Ревизират медийните закони в Евросъюзa

в. Новият глас, Пловдив | 21.01.2011

Скандалът с новия медиен закон в Унгария може да стане повод Европейската комисия да провери медийното законодателство във всички страни членки. Идеята се оформи по време на дебат в комисиите за култура и за граждански свободи на Европейския парламент в Страсбург. Будапеща, която в момента председателства ЕС, предизвика Брюксел с новия си медиен закон, задължаващ всички медии, включително онлайн медиите, слоговете и читателските форуми, да се регистрират, за да могат да работят. Освен това те са задължени да отразяват "балансирано" националните и европейските новини, а назначен от премиера орган следи дали те спазват политическата коректност при отразяване на събитията. Законът предвижда и задължението журналистите да разкриват източниците си при определени обстоятелства. Еврокомисарят за цифровото общество Нели Крус отказва да предприеме действия срещу Унгария, преди да е сигурна, че европейските стандарти за журналистическа свобода се спазват в останалите страни.
Европейската комисия е подложена на силен натиск от Европейската народна партия (ЕНП), която има мнозинство в Европарламента, да не предприема едностранни действия срещу Унгария. Германският християндемократ Манфред Вебер предложи Еврокомисията да провери медийното законодателство във всичките 27 членки на ЕС.
В същото време лидерът на социалистите, втората по големина група в Европейския парламент, Мартин Шулц писа на унгарския премиер Виктор Орбан с призив да оттегли закона, обвързвайки този акт с успеха на унгарското председателство. Повечето депутатите извън ЕНП настояват за същото, тъй като се опасяват, че той ще сложи край на разследващата журналистика.

Стр. 12

Leave a Reply