Рекламният експерт проф. Христо Кафтанджиев: Сериозните медии трябваше да реагират по друг начин на мнимия Джони Деп

www.vsekiden.com | Ана КЪЛЦЕВА | 23.08.2010 

Професор Кафтанджиев, как оценявате рекламата на сайта за фотографски конкурс, в която бе вкаран мним Джони Деп и която вече 10 дни се коментира?

Чисто терминологично това не е реклама, а е пиар. Това си е маркетингова комуникация, която си направиха, маркетингов ход. Но не е точно реклама, а пиар и журналистически жанрове. В играта са вкарани не само пиари, а и журналисти. Общо-взето, това си е нормална практика и се прави често. Защото има подобни изпълнения, които са много по-страшни.

Например?

Например, нещо подобно бе направено наскоро с мощите, намерени на острова край Созопол. Нещата са много по-сериозни, защото са свързани с църквата, която е синоним на морално поведение и т.н. И нещата не са добре от чисто морална гледна точка. Защото може да са мощите на Свети Йоан, но може и да не са. А що се отнася до рекламата с актьора на сайт за фотография е нормална практика, макар и не съвсем морална. Но тази реклама с мнимия Джони Деп не е и нещо, което да е страшно.

Има ли подобни примери в световната практика на маркетинг комуникацията?

С известни личности това се прави непрекъснато. Една голяма част от комуникацията на Холивуд е с подобни истории. Там те са непрекъснати. Подобни техники са описани много добре в книгата “Холивуд пере най-добре”.

Защо оценявате като неморална кампанията около намирането на мощи край Созопол?

Зависи какви са тези мощи. Значи, католическата църква като открие някакви мощи, започва да проверява чрез специалния институт, създаден за това. И много често дава оценки за мощи като фалшификати. И преди да бъде проверено, изобщо не може да става дума да се обяви, че едни мощи са на даден светец. Спомнете си “Името на розата”, където главният герой отбелязва, че ако се съберат всички трески, за които се казва, че са мощи от кръста на Христос, ще се получи, че Спасителят е страдал върху цяла гора.
А църквата носи идеята за морал. Я си представете, че истински вярващите се молят на нещо, което няма нищо общо с даден светец. Няма никаква логика без проверка да се обявяват за мощи на светец откритията край Созопол. Нещата са сериозни, защото са свързани с морала, с църквата като институция, която крепи обществото и може би е по-важна от Народното събрание. А че един фотографски сайт е пуснал Джони Деп – голяма работа! Имаме еднакви неща, които се използват като комуникация, но за мен са различни като тежест за обществото.

А как ще коментирате реакцията на българските медии, които в първите дни буквално “тръгнаха по следите на Джони Деп”?

Аз, като човек, който няма кой знае колко идеалистическо отношение към живота си и се занимава с маркетинг и реклама, смятам, че това е нормално поведение на медиите. Може би го знаете по-добре от мен, сега сезонът е отпускарски и много постен на новини. А медиите винаги търсят някаква драма допълнително, която я няма, за да направят информацията по-интересна. И според мен на медиите това с мнимия Джони Деп им дойде великолепно. И ако това е пиар ход на съответния сайт, много добре е изчислен и като време. Защото, представете си, в един активен сезон, когато има много новини, тази новина може изобщо да не излезе на първите страници. Така че, според мен медиите реагираха адекватно. А и зависи от медията. Въпросът е, че може би реакцията на сериозни медии трябваше да бъде различна.
Пак се връщам към Созопол – тези сериозни медии трябваше да кажат, че има предположения, че това са мощите на Йоан Кръстител и тези предположения се базират на определени неща, но предстои доказване… И при това положение отразяването щеше да е обективно. Може и да са мощите на Йоан Кръстител. До момента не е доказано обратното. Но да се твърди, че това са мощите, без да има експертиза, е недопустимо.

Като човек, чийто живот е многостранно свързан с комуникацията, как смятате – на какво ниво е духовността в българското общество?

Не съм специалист в това отношение, но впечатленията, които имам и това, което виждам, смятам, че нормалните духовни хора съществуват въпреки политици, въпреки медии и т.н. Има си едно нормално ниво. Не мога да кажа, че е паднало или вдигнало. Вероятно това е една величина, която винаги е една и съща. Независимо от политически строй, война или мир и т.н. Това е генетическа характеристика. Според мен, сме си една нелошо развита средноевропейска култура. Не сме неморални говеда. Търдения като това, че кризата ни е смачкала, абсолютно не са верни. Нито умираме от глад, нито от жажда, обществото се развива добре икономически, според мен. Но нали знаете – по някои път и медиите много драматизират нещата.

Оригинална публикация

Leave a Reply