Re:tv спира да излъчва

Dnevnik.bg I 2009-11-27

Новинарската телевизия Re:tv спира да излъчва програмата си от тази вечер. Решението на собственика на канала – фондация "Граждански медии" – е свързано със свития рекламен пазар и световната финансова криза

RetvВ отворено писмо до работещите в телевизията бордът на фондацията обяснява: "Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.

Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща – че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме."

"Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на гражданска телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин", пише още в писмото.

Новината за спирането на Re:tv беше прочетена преди малко в ефира на телевизията от изпълнителния директор Асен Григоров в предаването на Иван Бедров "Булевард България". Той уточни, че излъчването ще спре тази вечер в 22 часа.

Един от учредителите на фондация "Граждански медии" Светослав Божилов коментира пред "Дневник", че "голям граждански проект в условията на криза оцелява трудно".

"Аз бих напомнил две събития, които показаха силата на свободната медия: Re:tv единствена излъчи директно погрома на студентските протести на 14 януари и за първи път извади на светло невероятните детайли по случая "Борилски", така Асен Григоров коментира пред "Дневник" как телевизията е изпълнявала мисията си и че е успяла за кратко време да създаде качествен продукт може би най-трудните тв формати – информационен канал.

Опитите за пресктруктуриране на медията и търсенето на нова формула за финансирането й не са гарантирали дългосрочност за качеството на проекта и затова собствениците обясняват: "Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране".

Новинарската телевизия Re:tv започна да излъчва програмата си през месец май 2008 г. Неин изпълнителен директор стана журналистът Асен Григоров, който преди да поеме канала беше продуцент на сутрешния блок на БНТ – "Тази сутрин". Амбицията му беше Re:tv "да е медия, която ще се развива върху диалога, която ще работи не "за", а "с" аудиторията. Това ще е и място, в което ще се ценят високо личностите и професионалната журналистика", коментира при старта Григоров.

Re:tv е първият проект на фондация "Граждански медии". Фондацията е регистрирана в края на юли 2007 г. Мисията й е да подкрепя свободата на
изразяване, разнообразието на мнения и качествената журналистика. Освен финансиста Светослав Божилов в съвета на дарителите на фондацията влизат Иво Прокопиев, издател на "Дневник" и "Капитал", и политологът Иван Кръстев.

Четете интервю със Светльо Божилов по-късно на dnevnik.bg

Пълният текст на съобщението от фондация "Граждански медии":

Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.

Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща – че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме.

Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин.

Недългият престой на Re:TV на телевизионния пазар показа и нещо друго. Има огромни бариери за влизането на нови участници и поради това няма конкуренция и разнообразие на мнения. Регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар. Разбиването на този порочен модел е ключово за българското общество и за обществения дебат, но се оказа непосилна задача за Re:TV.

Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране.

Благодарим на журналистите и целия екип на Re:TV за желанието им да работят за проекта и усърдието, с което го правиха. Благодарим и на съмишлениците, които ни подкрепяха. И, разбира се, на десетките хиляди зрители, на които Re:TV ще липсва.

Учредители на Фондция "Граждански медии", (едноличен собственик на Re:TV)

Светослав Божилов
Иван Кръстев
Иво Прокопиев

Оригинална публикация

Leave a Reply