Разговор със Стоян Тончев, журналист

Нова телевизия, Здравей България | 18.01.2016 | 08:30

Тема: Истините за побоя над журналист от Поморие
Гост: Стоян Тончев, журналист

Водеща: Сега трябва да дадем думата на Цеца Алексова. Щя се включи на живо от една от болниците в Бургас, за да разговаря със Стоян Тончев, журналист и кандидат за общински съветник в Поморие. Знаете, заради негов предизборен плакат, той пронизва с мече един октопод, стана популярен в цяла България по време на местните избори. Стоян Тончев беше пребит жестоко. За да разберем какво е състоянието му и според него ясна ли е вече причината и хората, които са поръчали този жесток побой. Даваме думата на Цеца Алексова. Здравейте.
Репортер: Намираме се в стаята на Стоян Тончев в отделението по неврохирургия на бургаската болница. Само да кажа, че в събота, в следобедните часове пристигна информация от бургаската полиция, че с задържани две лица. Инициали на задържаните не бяха писани в полицейската сводка. Именно бяха задържани за установяване на съпричастността им към побоя над Стоян. Тази сутрин със Стоян си говорим и той е категорично убеден, че лица, свързани с неговия жесток побой в четвъртък, не са задържани. Стоян, вярваш ли, че тези лиза, които полицията каза, че за задържани, са именно извършителите на побоя над теб, след като ти ми каза, че едното от лицата си го видял вечерта?
Стоян Тончев: Според мен няма задържани лица, които да са свързани с побоя над мен. Има лица, които са разпитвани, но за да бъдат задържани, трябва да има доказателства. Най-малко, ако имаше задържани лица, за които има някакви доказателства и факти, че те са съотносими към нанесения ми побой, щях да бъда уведомен и щеше да ми бъде дадена снимка, за разпознаване, при положение, че аз съм казал, че на едното от лицата съм видял лицето му. За мен разследването, да се изразя жаргонно, е забатачено и до никъде и според мен няма да се открият извършителите, още повече, че аз съм осведомен какви въпроси се задават на мои близки и познати и на хората, които се разпитват. Търсят някакъв любовен триъгълник, разпитват за моите сексуални, за моя интимен свят, с кого имам сексуални отношения.
Репортер: А каква е истинската причина според теб?
Стоян Тончев: Личният ми живот няма нищо общо с това, което се случи с мен. Това се случи заради сайта и публикациите ми. няколко пъти казах да търсят мотивите там. Това трябва да са хора, които са завършили криминалистика и трябва да знаят как да водят едно разследване. Няма как да разпитват хора и някой да си признае.
Репортер: В сайта ти публикациите са основно срещу управляващите в община Поморие. Имаш ли идея коя от всички публикации може да е довела до тази жестокост?
Стоян Тончев: Много са публикациите, които могат да доведат до тази жестокост, не е една. Факт е преписка 53-10, която е образувана в досъдебно производство. Там вече държавният финансов инспектор казва, че община Поморие е ощетена в особени размери. На фирми са изплащани суми над договорените. Това е констатирано. Отделно не са се провеждали обществени поръчки съгласно закона за обществените поръчки, което значи, че фирмите са нагласени, и то за много сериозни суми. Там вече има досъдебно производство във връзка с мое разследване за поставянето на асфалта в Поморие, включително и по европейска програма количествената и стойностна сметка не отговаряше на моите замервания. Това също води до някакво ощетяване, както на фирмата, така и на общината, ако са се разбрали нещо преди това.
Репортер: Аз в петък разговарях с кмета на община Поморие, Иван Алексиев. Той остро осъди агресията спрямо Стоян Тончев и каза, че нямат никаква взаимоотношения по всички тези сигнали, аз които Стоян говори, се извършва проверка и общината е категорична, че всичко, което е вършила, е в рамките на нормата. Освен община Поморие, има ли други фирми, за които ти си писал, други институции, други физически или юридически лица?
Стоян Тончев: Всичко, което е писано, е свързано с община Поморие. Не обвинявам някой и не искам да конкретизирам лице, което е виновно за това, което ми се случи. Но за мен поръчителите трябва да се търсят в община Поморие. Физическите извършители едва ли ще са поморийци. По-скоро за мен това са хора от другаде. Възможно е да има и помориец, който трябва на 100% да ме разпознае.
Репортер: Ти ми каза, че си висял лицето на единия мъж, който те е нападнал. Той от Поморие ли е, с какво го свързваш?
Стоян Тончев: Не е от Поморие, не ми е познат и вероятно, ако се забави още малко разследването, ако минат два месеца, едва ли ще мога да го разпозная, при положение, че съм го видял един път. Не е от Поморие, дори да не го познавам лично, все пак това е малък град и всеки се знае.
Репортер: Каза ми, че докато са те били, са ти казвали – докога ще пишеш, спри да пишеш. Това значи ли, че ти затвориха устата?
Стоян Тончев: Не, означава, че нещата не вървят по начина, по който на тях им се иска и че аз им преча. Страхуват се от истината, виждат, че хората ми вярват. Друго, което искам да кажа във връзка с разследването, полицаите от ОДМВР и най-вече от Поморие да не си правят сводки и да задават въпросите по коментар, поставени в жълти сайтове, защото утре в коментарите може а бъде написано нещо и за техните деца. Нека да работят малко по-професионално, да не занимават моите познати със сексуални отношения и неща, защото е обидно и стават смешни. Смеят им се.
Репортер: Благодаря ти, пожелавам ти скорошно възстановяване.
Водещ: И от нас скорошно оздравяване на пострадалия колега. Кажи обаче най-силното противодействие в такива ситуации е всички да прочетем блога или сайта и въпросните публикации, знаем, че поддържа такъв масив, какъв е сайтът на колегата, за да прочетем онова, заради което той подозира, че е пребит?
Репортер: Колегите от студиото молят да кажеш сайта и материалът, за който мислиш, че може би е станал причината?
Стоян Тончев: Сайтът е www.zadkulisite.com. Има рубрика „Градът” и там е изнесено всичко за община Поморие.
Репортер: На Стоян му предстои едно сериозно възстановяване в отделението по неврохирургия. Тук ще остане вероятно още няколко дни. Тепърва лекарите ще преценяват какви операции са необходими, за да бъде възстановено лицето му.

Leave a Reply