Риалити радио

Temadaily.bg I Светослав СПАСОВ I 3.02.2014

БНР вкарва камери в сутрешните си блокове и в „Неделя 150“

Аудиторията на БНР скоро ще може не само да слуша, но и да вижда някои от емблематичните му предавания. Най-новата интернет платформа на медията – „Радио Бинар“, е сред първите хибридни радиа в света, които вече предават с картина събития и концерти, оригинални програми на БНР и важни прояви от всяка точка на страната. Новото ръководство на радиото има идея да пусне с образ и някои знакови предавания като например сутрешните блокове на „Хоризонт”,”Христо Ботев” и „Радио София“ и популярни рубрики като „Неделя 150”. „Така слушателите ще станат и зрители и ще могат да надзърнат в студиата и апаратните на радиото, докато водещите разговорят със събеседниците си – разказа програмният директор на БНР Иво Тодоров. – Освен live стрийминга – живите излъчвания в глобалната мрежа, медията разработва и приложения за мобилни телефони и таблети за по-бърз и лесен достъп до всички програми. Така БНР стъпва на всички платформи и предлага на аудиторията универсално съдържание с помощта на новите технологии и в съответствие с програмната си стратегия.“

От началото на февруари столичното „Радио София“ спира да излъчва пряко пленарните заседания на Народното събрание в сряда, четвъртък и петък. Те остават достъпни на сайта на парламента. „Оттук нататък „Радио София“ ще работи като класическо радио и ще обръща все по-голямо внимание на младежката аудитория, поясни Тодоров. „Променихме името на сутрешния блок и той вече се казва „Радио кафе“ – от 7 до 10 часа през делниците и от 10 до 12 през уикенда. Следобедният блок също е с ново заглавие – „Две четвърти“. Променихме звуковите сигнали и звуковата среда. След всяка емисия първата песен по „Радио София“ задължително е българска. Мислим по въпроса и как в програмата на БНР да присъстват все повече записи от Златния фонд на радиото. Знаете, в него има уникални архивни материали и нашата амбиция е те да стават все по-достъпни за аудиторията.“

Всеки последен понеделник на месеца от 11 до 12 часа на обяд едновременно по „Хоризонт“ и по „Христо Ботев“ ще върви предаването „60 минути на директора“. Първият му брой мина преди дни. В него шефът на БНР Радослав Янкулов, който е и дългогодишен глас на радиото, програмният директор Иво Тодоров и други от ръководството ще разказват за важните събитие в медията през изминалите и през идващите 30 дни. Водещите ще отговарят и на въпроси на слушателите. „Както мисля, така говоря“ – с тази латинска сентенция директорът Янкулов отвори микрофона в дебютния брой.

Скоро програмите на БНР ще започнат да си разменят предавания, съобщи още Тодоров. Интересни обекти, излъчени по регионалните честоти, ще може да се чуят и в националния ефир на „Хоризонт“ и „Христо Ботев“. Оттам пък към градските Радио Благоевград, Радио Бургас, Радио Варна, Радио Видин, Радио Пловдив, Радио Стара Загора и Радио Шумен ще тръгват любопитни сюжети, създадени в централната сграда на „Драган Цанков“ 5.

БНР вече притежава и собствено списание – англоезичното Zoom Bulgaria. Пилотният брой се появи през януари. Хартиената медия се списва от екипа на „Радио България“. Списанието ще е ежемесечно и ще излиза на 32 страници. Радиото ще го разпространява безплатно сред чуждите гости и туристите. Затова то ще може да се намери по хотелите и на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас. В него ще присъстват разнообразна информация и новини за събитията в страната, подготвени от журналистите на „Радио България“. Предстои да излизат броеве и на други езици, както и специални издания, посветени на значими събития и форуми с международен отзвук.

 

Почитат популяризатора на българския фолклор

 

Шефът на БНР Радослав Янкулов връчва голямата награда на продуцента на направление “Спорт” в радиото Светослав Костов (вдясно)

През май ръководството на БНР ще организира концерт в памет на швейцарския етнолог, продуцент и изследовател Марсел Селие за приноса му в популяризирането по света на българския фолклор и по-специално на "Мистерията на българските гласове". Очаква се на проявата да присъстват съпругата Катрин Селие и синът Александър, който също събира фолклорни образци от различни точки на планетата. Миналия уикенд медията отличи Марсел Селие с посмъртно отличие няколко седмици след смъртта му. То бе обявено по време на церемонията по раздаването на наградите „Сирак Скитник“ за 2013-а. Носител на голямото отличие за миналата година стана предаването „Спорт и музика“. През тази година легендарната рубрика навършва 50 години.

От БНР напомнят, че „Спорт и музика“ е най-старото предаване в България. „Сирак Скитник“ за радиожурналистика получи водещата на „Нощен Хоризонт“ Кармен Манукян за оригинално представяне на събеседниците и темите и за яркото й присъствие пред микрофона. Манукян взе и специалната награда „Златният глас на радиото”, която се присъжда в памет на журналистката Надежда Дженева. Отличието за радиопредаване спечели „За думите” с водещ Венета Гаврилова по програма „Христо Ботев”. За пръв път БНР организира и конкурс „Колега №1“. В „Хоризонт“ го спечели водещият и продуцент на предаването „Деконструкция“ Петър Волгин.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply