Рекламен “Листопад”: Дори да не излъчва, bTV пак ще бъде с рекорден рейтинг!

www.profit.bg | 26.12.2012

От bTV предколедно решиха да покажат мускули, като заплашиха Булсатком, че ще им отрежат сигнала.

Причините са прозаични – неизплатени задължения, обвинения за прикриване на абонати и т.н. Последва яростна реакция на кабелните оператори, които съобщиха, че ще прекратят излъчването на сигнала на телевизията заради едностранното прекратяване на договорите и поставяне на неизпълними условия.
Зад разразилата се война между телевизията и фирмите, които разпространяват сигнала обаче се крият интереси свързани с разпределението на рекламни бюджети за десетки милиони левове.
Каква е схемата? bTV предлага рекламни тарифи основани на рейтинг точки, които са обвързани с часовите пояси и и рейтинга, който притежават съответните програми. Тук обаче се намесват рейтинговите агенции, които на практика отчитат кое предаване се гледа повече и кое не.
Как точно действа митичната пийпълметрия обаче е тайна, защото не се знае нито къде са поставени устройствата, отчитащи зрителския интерес, нито се изяснява начина, по който се събира информацията.
Така се стигна до абсурда от 2005 г., когато по време на профилактика на предавателите от БТК, bTV отчете потресаващ 70% пазарен дял. Оказва се, че хората са гледали втренчено черния екран като омагьосани от Кашпировски. Това обаче по никакъв начин не се отрази на събираните от телевизията суми за рекламни кампании.
А фактът, че един от тогавашните собственици на TV PLAN/TNS Кънчо Стойчев отчел невероятното постижение без аналог и рекламният capo di tutti capi Красимир Гергов са съдружници в голф-игрище е един маловажен детайл.
А въпросът дали не представлява нелоялна конкуренция включената от bTV в рекламните договори клауза за бонуси на фирмите, които не дават реклами в други телевизии остана да виси във въздуха. Зад настоящата кабелна война стоят далеч по-груби търговски практики, които граничат с рекетьорските прийоми на дебеловратите от 90-те години, научи novini.bg.
На практика bTV в момента се опитва да изнудва операторите да купят тотално негледаемите си телевизионни канали от групата в пакет. Това напомня и на практиката в края на 80-те години трудовете на Тодор Живков да се купуват в комплект с готварски книги и поредицата за Винету.
По този начин обаче проваленат BTV Cinema и залязващата BTV Action вървят в комплект с bTV. Операторите нямат право да се откажат от негледаемите програми ако искат да излъчват изобщо сигнал от телевизията. И за да затвърди странните си прийоми на търговски преговори от bTV са решили в пъти да увеличат стойността за предлаганите си негледаеми програми.
Въпросът сега е ако сигналът бъде прекратен и bTV престане да се излъчва по кабел и сателит в половин България, дали рейтингите давани традиционно от агенциите, ще отчетат някакво намаление. Надали.
Все пак огромната част от зрителите предпочитат да се „взират“ в тъмен екран, докато bTV не излъчва. Така че рекламодателите трябва да спят спокойно. Дори никой да не излъчва bTV, телевизията пак ще има рекорден рейтинг и пазарен дял. Така „Листопадът“ ще продължава безкрай. Докато някой най-накрая не реши да дръпне шалтера. Този път завинаги.

Оригинална публикация

Leave a Reply