Рекламните директори Екатерина Тупарева, Чавдар Кенаров и Николай Неделчев за тренда в рекламата на 2016 г.

24 часа I Паола ХЮСЕИН I 18.01.2016

След три години 80% от хората в интернет ще гледат видео

Потребителят се превръща в маркетинг директор през 2016 г. Няма да получава заплата за това, но пък поведението и активността му ще диктуват на компаниите какво да правят.

Това преобръщане в маркетинга – не марките да учат клиента, а потребителят да изисква от тях, е все по-категорично през последните години и се дължи единствено и само на новите технологии. Чрез тях компаниите започнаха да чуват гласовете на потребителите, тъй като имат директен достъп до тях чрез социалните мрежи.

Какво искат потребителите?

Видео. Това е и най-отчетливата тенденция в рекламата и маркетинга. До 2019 г. 80% от целия трафик в интернет ще бъде за гледането на видео. Сегашните данни показват, че в ютюб са между 10-20 милиарда души, 8 милиарда използват фейсбук, 6 милиарда – снапчат, 4 милиарда – туитър. Ето затова повечето инвестиции на компаниите трябва да са насочени към достъп през няколко платформи, съветват от “Еделман”, една от най-големите независими пиар агенции в света.

Нейната прогноза за дигиталните тенденции в маркетинга и комуникациите през 2016 г. включва използването на онези лица, които са най-популярни в интернет, поради което имат и огромно влияние върху аудиторията. Сред тийнейджърите звездите в ютюб са много по-известни от знаменитостите от мейнстрийма. Изследване в САЩ показва, че маркетолозите печелят по 6,50 долара от всеки долар, похарчен за маркетинг чрез тези лица.

“Купи сега” – този тренд е способен да предизвика революция в пазаруването. Няма голяма платформа онлайн, която да не поддържа функцията “Купи сега”. Очаква се търговията през социалните мрежи за 2015 г. да достигне 30 милиарда долара, а през 2016 г. да върви нагоре.

По-добри услуги, повече и по-добри продукти, а отгоре на всичкото марката да е ангажирана със социални каузи – това искат потребителите и чрез новата си роля на маркетинг директори ще обърнат желанието си в поредната тенденция за 2016 г. За да го разберат компаниите, просто трябва да се вслушват в клиентите си. Това става най-бързо чрез социалните мрежи, където марките на практика могат да извършват и социално разузнаване, за да изпълнят максимата “Клиентът винаги е прав”. Фейсбук например поставя табелка “Много отговорни към съобщенията” на всяка марка, успяла да отговори на клиента си до 5 минути в 90% от случаите.

Потребителят борави с няколко устройства едновременно. Това поведение не е новина, а норма от няколко години, но именно то задължава компаниите да си създадат карта как точно се случва. 90% от хората например започват една дейност на едно устройство и я завършват на друго. Това преплитане на устройствата може да бъде проследено благодарение на още по-нови технологии. Защото за марките вече става жизненоважно да знаят какви реклами виждат потребителите и къде.

2016 г. ще бъде белязана от още една новост – виртуалната реалност. Нейните първи стъпки са още плахи, но със сигурност тя ще се превърне в следващия голям моден писък в рекламните стратегии.

Какво още има да се случва? “24 часа” попита трима от най-известните рекламни директори у нас. Ето техните мнения.

Екатерина Тупарева, главен

изпълнителен директор

на “Огилви груп България”:

Ръст на пазара

Забелязваме стабилизиране на пазара и дори очакваме ръст за 2016 г. в рамките на едноцифрено число. Няколко големи компании се изтеглиха от България, но има и такива, които сега навлизат. Активизираха се и много малки български компании, които доскоро не можеха да си позволят да рекламират в телевизия. Специфичната ситуация в България – две силни телевизии със сериозен процент от аудиторията и много ниска цена (най-ниската цена на хиляда човека в Европа), логично доведе до много висок процент на телевизията от общия медия микс. За нашата група този процент е 77. Същевременно бързо расте делът на интернет (въпреки че отново сме далече от развитите държави) за сметка най-често на преса и радио.

Добрата новина е, че трудните времена променят изискванията, стимулират иновативното мислене и дават много нови възможности. Ние създадохме дигитална агенция преди седем месеца, която не само удвои оборота си, но и спечели международни клиенти на големи пазари като Полша, Канада, САЩ. В този смисъл мисля, че ще има нови малки рекламни агенции, които са намерили своя ниша. А окрупняването при агенциите вече се случи, защото то е възможно в рамките на големите групи (както е при нас, ние представляваме 6 компании от групата на WPP).

Две са основните тенденции в рекламата:

1. Силата и влиянието на интернет промени изискванията към комуникацията. Търговските марки са принудени да създават не реклами, а съдържание, което се конкурира не със съдържанието, създадено от други марки, а с новините, новия клип на Адел или от каквото там се интересуват съответните хора. Същевременно и да е толкова добро, че не само да искат да прекарат време с него, но и да го споделят, коментират и т.н. За корпоративна социална отговорност се говори отдавна, но вече има тенденция да се създават общности не само на база интереси, но и определена полезност за обществото.

2. Невероятното развитие на технологиите (дронове, 360-градусова камера, сет за виртуална реалност) вдигна още повече значението на видео съдържанието.

Всичко това звучи като китайското проклятие: да ти даде господ да живееш в интересно време.

Чавдар Кенаров, шеф

на “Ноубъл графикс”:

Предпазливи стъпки

в инвестициите и

комуникациите

Не очаквам съществени промени в ситуацията на пазара. Несигурността, която ни заобикаля, ще води до още по-предпазливи стъпки, както в инвестициите, така и в комуникацията.

През 2016 г., 2017-а, а и след това ще успява само тандемът клиент-агенция, които вярват един в друг и имат смелостта заедно да поемат рискове.

Николай Неделчев, изпълнителен

директор на “Публисис груп България”:

Клиентите искат

гъвкави структури без

излишна мазнина

Няколко важни неща ще бъдат формативни за 2016 г., макар че не са специфичини само за нея, тъй като са продължение на това, което вече започна да се случва.

Едно от тях е ангажирането на потребителите да става в дигитална среда и по-специално в социални медии.

Второто е, че клиентите все повече очакват комплексност. В момента те много често работят с една агенция за пиар, с друга – за творческите идеи в рекламата, с трета – за дигиталната реклама, и т.н.

Клиентите обаче осъзнават необходимостта от това цялата тази оркестрация на маркетинговите комуникации да се върши от една контактна точка. Засега това се случва повече на Запад и по-малко у нас. Тенденцията е да се опростява взаимодействието на клиентите с агенциите. Така все по-голямо става изискването към агенциите да предлагат пълно маркетингово обслужване. Това ще доведе обратно до модела, който работеше преди 20-30 години – full-service агенциите се възвръщат.

Трето – клиентите искат да получават повече стойност за по-малко, по-добър продукт, по-добри стандарти. Затова започват да се търсят икономии от мащаба, да се създават гъвкави структури без излишна мазнина.

Най-важната тенденция в рекламата става способността на марката да разказва истории. Те карат хората да съпреживяват и така оценяват марката. Вероятно ще има промяна и сред копирайтърите, защото да разказваш истории не е равносилно на това да пишеш добре. Ако трябва да го оприлича – 100 м гладко бягане и 1000 м гладко бягане са лекоатлетически дисциплини, но качествата, които се изискват за двете неща, са коренно различни. В единия случай имаш експлозивност, в другия трябва да поддържаш по-голяма линейна скорост за по-дълго време.

Още една тенденция – това, което агенциите правят, трябва да могат да го документират с ясни измерители. Да можеш да представиш анализ колко пари ще похарчиш и до какъв резултат ще доведе това, каква ще е възвръщаемостта на инвестициите. Все повече рекламодатели поставят това изискване независимо дали става въпрос за пиар, реклама, или други комуникационни практики.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply