Разговор с Огнян Златев, почетен председател на Центъра за развитие на медиите

БНР, Преди всички | 12.01.2012

Тема: Награди за най-смелите в журналистиката
Гост: Огнян Златев, почетен председател на Центъра за развитие на медиите

Водещ: Няколко седмици журналистическата гилдия имаше възможност да гласува за най-смелите в професията, тези, които се захващат с журналистически разследвания. Вотът беше възможен онлайн. „Смелите репортери.бг”.Това са първите награди, които са от журналисти за журналисти. Организатори са „Център за развитие на медиите”и информационната агенция „София прес”. Добър ден казвам сега на г-н Огнян Златев, който е почетен председател на центъра за развитие на медиите. Здравейте, г-н Златев.
Огнян Златев: Здравейте.
Водещ: Като казваме първите награди от журналисти за журналисти, това какво трябва да кажем на публиката ни, широката публика като…
Огнян Златев: Смятам, че…
Водещ: Да?
Огнян Златев: Смятам, че това действително са такива награди, тъй като досегашният опит ни показва, че награди обикновено се дават от някакви институции, асоциации или творчески обединения или пък държавни институции за някаква определена група хора. Този път ние решихме възможност на самите колеги да номинират свои колегии да оценят, съобразно качеството на техните материали. За съжаление, имаше доста инициативи през последните петнайсетина години за оценяване на журналистическата работа, но за съжаление, по една или друга причина. Те са или свързани с някакви конкретни, как да кажа, ведомствени държавни структури. Например в края на годината обикновено е традиция различни министерства да връчват награди на журналисти, които най-добре отразяват тяхната работа. Имаше опити, разбира се, на съюза на издателите да раздаде наградите „Черноризец Храбър”, но се сещате напоследък….
Водещ: Да. Как завърши тази инициатива?
Огнян Златев: … да.
Водещ: Добре. Между другото, има една хубава мисъл, която като колеги журналисти си говорят за разследваща журналистика и си казват:Разследващата журналистика си почива в момента, което е по-мекият вариант да кажем,че по същество разследваща журналистика в България май няма.
Огнян Златев: Аз не съм много съгласен с една такава, това е едно много силно нещо да се каже. Самият факт, че имаме номинирани за краткото време, което пуснахме това състезание между колеги. Имаме номинирани 190 материала, които всичките, по-голямата част всъщност са в рамките на журналистическите изследвания. Говорим по-скоро обратното. Факт е обаче, че за съжаление, голямата част от тези разследвания по една или друга причина напоследък се реализират през онлайн изданията или новите медии…
Водещ: Което говори за …
Огнян Златев: Не толкова през, което говори за мен за няколко неща. Първо, може би традиционните медии, по една или друга причина, вече нямат интерес към подкрепата на журналистическите разследвания. Имайте предвид, че едно качествено журналистическо разследване отнема време и отнема средства и ресурс и като времето на журналиста и на журналистите, които работят по него и второ, финансови средства, за да може тези хора да си свършат добре работата. Някой път те се налага примерно да спрат да се занимават с всичко останало, с ежедневната си работа и да правят своите собствени проучвания и разследвания. Но независимо от всичко, аз продължавам да смятам, че добра разследваща журналистика в България има. Просто тя си е намерила очевидно нови форми за проявления.
Водещ: Нови форми за проявления. Между другото, аз ще си позволя да цитирам колега, който се занимава с разследваща журналистика и който разсъждавайки по темата разследваща журналистика казва: Някой трябва да плати за истината повече, отколкото за лъжата. Тогава вече ще има и истинска разследваща журналистика. Засега, казва той, понеже сме бедни като хора и като държава, имаме пари да плащаме, но за лъжи.
Огнян Златев: Има резон, разбира се и аз мога да усетя и до някъде горчивина в изказването на вашия колега, по простата причина, че действително голяма част от това, което четем напоследък в медиите, в печатните медии особено, те плъзга по повърхността. Води ни в някакви съвсем различни посоки. Занимаваме се с
дребнотемие или с някакви такива жълтеещи новини и жълтеещи теми, вместо да се занимаваме с нещо действително смислено и задълбочено, което засяга живота на всички нас. В този смисъл, пак казвам, ние решихме да направим този експеримент, тъй като действително си е експеримент, съвместно с колегите от „София прес” и насърчихме колегите за сравнително кратко време. Обявили сме една, за по-малко от месец всъщност мина цялата процедура…
Водещ: Да кажем, че довечера ще бъдат връчени и ще стане ясно кои са победителите в различните категории.
Огнян Златев: Точно така, точно така. Имаме пет категории. Те са за разследващи материали на икономическа тема, разследвания за криминална и организирана престъпност, разследвания на социални теми, много интересно, защото смятам, че това е действително едно поле, в което като че ли малко материали имаше през годините. Разбира се, разследване на корупция и злоупотреба с власт и също важната област и категория, която е коментар или позиция.
Водещ: Къде са, според вас, най-силните успехи на колеги? Има ли категория, която е събрала наистина само и единствено много ярки примери за разследваща журналистика?
Огнян Златев: Смятам, че за мое лично учудване, приятно разбира се, най-много материали са точно в разследванията точно по социалните теми, което е интересно за мен, защото смятам, че в публичното съзнание е възприето да се смята, че повечето разследвания са свързани или с криминалната и организираната престъпност или корупция и злоупотреба с власт. Там също имаме доста на брой разследвания, но по социални теми са като че ли най-много. Разследванията по социални теми имаме например 48 номинирани материала, разследванията за криминално организирана престъпност са 30, а за корупция и злоупотреба с власт, 35. В същото време прави впечатление, което за мен също е един добър знак, че имаме 53 номинирани материала за коментар или позиция, тъй като се чуват напоследък гласове, че журналистите не изразяват своята позиция. Обикновено пишат съвсем такива лековати материали, което според мен, не е съвсем така.
Водещ: Изводът какъв е за това, че най-много материали са разследвания на социални теми? Означава това, че обществото очаква, от местено е някак си вниманието от криминално-организираната престъпност, от някакви икономически разследвания и към тази сфера?
Огнян Златев: Това е едното обяснение. Недейте да забравяте, че обществото, според мен, все още вижда в журналистиката и в медиите, едната страна, призвана да се бори с различните негативни явления от нашето ежедневие и слага за това най-много очаквания там, независимо от това, че като че ли се забравя, че работата на журналистите не е само да покажат злоупотребата, да речем, с власт или злоупотреби, корупция или злоупотреба с някакви социални средства, да речем, каквито например имаше напоследък. Хората очакват и да видят някакви последствия от това. Хора, осъдени, разследвани, дадени на съд и т.н., което не е работа на журналистиката. Много често се чува един такъв упрек, че ок, вие си пишете. Излизат разни доста бомбастични заглавия, случаи на корупция и в същото време няма нищо след това не се случва като последствия и някак си тази втора част. От една страна журналистите, според мен, и медиите са си свършили работата, да покажат и да информират обществото, че такива негативни явления съществуват, но от друга страна, другата част от това уравнение, която е правоохранителната система трябва да си свърши по-добре работата.
Водещ: Вие казахте този експеримент. Той, по ваше мнение, успешен ли е и можем ли да очакваме второ издание на наградите за журналистическа смелост „Смелите репортери”?
Огнян Златев: За мен експериментът е успешен, тъй като, пак казвам, за толкова кратко време ние успяхме да съберем много на брой материали, които са много качествени. Много се радвам, че имаме също така и доста материали от журналисти и колеги, които са от регионалните медии, т.е. не са само от София. Определено имаме намерение да продължим тази традиция, да има второ и последващо издание и да разширим още повече обхвата на този конкурс. Една от идеите, които например обсъждахме с колегите от „София прес”, беше да дадем възможност на журналисти от медии, които по една или друга причина са направили хубаво разследване, интересно, домогнали са се до много интересна информация, но по една или друга причина, тяхната медия отказва да я публикува, да дадем възможност това разследване да излезе, ако се качи на сайта.
Водещ: Случва ли се често към момента, г-н Златев, такова нещо, според вас?
Огнян Златев: Според мен, има такива случаи. Още повече, че ние нарочно отворихме конкурса и за журналисти и за колеги, дори да не са професионални журналисти, но колеги, които пишат, имат собствени блогове например. Поддържат сайтове. Т.е.хора, които действително са видели в интернет възможност за …
Водещ: Свободна територия.
Огнян Златев: Точно така.
Водещ: Добре. Желая ви успех. Довечера, да кажем, в 18 часа в „София прес”, церемония по обявяване на спечелилите първите годишни награди за журналистическа смелост „Смели репортери”. Благодаря ви. Огнян Златев, почетен председател на „Център за развитие на медиите”, един от организаторите на този конкурс.         

Leave a Reply