Рекламният бизнес също започва да се радва на европарите

в. Пари | Дарина ЧЕРКЕЗОВА | 02.09.2010

Европарите стигат и до рекламния бизнес в България. Редица държавни институции организират обществени поръчки за реклама или повишаване на информираността за конкретна европрограма. Отделно бенефициентите са длъжни да предвидят част от бюджета на проекта си за визуализация или просто да поставят табела, че са инвестирали евросубсидии.
Изпълнението на подобни проекти е свързано с много бюрокрация и подробности, но е добър плюс в CV-то на компанията, а и в бюджета й, затова битката става все по-ожесточена.

Сделки за хиляди

Справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки показва, че има около 60 поръчки, свързани с информационни кампании, финансирани с европейски субсидии. По всяка от тях са се явили минимум 4-5 кандидата, като цените на поръчките, свързани с изготвяне на информационни материали, организиране на събития или просто подготовка на рекламни сувенири, варират от 200 хил. лв. до няколко милиона.
Последният пример за значителния мащаб на подобни сделки беше договорът между Агенция "Пътна инфраструктура" и Гражданско сдружение "Информирани за европейските пътища" за публичност и визуализация при рехабилитацията на второкласни и първокласни пътища, който беше за около 137 хил. лв. В същото време рекламната кампания на българския туризъм в Русия, възложена на рекламна агенция "Крес", е за 2.42 млн. лв. без ДДС.

Малко повече бюрокрация

Към момента броят на компаниите, които се занимават с проекти за визуализация, реклама или отговарят за провеждането на информационни кампании, не изглежда много, но той все повече се увеличава. "В сегашната икономическа ситуация всяка поръчка ни е важна", коментират рекламните агенции. Затова и битката помежду им става по-ожесточена. Според президента на "МАГ Комюникейшънс" Красен Кралев сега надпреварата поне е станала по-честна и прозрачна и държавните институции нямат фаворити.
И ако добрите приходи са предимството, недостатъкът на подобни проекти е прекалено голямата бюрокрация. "Това ангажира сериозен ресурс от страна на агенцията при подготовката на всеки проект", казва Красимир Петков, директор "Връзки с клиенти" в Рекламна агенция "Крес". При изработването на табели пък трябва да се спазват строги изисквания за размери и реквизити, което понякога води дори до преработване на вече готово изделие.

Ефективност в първо лице

Инфокампаниите по отделните европрограми са добро нещо, но ми е чудно как точно се измерва крайният им ефект, коментира Красимир Киряков, председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Неписано правило е, че при провеждането на такива проекти винаги се намират начини за "спестяване" на част от средствата. Така крайният ефект понякога се свежда само до усвояването, а не и до ефективното използване на парите.

Стр. 20

Leave a Reply