Рекорден зрителски интерес регистрира първото издание на The Vorpal Bulgar Challenge

Vorpal e-Sports I 13.10.2013

Финалът на най-мащабното Starcraft II събитие на балканите бе излъчен Online по http://www.twitch.tv/vorpal_esports с рекордна за България на подобни турнири гледаемост

Състезанието се проведе пред публика в залата на Boulderland (http://boulderland.eu/)в Мall Paradise Center (http://paradise-center.com/).

В оспорван Startcraft II финал между двамата фаворити Samuli Sihvonen (Elfi) от Финландия и Antoine Stievenart (Dayshi)от Франция, победи безапелационно финландеца.

Победителят си тръгна с 2500 евро, за второто място Stievenart спечели 1500 евро, трети остана Тодор Димов (Bate Toshko) с награда от 750евро. Изненадата на турнира бе и поущрителната награда от 250евро за четвъртия финалист, а именно Ваклин Петков (MetHix).

Събитието се коментира от един от най-успелите френски киберспортисти Yoan Merlo (ТоD) . В дебюта си на балканите той демонстрира своите дълбоки познания по Starcraft II . Негов партньор беше най-добрият български коментатор Константин Кънев ( NoThx ), който за първи път анализира lAN състезание на английски език.

Обзървър на състезанието беше Alexandre Verrier (Funka) от Франция, известен с работата си по WCS (World Championship Series) за Европа.

Организатор на събитието е новата българска компания за електронни спортове Vorpal e-Sports (http://www.vorpalchallenge.com/), учредена от двама амбициозни деветокласници Филип Пенчев и Петър Пешев.

Целта на организаторите е това да е първото състезание от серия такива, които ще се проведат в страната ни, както и с инициативата да подпомогнат развитието на Българските професионалисти в международен мащаб. 

Leave a Reply