Рестарт на системата

сп. Тема | 2009-11-22

Правителството обяви плановете си за цифровизацията на телевизионния ефир. По темата предишният кабинет остави маса съмнения.

Няма нищо по-хубаво от лошото време и по-лошо от бързото писане на закони, показаха събитията през последните дни. През пролетта БСП и ДПС приемаха закони, свързани с цифровизацията на телевизионния ефир, със скоростта, с която свинският грип завладяваше света. Бързането накара наблюдателите да останат с впечатление, че кабинетът "Станишев" се спешава, за да вкара в схемата си избрани хора и фирми. Част от текстовете обаче бяха отменени от Конституционния съд, който ги обяви за противоречащи на основния закон. Това обезсмисли голяма част от усилията на старото мнозинство.
След изборите процесът спря, а тия дни стана ясно, че новият кабинет ще ревизира всички онези решения на предишния, за които има законово основание. В края на миналата седмица Министерството на транспорта и съобщенията предложи отмяна на Закона за публичното радиоразпръскване, който уреждаше дигитализацията на БНТ и БНР. Идеята на старото мнозинство бе държавата да влезе в партньорство с частни фирми, а бюджетът да подкрепи съвместните им действия с над 300 милиона лева. Плановете на този кабинет пък са бъдещото цифрово разпространение на БНТ и БНР да се поеме изцяло от частен инвеститор, на когото медиите да плащат такса. Така е и в момента с участието на "Виваком".
От проекта на Бойко Борисов най-доволна засега се очертава дъщерната компания на австрийската обществена телевизия ORF – ORS. Същата се опитва да влезе и да завоюва позиции на българския пазар от есента на миналата година. Тогава шефовете й обявиха, че са се договорили с БТК (сега "Виваком") за закупуване на мрежата й за радио- и тв пренос НУРТС. След това сделката влезе за разглеждане в Комисията за защита на конкуренцията, която така и не излезе с окончателно решение, въпреки че на няколко пъти удължаваше срока за разглеждане на документите. През юни срокът на първоначалното споразумение между двете дружества изтече. През тази седмица ORS обяви, че подновява офертата си за закупуване на мрежата. Ако това все пак се случи, австрийците ще се сдобият със силен коз при така обявените намерения на кабинета.
През юни тази година Конституционният съд определи като противоконституционни текстове в Закона за електронните съобщения и в Закона за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, приети от тройната коалиция. Те засягаха цифровизацията на тв пазара в България. Решението се отнасяше до условията кой може и кой не може да кандидатства за изграждането на цифрови мрежи (мултиплекси). БСП и ДПС стъкмиха нормативите така, че оставиха ORS извън играта. "Процесите от януари до юни 2009 г. бяха забавени поради редица причини, отчасти от институционален, законодателен и регулаторен характер" – коментира дипломатично през седмицата изпълнителният директор на фирмата Михаел Вагенхофер.
Стр. 29
 

Leave a Reply