Решението за кадрите решава всичко

сп. Тема | Светослав СПАСОВ | 2010-06-06

ГЕРБ повери контрола над М-Тел, "Виваком" и "Глобул" и дигитализацията на ефира на бивш редактор в "Учителско дело"

През отиващата си седмица ГЕРБ взе може би най-дискусионното кадрово решение, откакто е на власт. Управляващата партия трябва да се радва, че то няма да се обсъжда и да се утвърждава от Европейската комисия. В противен случай в Брюксел със сигурност щеше да избухне смях, не по-малък от този, който Румяна Желева предизвика като кандидат-комисар. В четвъртък (3 юни) с гласовете на най-голямата парламентарна група и на "Атака" за членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) бяха избрани трима нови. Те заместват хората с изтекъл мандат в нея – Петър Рендов, Тодор Костурски и Валентин Хараламбов. Първите двама бяха избрани преди години по предложение на НДСВ, а третият – на ДПС.
Първият нов е Константин Тилев, съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет. Той е известен и като водещ в БНР и основател и съсобственик до 2007 г. на радио "FM плюс". Вторият нов член на регулатора, който контролира бизнеса на М-Тел, "Виваком", "Глобул" и на интернет провайдърите и решава въпроси, свързани с техническата страна на радио-телевизионния бизнес, е бившият главен редактор на програма "Христо Ботев" на БНР Никола Колев. В биографията, която той изпрати до Народното събрание, пише, че кандидатът е завършил българска филология и е написал книгите "Вятър в планината", "Зъл или мъртъв", "Синеокото куче", както и множество радиопиеси. Отбелязано е също, че познанията му по телекомуникации са натрупани от това, че в БНР е отговарял за спазването на технологичните изисквания при предварително записани и при живи предавания. В хода на дискусиите стана ясно, че Колев е бивш редактор във вестниците "Учителско дело" и "Нова светлина". Това също бе посочено като плюс към мотивите да стане член на телеком регулатора.
Третият нов член на КРС е преподавателят по криптография в Техническия университет инж. Ирина Романска. С кандидатурите ожесточено се бориха не само депутатите от опозицията, но и от Синята коалиция. "Тематичният" коалиционен партньор на ГЕРБ отправи всъщност най-много критики към новите членове, спирайки се по-подробно на Колев и Тилев. Хората на Иван Костов и на Мартин Димитров повториха нееднократно, че за КРС трябва да се търсят хора с опит в областта на телекомуникациите, мобилната и стационарната телефония и с виждания за предстоящата цифровизация на тв ефира. "Изхождайки от представените биографии, кандидатите на ГЕРБ изглеждат по-подходящи за членове на Съвета за електронни медии, отколкото на КРС -коментира заместник-председателят на транспортната комисия Иван Иванов от ДСБ. – Никола Колев може да е утвърден автор на романи, радиопиеси и новели, но Народното събрание се нуждае от хора, с помощта на които България да излезе колкото се може по-бързо на пътя на цифровизацията, чието въвеждане към момента изглежда безвъзвратно закъсняло."
Синята коалиция не хареса Тилев и за това, че на кметските избори през 2007-а в неговото досие се появи картон на сътрудник на Шесто и на Първо управление на бившите тайни служби. Тогава доскорошният собственик на първото частно радио у нас защити честта си с пояснението, че става дума за история, следствие на семейна трагедия, и че през годините се е доказал като човек и професионалист.
Въпреки това сините издигнаха алтернатива на Тилев и на Колев. Те съобщиха, че предложеният от тях Иван Симеонов е работил 12 години в сферата на телекомуникациите за компании като М-Тел и БТК, че през последните две години е участвал в реализацията на далекосъобщителен проект в Армения и че познава много добре материята, която има да се регулира. В крайна сметка "за" Симеонов гласува и БСП. Червените подчертаха, че не познават добре качествата му, но че в сравнение с Тилев и особено с Колев той изглеждал като титан на далекосъобщителната мисъл. Техните гласове обаче не стигнаха изборът на ГЕРБ да се провали.
Против Колев "гласуваха" и бивши негови колеги от БНР. През седмицата деветима журналисти от "Драган Цанков" разпространиха отворено писмо, в което припомниха, че доскоро Никола Колев е бил публично по-известен с фамилното си име Павлов. "Разпознахме го трудно, защото сега се представя като "досегашен главен редактор на програма "Христо Ботев" или шеф на дирекция "Култура". И двете твърдения са неверни – се казва в декларация на журналистите Севелина Савова, Ирен Филева, Антоанета Райчева, Станислав Цонев, Антон Митов и Георги Василски. – Никола Колев, или Николай Павлов, беше и.д. директор на програма "Христо Ботев" по време на злополучното управление на Иван Бориславов. Тъкмо Николай Павлов сваляше от микрофон титулярни водещи. Без мотиви той уволни седем от протестиращите журналисти, които тогавашното ръководство наричаше "добре платени политически клакьори и криминални елементи". След това българският съд ги възстанови на работа."
Нито един от доводите на опозицията и на хората от бранша не трогна ГЕРБ. "И трите кандидатури отговарят на чл. 22 от Закона за електронните съобщения, който гласи, че "членовете на комисията трябва да са български граждани с професионална квалификация в сферата на съобщенията, информационните технологии, медиите, икономиката или правото – контрира председателят на транспортната комисия Иван Вълков. – Ако наистина искаха лустрация, БСП и СДС имаха безброй много години във властта да я направят законово изискване. Както всички знаем, такова има по отношение на СЕМ, но не и на КРС."
От новите в комисията сега се очакват знания и умения, за каквито биографиите им наистина не подсказват. Вече стана дума, че периметърът на КРС е регулация на телекомуникациите, контрол и разпределение на радио-телевизионния честотен спектър и познаване на новите технологии. Именно от тези пазари идват и някои от най-големите неразбории, на които родните потребители са свидетели. В началото на май "Труд" съобщи, че ЕК подготвя поредната процедура за несъответствие срещу страната ни в областта на телекомуникациите. Този път Брюксел вижда отклонения от евродирективите по отношение на цифровизацията на стационарните телефони. Еврокомисията забелязала, че този процес у нас се бави. През годините тя вече ни порица няколко пъти – за забавено въвеждане на преносимостта на телефонните номера, за муден старт на единния номер за спешни повиквания 112 и за закъсняло освобождаване на честотите, на които работят слуховите апарати.
Скоро КРС ще трябва да взима и друго важно решение. Комисията вече няколко пъти отложи отговора на въпроса разрешава ли на "Виваком" да продаде 50 на сто от мрежата си за разпространение на радио- и телевизионния сигнал -НУРТС, на кипърската офшорна фирма Mancelord Limited. Подразделението осигурява пренос на сигнала на ефирните телевизии и радиа до всички точки на страната. У нас Mancelord Limited се представлява от мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. По същия казус думата си трябва да каже и Комисията за защита на конкуренцията. Вече се чува, че сделката на практика е решена и че се чака само Комисията за регулиране на съобщенията да започне работа в обновения си състав, за да стане официалното й одобрение.
Назначенията в КРС не са първият случай, при който кадровата политика на управляващите в сферата на медиите предизвиква коментари. Преди два месеца те наложиха за свой представител в Съвета за електронни медии пресаташето на вече споменатата Румяна Желева – София Владимирова. Преди това тя е работила като PR и във фирмата на Иван и Андрей "Междинна станция". Още тогава се появиха въпроси какво разбира Владимирова от медийна регулация и кой е човекът в ГЕРБ, когото премиерът персонално е натоварил със задачата да следи сектора. Официален отговор на второто питане няма и досега. През седмицата новият член на КРС Ирина Романска призна, че дължи номинацията си на структурата на ГЕРБ в столичния район "Оборище", на която е член. Шеф на организацията там е общинската съветничка Мита Георгиева, която също като Романска е кадър на Техническия университет.
За Никола Колев (бивш Николай Павлов) също се чу, че е жител на квартала. Назначението на Тилев пък се смята за идея на хора от асоциацията на частните радиа и телевизии АБРО, на чийто управителен съвет той дълги години бе член. През 2005-а Тилев участва в местните избори и като кандидат за общински съветник от партията на Стефан Софиянски – ССД. Тогава в интервю за вестник "Сега" той каза, че Софиянски е освободил центъра на София от задуха и че Париж имал също толкова добър кмет, колкото бил и бившият столичен градоначалник. Две години по-късно в друго интервю той вече бе на противоположното мнение, скоро след което пак бе избран за съветник, но от ГЕРБ.

Стр. 26 – 27

Leave a Reply