Разкритие: “Икономедия” атакува банкова институция с брюкселски сайт

www.inews.bg I 20.02.2014
 
 
 "Свободата на словото се обърна в слободия" – така е озаглавен материал, разкриващ истината около "журналистическата интерпретация" на в. "Сега" на доклада на ЕК – EU Anti-Corruption Report и по-конкретно – с ANNEX BULGARIA to the EU Anti-Corruption Report.
Аналитичният текст, уличаващ намеренията на публикацията във вестника, е публикуван в Afera.bg. Текстът идва дни след като от КТБ АД обявиха, че подават сигнал до Етичната комисия за печатни медии към фондация "Национален съюз за журналистическа етика", че вестник "Сега" злоупотребява с доклада на ЕК.
 
В коментар на вестник "Сега", брой 30 от 5.02.2014 г., озаглавен "Брюксел за България: не е цирк, а менажерия", и отпечатан на стр. 9 и 10, авторът Светослав Терзиев публикува неверен текст, като твърди, че цитира доклада на Европейската комисия, твърдят от банковата институция. 
 
В подробен коментар на Борис Киров сайтът afera.bg разкрива, че всъщност "журналистическа интерпретация дописа мониторинговия доклад. Медийни и конкурентни групировки атакуват банкова институция от брюкселски сайт. Сайтът се оказа на "Икономедия".
 
"В материала на Светослав Терзиев, от в. "Сега", от 5 февруари на тема мониторингов доклад за корупцията в България, бъка от имена, произволно нахвърляни, без някакви конкретни референции към текстовете от въпросния доклад. В доклада обаче няма и помен от споменатите имена и институции. Те дори не фигурират из линковете, публикувани под линия", твърдят от afera.bg.
 
Материалът на Светозар Терзиев не се подкрепя с конкретни текстове в доклада, където да са посочени имената на героите от неговата "менажерия”, но пък реакцията, която неговият текст предизвика чак в Брюксел, заслужава внимание. Оказва се, че материал, публикуван в Euractiv.com, бързо се разпространява из социалната мрежа от приближени на Реформаторския блок на Иван Костов и кръгът "Капитал" профили.
 
И директно се напада една българска банка, набедена за всички грехопадения на българските медии. Дотолкова набедена, че даже името на председателя на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев е "дописан” в текста на Терзиев. Там са Делян Пеевски, майка му Ирена Василева, че даже е почетен и Васил Божков – всички те навързани в едно безкрайно изречение, така щото читателят остава с впечатлението, че лично Еврокомисията ги е посочила с пръст в доклада. Оказа се обаче, че тъкмо тия абзаци от текста са изсмукани от пръстите.
 
Четейки внимателно доклада на ЕК, никъде не се вижда споменато името нито на Цветан Василев, нито на Делян Пеевски, нито на другите упоменати по-горе. В доклад за България на Държавния департамент на САЩ също името на Делян Пеевски, на Цветан Василев и другите припознати за унищожители на свободата на словото в България не присъстват.
 
Но пък присъства изключително любопитен пример за отнета журналистическа свобода на Спас Спасов от "Икономедия" – медийната групировка на Иво Прокопиев. Докладът за България на Държавния департамент на САЩ е отделил специално място на тая история. Оказва се, че Марин Митев, съсобственик в групировката ТИМ пратил на Спасов книгата на китайския мъдрец и пълководец Сун Дзъ – Изкуството на войната, с подчертан абзац от книгата: "You should avoid those you can’t either defeat or befriend”. Грубо казано – трябва да игнорираш/избягваш тези, които не можеш да подчиниш или направиш свои приятели.
 
Митев, тъй е засегнал с тая мъдрост журналиста Спасов от "Икономедия" на Иво Прокопиев, че чак е попаднал в официален доклад на Държавния департамент на САЩ, като вопиющ пример за корпоративен натиск върху медиите в България. Интересно как Държавният департамент е запознат с тоя случай, за който мнозина в бранша дори не са и чували. Дали пък "Икономедия" не клевети неудобните бизнеси директно там. Под неудобните разбирай тия, които не са платили рекламата. 
 
Няма какво да се чудим и кой пише тия мониторингови доклади  – там помагат усилно разни НПО-та – редовни клиенти на фондацията на Държавния департамент на САЩ "Америка за България”. От български реципиенти на европейски фондации като "Конрад Аденауер”, които финансират демократичния процес у нас още отпреди 1989 г. Финансират и медийните прояви на разни бизнеслобита срещу други бизнеси у нас.
 
Оказва се, че материал, публикуван в Euractiv.com, обръща специално внимание на едно писмо от Корпоративна банка до Жозе Мануел Барозу, по повод спрягането на името на Цветан Василев като част от "менажерията” на Терзиев. В него се твърди, че Цветан Василев е олигарх, защото той сам бил приел това определение за себе си. Цитира се интервю в радио "Дойче Веле", което ако прослушате внимателно, ще разберете, че нищо такова няма.
 
В писмото на КТБ може да се прочете официалното запитване на банката към председателя Жозе Мануел Барозу дали наистина Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на банката, е упоменат някъде в тоя злощастен мониторингов доклад. Оказа се, че говорителите в Еврокомисията намекват, че отговорът на писмото от кабинета на Барозу до КТБ ще е положително, в смисъл, че абзаците на Терзиев с имената не са части от доклада, а някаква негова фикция. Т.е. мониторинговият доклад изобщо не упоменава, каквито и да било имена. И вместо да се извинят, ЕурАктив продължават с инсинуациите веднага след това: "Медиите имат право да интерпретират мониторинговият доклад”.
 
Според писмото на КТБ Цветан Василев не е кредитор на медийната група на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Даже юристите на банката са използвали силната дума "false”, лъжа, фалшификация. Посочва се, че това е лесно установим факт, ако някой си направи труда да провери в Търговския регистър на страната. Или в електронния регистър, например в Дакси Глобал. Но явно и Терзиев, и ЕурАктив не обичат да проверяват. Те разчитат на емоцията у читателите, като повечето български медии.
 
ЕурАктив не са добре известни на българската интернет публика, но пък са най-големите реципиенти на финансови помощи от Европейската комисия, донасят ни разни добре информирани източници.
 
Чудите се защо намесваме български олигархични кръгове с един европейски сайт, списван на английски? Сега намерете картата на Европа на сайта най-горе, после кликнете върху територията България – какво ви излиза на екрана? Сайтът на Дневник  -http://www.dnevnik.bg/evropa/. Не беше ли това сайт от "Икономедия", на Иво Прокопиев? Защо не излиза на това място, например, сайта на "Преса", на "24 часа", на "Монитор", на "Дума", питат от afera.bg?
 
Ще кажете, че това не е никакво доказателство за връзката между  ЕурАктив и кръга "Капитал”. Че нямат връзка със "Сега” и с "Бивол”, чиито линкове към статии срещу КТБ стоят удобно най-отдолу.
 
Тогава логично е да се питаме кой е собственик на тоя сайт? Отговорът на тоя въпрос би разсеял мъглата, в която кръгът на Иво Прокопиев е нарочил КТБ за първоизточник на всички неволи на медиите у нас. Иначе в устата на всеки неволен читател и на Светозар Терзиев и на ЕурАктив остава горчив вкус от поредната медийна манипулация, която е дотам контра на елементарната журналистика, че минава директно в черния пиар. А за черна пиар кампания срещу една българска банка и то в Брюксел, принципно трябват доста пари.
 
По същия начин се появяват и негативните оценки във всеки мониторингов доклад  за корупционната среда в България. Нищо, че тоя доклад се води официален европейски документ. Той изглежда е съставен по доноси от българи срещу българи. Все агенти на чужди разузнавания, които по нищо не се различават от доносниците на Държавна сигурност, срещу които тъй пламенно крякат.
 
Но дори и тези добре платени агенти, старателно обгрижвани медийно, не могат да съсипят свободата на словото в България, така както могат да го съсипят уважавани имена от журналистическия бранш, изпълнявайки груби политически и корпоративни поръчки в полза на собствениците на медиите, за които работят. Защото доверието в медиите е пропорционално на достоверността на фактите, които журналистите интерпретират, завършва коментарът си Борис Киров в afera.bg.
 

 

2 Responses to “Разкритие: “Икономедия” атакува банкова институция с брюкселски сайт”

  1. Христов Says:

    За съжаление журналисти като Спасов и Терзиев не се срамуват да работят според желанията и повелите на шефа си, небезизвестният Иво Прокопиев. И твърде често си позволяват огромна свобода с фактите и събитията, позволяват си да извъртат нещата по доста долни начини и да разчитат на клюки за “журналистиката” си. Прокопиевите медии не са по-добри от Пеевските, това е ясно вече на много хора.

  2. До Христов Says:

    Прав си, освен за последното. Пеевските медии и Прокопиевските медии са на едно ниво – манипулативни статии, цензуриране на неудобните и повтаряне на едни и същи теми до втръсване, все едно нищо друго не се случва в страната и света.
    За мен е притеснително, че спекулациите излизат извън границите на страната.Не може Държавния департамент на САЩ да си позволява да прави доклади и да омаскарява хора, които не познава, само заради обвързаностите на тамошните с нашите тръстове. За мен това е доказателството, че точно от там тръгва цялата беда с нарушения медиен плурализъм.

Leave a Reply