Родена да прави новини

в. Политика | Елизабет ДАФИНОВА | 23.07.2010

Вяра Анкова нито веднъж не изневери на първата си любов БНТ

В избора на новия генерален директор на БНТ миналата седмица нямаше никаква изненада. Чаровната дългогодишна новинарка в националната телевизия Вяра Анкова спечели от раз сърцата и на петимата членове на СЕМ. Много преди гласуването тя беше негласният фаворит за поста, а имаше и подкрепата на повечето от работещите в медията.
Няма да е пресилено, ако кажем, че животът на Вяра Анкова е минал в БНТ. Тя има 19-годи-шен стаж там и нито веднъж не е изневерила на първата си любов, макар че е получавала не едно и две примамливи предложения, включително и от чужбина.
Вяра Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски" през 1991 г. Още като студентка започва работа на "Сан Стефано" първо като преводач, после като репортер. Тя е една от първите водещи на сутрешния блок "Добро утро" заедно с Александър Авджиев, както и на съботно-неделните новини. А от 1994 г. става едно от най-популярните лица на "По света и у нас". "Била съм и чирак, и калфа, и майстор", казва за себе си известната новинарка.Най-голямото й изпитание като водеща на централната емисия е по времето на пуча в Москва. Тогава тя изкарва в ефир над 12 часа започва от 8 ч. вечерта, та до сутринта. Към 6 ч. само отскочила до вкъщи да се измие и пак се върнала.
Преди да започне своеобразният маратон Хачо Бояджиев само я попитал дали ще издържи, а тя без колебание отговорила "Да!" "Толкова бързо се сменяше информацията, че редакторите нямаха време да превеждат и само ми хвърляха листове с новини ту от Си Ен Ен, ту от руските телевизии. А аз съм на екрана и превеждам на живо", спомня си Анкова.
Единственият път, когато тя се разделя и то не напълно с любимата телевизия, е четиригодишното пребиваване в Гърция, поради ангажименти на съпруга й Томас Лафчис. Признава, че изборът, който е трябвало да направи между изявата в медията и семейството, е бил много труден за нея. Но и от Атина Вяра работи за БНТ като нещатен кореспондент. Тя е убедена, че в тази си роля е придобила най-много опит. "Когато си кореспондент, правиш всичко новини, аналитични материали, репортажи, имаш достъп до хората", казва телевизионерката. През 2004 г. се връща в България и по покана на шефката на БНТ Уляна Пръмо-ва поема дирекция "Информация". Вяра се оказва енергичен реформатор с конкретни идеи как трябва да изглеждат новините и е достатъчно решителна и амбициозна да постигне това. А има ясна визия, защото е изкарала две специализации като журналист в Си Ен Ен и Би Би Си. Факт е, че новинарските емисии на националната телевизия в момента са най-модерната и най-гледаемата част от програмата й.
Сега Анкова има възможност да продължи започнатата реформа в старата къща, в зависимост от финансовото положение, разбира се. И тя отново знае какво иска. При изслушването й от СЕМ тя разви някои от идеите си: БНТ все повече трябва да навлиза в интернет пространството, в социалните мрежи, максимална част от продукцията й да се качва в нета. Освен това трябва да се появят атрактивни сериали, филми, младежки забавни предавания и дори анимация родно производство. Сред приоритетите на екипния играч Вяра Анкова е и въвеждането на продуцентския принцип в БНТ.
Освен отличен професионалист, Вяра е и многодетна майка има четири деца, а заедно с втория си съпруг, бившия вратар на "Левски,, и президент на клуба за известно време, Томас Лафчис, общо пет. Двамата се запознават пак около новините. Той й се обадил да й благодари за изказана от нея от екрана точна прогноза 3:2 за мач на синия отбор. "Аз съм си левскарка от малка,,, не крие футболните си пристрастия новата шефка на БНТ.
Яна, която е на 24 г., е от първия брак на новинарката с художника Васил Анастасов. Томас също има дъщеря от по-раншен брак. Техни са 13-годишният Константин, година по-малката Хелена-Мария и Натали, която е едва на 4 годинки. Яна сега е студентка по журналистика в САЩ. Тя носи името на героинята от хубавата българска балада о"Даваш ли, даваш, балканджи Йово…". Единственият син в семейството е кръстен на бащата на Вяра. И той, като майка си и дядо си, много обича да чете, затова Анкова го нарича "разсеяният професор,,. По-малката му сестра е кръстена на най-добрата приятелка на Вяра Елена. Що се отнася до изтърсачето, докато го носела в утробата си родената новинарка сънувала, че намира детска гривничка, на която е изписано името Натали.
Вяра е работохоличка. Виновно признава, че прекарва повече време в телевизията, отколкото със семейството си. Но пък всяка свободна минута гледа да бъде с децата си. Води ги на кънки и да вземат книжки от библиотеката на Френския културен институт. Самата тя казва, че най-добре си почива с интересно четиво в ръката, дори предпочита хубавата книга пред хубавия филм. Иначе не обича да седи сама в къщи и да лети със самолет.
Младоликата дама, която иначе никак не е суетна и ходи без грим, навремето искала да кандидатства в НАТФИЗ и да стане актриса. Родителите й обаче я спрели. Тя сега едва ли съжалява за тяхната намеса.
Направеният избор я възнагради с професионално удовлетворение, кариерно израстване и сбъднати мечти.

Стр. 21

Leave a Reply