Размислите на един рекламист

сп. Sign Cafe | Мартин ДИМИТРОВ | 2010-02-13

7 стъпки към успешната телевизионна реклама. Този път, нещо по-лекичко, нещо по-така

01. Базирана на "култова" сцена от "култов" български филм.

Която безкомпромисно напомня за славните времена на социализма, в които тъпите и умните вземаха еднакви заплати. Предпоставка, предизвикваща драматично-позитивно-носталгични емоции, а, както знаем, когато си провокирал емоцията, все едно си направил половин продажба.

02. С музика от "култов" български филм или ако не – да се използва "култова" естрадна песен. Така или иначе населението представа си няма, че вероятно около 80% от естрадните песни всъщност са крадени (окей, пресвирени) чуждестранни изпълнения. С подобна музика публиката вече не е жегната само визуално, тя стабилно е атакувана от рекламодателя и на аудио-ниво, което подсилва по невероятен начин рекламния ефект.

03. Обикновена социалистическа шега. "Култова" фраза от времето на соца, интегрирана майсторски в сценария. Може да бъде също от филм, но е подходящо да се използват и лозунги. Именно тази фраза и нейното правилно подбиране държи ключа към космическите продажби. Ако потребителят се асоциира с нея и започне да я използва в ежедневието, примерно като си сипва газ в газовата уредба, това означава, че рекламата е успешна.

04. Ценова социалистическа шега. Това вече е само за големите майстори в телевизионната реклама. Примерно израз от сорта на "помниш ли, когато бозата беше 6 стотинки", или нещо подобно. Това показва на уважаемия, върнат в тежкия соц зрител, че рекламираният продукт е не само по социалистически качествен, но и по социалистически евтин.

05. Сексуална шега. Сексуалната шега задължително, ама задължително трябва да е на нивото на еротиката от късния соц. Иначе ще се провали рекламата. Хубаво е да бъде на тема "роднини до втора съребрена линия" и да бъде сочна, за да може зрителят, така, да се асоциира с продукта. Защото, гледайки реклами, очевидно почти няма зрител, който да не е искал да спи със сватята си, един вид.

06. Актьор от "близкото минало", важно е в кастинга да учавстват само подпухнали актьори, за които приятелството с алкохола видимо не е краткотрайно. Този тънък момент създава усещане за близост между "героя" и реципиента, което може да се окаже решаващ за обема на продажбите. Плюс това публиката направо си мре за актьори от соца.

07. "Дженк". Някаква неочаквана шега. Или защо не неочакван поглед, който завинаги да се запечата в потребителското съзнание.

Спазвайки тези правила, човек просто няма как да сбърка. 2010-та е, а телевизионната реклама все още е толкова лесна.

Стр. 35

 

Leave a Reply