Революцията ще бъде бипната

в. Капитал | Борислав КАНДОВ | 2010-02-06 | 03:27:29

"Икономедиа" стартира платформата за кратки новини Live

"Някои вестници и новинарски организации няма да се адаптират към дигиталните реалности на нашето време – и ще се провалят." Предсказанието (или реалността, зависи от гледната точка) принадлежи на Рупърт Мърдок. Едва ли е полезно да се съмняваме твърде много в правотата на цитираното изречение. Интернет постави медиите на прага на революция, а където има революция, там има и жертви. В случая медийният свят се придържа към природните закони – първи загиват бавните и болни животни/медии.

Макар в България борбата за оцеляване все още е приближаващ се облак прах в далечината, рано или късно новинарските организации тук ще бъдат поставени в същите условия. Новата платформа Дневник Live на dnevnik.bg e крачка преди неизбежните промени в потреблението и правенето на медии. Ето как я определя Владимир Петков, директор "Продукти и операции" в "Икономедиа" (компанията издател на "Капитал", "Дневник" и други бизнес медии): "Това е платформа за кратки новини, до 140 символа, които се публикуват както от журналистите на "Дневник" и "Капитал", така и от читателите на нашите сайтове". При подобно описание естествено веднага идват наум сравненията с платформата за микроблогинг Twitter. "За разлика от Тwitter, където съдържанието е шарено, ние ще използваме този вид медия за създаване на журналистически продукт – хипер-бързи новини", казва Петков, който е известен също с интернет псевдонима си Kaladan.
"Дневник Live е част от стратегията на "Икономедиа" да създава нов вид медийни платформи, които да съчетават силата на класическия тип медия със силата на социалните медии. Ние правим медии, които не са "наши", ами са на читателите ни, които ще имат възможност да участват в тяхното създаване. Смятаме, че това е формула за устойчива и значима медия в интернет, която има тежест пред своите читатели", обяснява той дългосрочната цел на проекта.
За краткото време от съществуването си (10 дни към момента на излизане на "Капитал" от печат) в Live вече са генерирани близо 3 хиляди бипа (както са кръстени кратките новини в платформата). Всеки регистриран читател може да "бипва".
"Първата ни цел беше да създадем възможност за публикуване на новини в реално време. Всеки да може да каже какво се случва около него в момента, да препрати към важен ресурс, анализ или пък да подаде сигнал. За целта е изградена мобилна версия на услугата, която може да бъде ползвана през мобилен телефон навсякъде", разказва Владимир Петков и допълва, че е планирано платформата да се използва за отразяване на събития на живо.
Като всяка социална мрежа обаче част от съдържанието на Live зависи от потребителите извън редакциите на изданията в "Икономедиа". За момента тя се държи като новинарска платформа – така, както е замислена. Още в първите дни, след читателски бип за размера на таксата, която банката, обслужваща автора му, е поискала за издаване на удостоверение за платени лихви, "Дневник" публикува миниразследване по темата, прочетено над 20 хил. пъти на dnevnik.bg и накарало управата на въпросната банка да преразгледа таксата с обещание да я намали.
"След случката с митниците (кампанията на "Капитал" и "Дневник" за опростяване на режима за освобождаване на пратки – бел. ред.) осъзнахме колко е важно да създадем инфраструктура, която да позволява на всеки да сподели нередност или безобразие в държавата. Ние активно ще следим този поток и за нас той ще бъде допълнителен източник на теми", казва Петков.
Макар и все още в началото си, проектът засега показва, че на практика работи и има ефект. Но от теоретична гледна точка той е още по-интересен. С Дневник Live се събаря още една преграда между репортерите и читателите на изданията на "Икономедиа". Платформата дава бърз и лесен достъп до журналистите и по-важното – в нея има елемент на неформалност, което улеснява комуникацията между тях. За да напишеш имейл до редакциите, се изискват доста повече усилия, отколкото да бипнеш нещо, което си видял или прочел. А от тази двупосочна комуникация печелят всички. Редакциите внезапно се разрастват с огромно количество потенциални граждански репортери, а читателите получават инструмент за бързо набавяне на информация и възможност да бъдат полезни. Иначе казано – win-win ситуация.
Стр. 34

 

Leave a Reply