несправедлив, нечестен, несвободен вот.
Николай Бареков: Какъв е проблемът в Изборния кодекс?
Водещ: Твърдят, че препоръките на ЕК не са зачетени, че има разписани разпоредби, които поставят под съмнение примерно липсата на копие от протоколите от секционните комисии, няма да се дават на представители на опозиционни партии и ред други неща, които се приемат, което ги кара да смятат, че ще бъдат фалшифицирани. Това е една от тезите на БСП и г-н Станишев…
Николай Бареков: Добре, ние ще ги подкрепим. Ако те се притесняват, че изборите ще бъдат фалшифицирани, аз мисля, че няма българска медия, която да не ги подкрепи. Още повече, ние в ТВ7 и сега в новия канал – в Нюз7, ние живеем от това. За нас изборите са голямо маркетингово, голямо събитие, от което ние се надяваме да покажем целия си потенциал пред обществото. Ние имаме интерес да осветлим всяко кътче от тези избори. Ние сме единствената телевизия, две телевизии, които разполагат с дигитален петеес. Той предава с 12, с 24 камери, включително. Заедно с тази машина ние ще обиколим цялата страна, ще покажем всички дебати, във всички градове.
Водещ: Както винаги ТВ7 го е правила.
Николай Бареков: Ама това е нашият бизнес… Нашите репортери ще разследват във всеки един малък град на страната. Нека г-н Станишев да прати своите политици до Диляна Гайтанджиева, до Моника Гаджанова, до Диана Радева, до всички, до Ина Пелева, до всички наши политически репортери, до Таня Иванова, до Веропника Чанева. Те ще бъдат из цялата страна. И те да говорят, да говорят цял ден.
Водещ: Вижте какъв въпрос имаме от Фейсбук. Нека да го пуснем. Г-н Бареков, ако още веднъж г-н Кошлуков спретне подобно предаване, свалете го от ефир.
Николай Бареков: А защо да го сваляме от ефир?
Водещ: Ами, защото … даваме думата на опозицията.
Николай Бареков: Дава ли си сметка господинът, че ТВ7 е единствената българска телевизия, която за последните три години не се е разделила с нито един водещ и с нито един репортер.
Водещ: И сега отиваме в тази посока. Напротив, ТВ7 добавя нови водещи, добавя нови продукции. Кажете ми, какви са плановете и на 7нюз, новата телевизия .. ББТ, и на ТВ7 за тази година? Кои са хората, които идват, новите лица, новите водещи, новите предавания?
Николай Бареков: Ами, много са. Как да кажа, сега, няма да звучи много колегиално. Но почти, така, топ лицата на Нова телевизия вече се прехвърлиха при нас. След малко ми предстои работна среща с Любен Дилов – син, с Иван и Андрей, които са част вече от нашия екип. Утре даваме пресконференция голяма, на която ще представим новите лица на двата канала, една част от новите лица. Видяхте, преди малко вървяха дори реклами. Мая Костадинова от бТВ, Вито Саръиванов, което е емблематично лице на Нова телевизия, ще бъдат от утре, от понеделник сутрин нашите водещи на сутрешния блок. Валя Войкова, емблематичен новинар български, минала през БНТ, дълги години в бТВ идва в нашия ефир като водещ на централната новинарска емисия в Нюз7. Там ще бъде заедно с друго емблематично лице, което, така, грееше от нашия ефир – Миа Сантова. Това са новинари, които са безспорни авторитети.
Водещ: Популярни и обичани от зрителите, и от публиката.
Николай Бареков: И хора, на които обществото вярва. Заедно с Юлия Манолова, заедно с Георги Налбантов. Разбира се, цялата съботно-неделна програма на Нова телевизия, така взеха решение колегите, така го направиха се премести в нашия ефир. Не е тайна, че от доста време, откакто вие, г-н Кошлуков, се появихте на екран и ви подкрепи г-жа Люба Кулезич, съботно-неделната програма на ТВ7 стана лидер на този уикенд телевизионен пазар. Сега ще имате сериозна подкрепа в следобедните часове, където всъщност идва Станция Нова.
Водещ: Още един въпрос – спорът с Булсатком. И ТВ7 имаше своите неразбории с Булсатком, и бТВ. Как ще бъде разрешен? Много от зрителите се питат какво ще стане тази година? Спря се излъчването на определени телевизии. Каква е ситуацията?
Николай Бареков: Спря се, защото изтече договорът с Булсатком на 31 декември 2012 г. На добра воля ТВ7 остана да излъчва и през 2013 г. за абонатите на Булсатком. Това, което мога да кажа е, че разговорите продължават. Решаващата част на тези разговори ще се проведе другата седмица. Колегите от Булсатком вече бяха тук при мен на територията на телевизията, заедно с другия изпълнителен директор – г-жа Десислава Тошева, заедно с юридическия екип на телевизията. Ние обсъдихме проблемите, които имаме помежду си и предложихме нашите условия, при които може да бъде подписан договорът за следващата 2013 г. Тя е ключова година.
Водещ: Да са спокойни зрителите, че най-вероятно ще бъде излъчвана ТВ7 по Булсатком?
Николай Бареков: Ами, нашите условия са ясни. Ние първо искаме да ни се плаща справедлива цена от колегите. Второ, искаме тази цена да бъде формирана на абонат на Булсатком, а не просто ей така на някаква хипотетична основа в някакво имагинерно пространство. Другата седмица е решаваща за нашите преговори. Това е истината. Ако нещата се развият благоприятно, аз ще бъда доволен, защото Булсатком са нещо като монополисти на сателитния пазар. Паралелно с това вървят разговорите и с другите големи сателитни оператори – Виваком, Близу.
Водещ: А какво ще представлява новата новинарска телевизия? Вие преговаряте със Си Ен Ен, разговорите се водят. Тя ще бъде франчайз, ще бъде по модел и по образец на Си Ен Ен направена. Разкажете малко повече?
Николай Бареков: Много точен въпрос, защото е хубаво да се въведе малко яснота в публичното пространство. Разговорите и преговорите със Си Ен Ен отдавна приключиха. Те продължиха не малко време, но приключиха на 6 декември с подписването на договора в Лондон между мен и между президента на Си Ен Ен Интернешънъл. Тук в първата половина на 2013 г. ще възникне първият по рода си афелиран канал на Си Ен Ен в Източна Европа. Ние сме най-големият афилиейт на Си Ен Ен в Източна Европа. Употребявам тази чуждица, защото тя няма адекватен превод на български език. Затова съм коректен към колегите от Си Ен Ен. Ние ще правим канал, той ще бъде новинарски, но няма да бъде такъв канал, че в 24 часа от денонощието всеки ден да се излъчват само новини. Поради простата причина, че България е малка държава. Ние нямаме толкова голям обем от новини. Не дай си Боже, ако станат големи събития в България, ако имаме новини като изборите, като референдума, ние ще предаваме 24 часа в денонощието. Ние имаме този потенциал. Над 150 новинари, обучени работят в нашата телевизия. Ние можем да предаваме едновременно от 20-30 точки в цялата страна. Можем да ползваме всички студиа на Си Ен Ен в света, плюс техните точки, които те са изградили.
Водещ: Това означава ли, че авторите на Си Ен Ен, коментаторите на Си Ен Ен, материалите на Си Ен Ен ще бъдат предоставени на новия канал?
Николай Бареков: Категорично да. Когато ние имаме нужда, ще можем да използваме техни емблематични лица и коментатори за нашите рубрики, за нашите ексклузивни събития. Виждате, че наши репортери вече се включват и предават за Си Ен Ен, когато има горещи точки в България, също така ние ще имаме ексклузивното право да предаваме програми на Си Ен Ен в нашата телевизия. Те могат да бъдат между един, могат да бъдат и два часа на ден, в зависимост от подбора на програмния съвет. Телевизията ще си има своя програмна дирекция, тя ще решава кое е добре да се предава в този момент и кое няма да представлява интерес за българските зрители.
Водещ: По футболния скандал какво е развитието? Телевиозионните права за излчъване на български футбол в родния ефир бяха поставени под проблем. Има ли развитие по скандала с Футбол Про медиа, която държи ТВ правата на А група?
Николай Бареков: Ами, аз имах среща, сами ме потърсиха няколко президенти на български футболни клубове, които същевременно са и в ръководството на БФС. Те са крайно недоволни от начина, по който протече първата половина на първенството. Първо, то се игра на тъмно десет кръга, след това г-н Домусчиев успя да направи някаква еквалибристика и следващите пет кръга първенството се игра, хайде да не кажа на тъмно, но полу на тъмно и на сянка, защото се предаваше по кабелен оператор с една или две камери, което на практика не е нищо. Не се предаваха всичките мачове, предаваха са по мач – два на кръг. Ние имаме оферта, която сме сложили на масата обаче към футболните клубове, защото те са всъщност първоначалният носител на правата.
Водещ: Не Футболния съюз.
Николай Бареков: Футболният съюз разполага с правата, но той трябва да се съобразява с футболните клубове. Първо се оказа, че най-вероятно няма подписан договор между БФС и тази фирма, която току-що вие нарекохте.
Водещ: Футбол Про медиа.
Николай Бареков: Така. Този договор никога не е видян, никога не е показан. На една смешна пресконференция Боби Михайлов, чийто име между другото е забъркано сега в грандиозния скандал с несебърските дюни.
Водещ: Да, тъст му се оказа, че ги е купил.
Николай Бареков: Много ми е интересно как точно се оказа това.
Водещ: На мен също.
Николай Бареков: Мога ли да добавя още един малък, така…
Водещ: Разбира се.
Николай Бареков: Малък акцент към пейзажа. Боби Михайлов е президент на БФС, а кметът на Несебър Николай Димитров, познайте, е член на Изпълкома на БФС. Аз нищо не искам да кажа, разбирате ли. Просто дълбоко в себе си и моите знания като журналист…
Водещ: А тъст му купи дюните и …
Николай Бареков: Точно така. … сочи, че тук става въпрос за една грандиозна схема, до която рано или късно ще стигнат журналистите. Ето, Диляна Гайтанджиева, видяхте, откри още няколко сделки. Лошата новина за Михайлов и за останалите е, че Диляна Гайтанджиева днес пак заминава за Несебър и ще остане там, докато всичко това светне, докато се види какво точно се крие под тези дюни. Така, на тази пресконференция Михайлов не показа договор на БФС. Вие нали знаете, че по устав на БФС, когато става въпрос за такива крупни сделки за милиони левове трябва да се произнесе и Изпълкома. Изпълкома не се е произнасял по тази сделка за футболните права. И това ми го разказаха няколко президенти на футболни клубове, които са в ръководството на БФС. Това са сериозни хора, които дават милиони всяка година за издръжка на футбол в България и страшно много се вълнуват къде отиват техните пари и как могат да си възвърнат част от парите. Нашето предложение какво е? Ако БФС и клубовете наистина, след като ни потърсиха на няколко пъти вече, са готови, ние като телевизия разполагаме с достатъчно маркетингова и техническа мощ да предаваме не по един, а минимум по четири – по пет мача на кръг, да го правим с 12, с 20, с 24 камери, когато се налага. Сега примерно мачът да речем Калиакра – Ботев Враца можем да го предаваме и с 12 камери. Левски и ЦСКА, Ботев и Локо Пловдив съответно ще го предаваме с 24 камери. Ще опаковаме продукта, ще го направим привлекателен за зрителите. Но искаме да седнем, да говорим за дългосрочно партньорство. Това, което в момента направиха г-н Домусчиев е крайно несериозно – на ви тук едни 2 млн., ще ги вземем правата до 15 март, после вече ще видим какво ще правим, да спасим положението. Не. Ние говорим за дългосрочно партньорство. Телевизията може да се ангажира да бъде партньор на футбола в България за три, за четири, за пет години.
Водещ: Има такива разговори вече?
Николай Бареков: С клубовете, които сами ме търсят. Нито ме е търсил г-н Михайлов, нито съм му виждал белите очи от много време, нито ме е търсил някой фактор в БФС. Като изключим г-н Домусчиев, всички клубове намериха начин да разговарят с мен и да ми кажат, че не желаят по никакъв начин да продължават тази сага с правата, така както е …
Водещ: Очакваме и това развитие.
Николай Бареков: А най-интересното вие видяхте. Г-н Батков се оказа, че не е подписвал декларацията, която пусна Домусчиев срещу мен и срещу телевизията. А неговото име стоеше долу под самата декларация.
Водещ: Документна измама.
Николай Бареков: Те са съдружници във фирмата, да се оправят помежду си. Но това, което искам да кажа е, че ние приемаме само разговори, ако с нас седнат легитимни субекти и говорим за дългосрочно партньорство и сътрудничество. И давам примера с волейбола. Ние държим правата за волейбола в България през 2013 г. Ще предаваме Световната лига, ще предаваме Европейското първенство по волейбол за мъже и за жени. Искам футболът да погледне как точно ТВ7 и Нюз7 ще предават волейболните национали в България, за да разберат искат ли такъв маркетинг на своя продукт или не искат.
Водещ: Очакваме да видим. Да пожелаем успех през 2013 и на ТВ7 и на 7нюз, и на двете телевизии.
Николай Бареков: Както и на вас, г-н Кошлуков, като публицист. Защото на практика вие, Люба Кулезич, хора като мен ще изнесем изборната кампания. Вие ще правите публицистиката на тази телевизия и ще бъдете отговорни за свободата на словото. Защото, знаете ли, в Наръчника на Си Ен ЕН, който е много прост, той се нарича Наръчник на редактора. Този наръчник беше приет вече като устав на новинаря в ТВ7. Там има нещо много интересно. Там хора извън новините, тоест извън директора на новините, се наричат обслужващ персонал. Тоест в един момент, когато моето битие се промени малко, аз станах част от обслужващия персонал на тази телевизия. Там новинарите, редакторите, водещи – те работят независимо от изпълнителните директори, от рекламните отдели на телевизията. Много е просто. Ние приехме тези правила.
Водещ: На мен също ми е странна тази история с цензурата. Защото специално в това предаване БСП винаги е имало представители, както и други опозиционни партии.
Никола Бареков: Аз мисля, че днес откровено прекалихме с представителите на БСП, защото първите два часа те буквално не спряха да говорят.
Водещ: И да се оплачат точно тук, че няма свобода на словото, не знам какви са аргументите в тази посока. Според мен, е несериозна.
Николай Бареков: Политически, г-н Кошлуков. Вие сте, така, Факторът Кошлуков. Много добре знаете какво означава.
Водещ: И според мен е абсолютно несериозно. Но ще продължим напред. Благодаря ви за това гостуване, г-н Бареков.
Николай Бареков: Благодаря и аз.         

 

Leave a Reply