Рокада връща младостта на Google

в. Пари | 24.01.2011 | 00:01

Оттеглянето на Ерик Шмит беше прието добре от борсата, но постави неуспехите на Google в центъра на вниманието

Когато Google Inc. излезе на борсата през 2004, тримата мъже на върха на компанията заявиха, че техният триумвират ще управлява поне до 2024 г. Въпреки че намерението им не се е променило, изпълнителният директор Ерик Шмит (55 г.) и двамата съоснователи Лари Пейдж (38 г.) и Сергей Брин (37 г.) направиха изненадваща рокада: Пейдж поема поста на върха, докато Шмит бива "понижен" в председател на борда на директорите. Новината предизвика лавина от въпроси и анализи в медиите и онлайн обществото.
В пост в блога на Google в четвъртък Шмит заявява, че ще запази част от пълномощията си в операционната дейност на Google и ще се занимава със сделките и външните отношения на компанията. В известен смисъл Google се завръща в бъдещето. Пейдж беше изпълнителен директор до 2001 г., когато по настояване на инвеститорите Шмит зае поста му в ролята на "възрастен попечител". Отношенията на триото винаги са били напрегнати, тъй като често се налага Шмит да бъде охладител на нестандартните идеи на младите ентусиасти.

Целите на рокадата

Ала дните на Пейдж на върха са нищо в сравнение с това, което го очаква сега. Много хора се питат дали стратегията на Google да постави един техничар на управленското място ще доведе до успех. "Главният въпрос, който възниква, е дали функцията на изпълнителен директор е подходяща за начало на "обучението" на Пейдж. Мисля, че ако той беше кандидатствал за тази позиция, нямаше да я получи", коментира Алън Вайнер, анализатор от Gartner.
"Вече няма нужда от ежедневен надзор от възрастни!", е съобщението, което Шмит пуска в Twitter след публикуването на блог поста. Но истината е, че Google се нуждае от много повече надзор, навлизайки във второто си десетилетие като организация. Подобно на Microsoft компанията надскача своя растеж и се бори да остане толкова жизнена, както когато е била млада,
след като сега е доста по-голяма.
Пазарните коментатори обясняват хода на Google с изострянето на конкуренцията с бързо развиващите се Facebook и Тwitter, които си присвояват не само трафика, но и талантливите инженери на корпорацията. По думите на Шмит триото е взело решението "да опрости структурата на мениджмънта и да ускори вземането на решения". Служители на компанията споделят, че с разрастването си бюрокрацията е станала сериозна пречка за развитието на иновативни и централизирани продукти. "Google се раздроби на множество различни продукти. Избрахме твърде много пътища и забавихме движението си", споделя Ерик Шмит.

Добре премислен ход

В деня на новината акциите на Google се покачиха с 1.9%, но вечерта този ръст спадна до 0.7%, като капитализацията на компанията достигна 200.4 млрд. USD. В блога си изпълнителният директор призна, че рокадата е планирана "по коледните празници". Разбира се, триото си е дало сметка, че ако Шмит обяви оттеглянето си на 2 януари, ще настане хаос: акциите ще паднат и всички ще разнищят тримесечните отчети на Google.
Вместо това Google първо публикува отчетите си, които са добри – приход 8.44 млрд. USD, 26% ръст за година и нетен доход от 2.45 млрд. USD с 28.7% ръст. Всички се съгласиха, че резултатите са блестящи, и така веселите думи на Шмит колко готов е Лари Пейдж за изпълнителен директор дойдоха в най-подходящия момент. Този ход напомня съобщението на Apple за болничния на Стив Джобс, което дойде в ден, в който борсата не работеше. Apple обаче публикува своя отчет на следващия ден и нито един анализатор не се запита какво значи отсъствието на Джобс.

Нова енергия?

New York Times вижда смяната като опит на компанията "да се завърне към корените си". Lа Times забеляза регулаторен документ към отчетите на Google, който споменава, че Шмит смята да осребри част от акциите си на стойност 335 млн. USD. Това обаче е малка част от неговия капитал – ако продаде всичките си дялове, Шмит ще има около 5.77 млрд. USD в банката. Данните сочат, че Шмит възнамерява да продава дяловете лека-полека през следващата година и да използва тези приходи за нови инвестиции. GigaOm пък изказа хипотезата, че Шмит се оттегля, за да поеме изцяло съдебните и регулаторните грижи на Google по разследванията на американското министерство на правосъдието и Европейския съюз в делата на корпорацията.
"Ние празнуваме неуспехите си" е една от прословутите реплики на Шмит, но онлайн обществото започна да се шегува, че Google напоследък празнува доста често. Най-ясно осезаемата липса в стратегията на компанията е липсата на социален елемент. Google Buzz беше единственият им скромен опит, който не само не пожъна успех, но и завърши със съдебни дела от потребители, които са били включени без изрично съгласие.
Рокадата на върха накара анализаторите да се вгледат в неуспехите на Google – от години компанията няма иновативен, приходоносещ продукт. Единственият им приход идва от реклами, но последните сделки на Microsoft с Facebook за предоставяне на реклами и растящият успех на Bing започват да отнемат все повече от рекламните дялове на Google. Последният им продукт Google Wave беше официално признат за провал от Шмит. Мобилната операционна система Android почти не носи приходи, защото преговорите между Google и мобилните оператори са затруднени. Компанията не успява да задължи операторите да поддържат най-новата версия на Android на всички телефони, което на свой ред възпрепятства развитието на нови апликации. Друг дори по-тревожен проблем е нарастващото усещане на потребителите, че резултатите от търсенето в Гугъл вече не са толкова добри, колкото бяха. Операционната система за лаптопи Chrome OS, за която е имало вътрешни пререкания между директора и основателите, също е с неясно бъдеще.
Ако Google загуби акумулираната до момента инициатива, прогнозите не са добри. Забавянето на иновативни социално-ориентирани продукти и провал на Chrome OS ще доведат до срив на доверието в компанията. Google има достатъчна инерция, за да се справи с тези проблеми, но е ясно, че Лари Пейдж няма голямо пространство за празнуване на провали.
***
Какво каза "Уолстрийт"
% Очевидно е, чеWall Street гледа с добро око на тази промяна. Ако отношението беше негативно, акциите щяха да паднат
джо Кинахан, главен производителен стратег в TDAmeritrade
% Промяната е неочаквана, но има основание. Лари и Сергей пораснаха и искат да управляват компанията си
Естер Дайсън, ветеран инвеститор в Силиконовата долина
% Чудя се дали е имало задкулисни игри и дали оттеглянето на Шмит наистина е доброволно. Възможно е Пейдж да поеме временно ръководния пост, докато се намери постоянен директор рей валдес, анализатор, Gartner
%Това е сътресение на високо ниво. Числата обаче говорят друго, така че явно има баланс между двете
Майк Хики, анализатор,Janco Partner
%Лари не е свежа кръв, не е като да го е нямало. Но ще бъде интересно да се види какво различно ще сътвори той на новата си позиция
Колин Гилис, анализатор, BGC Parters
%Лари Винаги е искал да бъде изпълнителен директор, но точно сега ли? Служи-телите на Google са доста изненадани
Бивш анонимен мениджър в Google, цитиран от New York Times

Стр. 24

Leave a Reply