Ройтерс прави филм за фестивал на хляба в Рабово

в. Арда, Кърджали | 27.07.2013 

"Ройтерс ще заснема огнените ритуали на тазгодишния Пети фестивал на хляба в Източните Родопи. От 26 до 28 юли стамболовското село Рабово става център на възраждането на великолепието на стародавното жито-лимец. Сред атракциите е възстановката на жътва на една от най-старите житни култури, позната още на траките по нашите земи и назовавана като слънчева храна за здраве, щастие и красота.
През първия ден на проявата стартира пленер с международно участие по две теми: -Биодинамичното земеделие – древна иновация" и "Лимеца – живият древен символ на свещенодейственото земеделие". В събота ще се проведе автентична жътва и ще бъде изпълнен ритуал на благодарността за проявеното сътворение на цикличността – зажънване. Харманът ще бъде овършан, а зърното -отвято. Гостите ще могат да видят приготвянето на хляба от лимец и да проследят процеса на замесването на тестото и изпичането му. Жури от кулинарни спецове ще излъчи победителите в конкурса за най-качествен продукт от пшеница. Призовете са в три категории.
В рамките на фестивала ще се проведе работна среща на асоциация "Лимец", която обединява производители, преработвателни и изследователи.
За заснемането на възстановките обаче е предвидена такса. За медиите и други организации, тя ще бъде в размер на 50 лв. Гражданите пък ще трябва да заплатят по 10 лв. за правото да използват личните си фотоапарати, камери или мобилни телефони. Организаторите на фестивала на хляба са община Стамболово, сдружение "Бъдеще в миналото", проект "Новото тракийско злато", сдружение "Темп-арт" и други.

26.07.2013

Стр. 4 

Leave a Reply