Румъния е първата страна подобрила онлайн имиджа си благодарение на Шоколадово блокче

Тони Станкова I 5.12.2011

След обидни статии във вестници и коментари в токшоута по френски и италиански телевизии, румънците сега понасят подобни удари и в електронното пространство. При едно простичко търсене в Google на няколко европейски езика за фразата „Румънците са….”, търсачката автоматично генерира предложения – „крадци, мързеливци, грозни”. Думи, които биха засегнали и най-безразличния румънец.
Ето защо по повод националния празник на Румъния (1 Декември), румънското Шоколадовото блокче „Rom” се осмели да предизвика румънците да се обединят и променят този имидж. Идеята на кампанията на „Rom” е румънците да използват търсачката Google, като напишат фразата „Румънците са умни” на колкото се може повече езика. Така след известно време автоматично генерираните предложения на Google ще се променят, като колкото повече търсения се извършат, толкова повече се увеличава шанса за промяна на имиджа на румънците в Интернет.
Кампанията стартира миналата седмица в Румъния, като породи безпрецедентен интерес и обедини всички румънци. Блогъри и обществени личности приеха присърце каузата и посветиха стотици коментари и призиви в подкрепа на кампанията и дори дадоха примери за „умни румънци”.
Сайта на кампанията, www.RomaniansAreSmart.com, също помества рубрика, която изброява „умните румънци” – хора, които са прославили страната си в чужбина. Има създаден и официален клип за начинанието.
Инициативата „Румънците са умни” има за цел да превърне това, което изглежда като поредната лоша новина за Румъния, в кауза, която да сплоти отново Румънците. Миналата година комуникационна кампания на „Rom” събра множеството награди, тя обедини румънците около техните традиции, ценности, румънския флаг. Блокчето „Rom” отправя следващия си апел към румънския патриотизъм и моли хората да променят имиджа на страната.
Шоколадовото блокче „Rom” беше големият победител през 2011 на рекламния фестивал в Кан за кампанията „American Rom”, която грабва 9 награди Cannes Lions, включително Grand Prix и един Titanium Lion.

За повече информация:
Сорина Йордан – тел: 0728.977.125, sorina_iordan@mccannpr.ro

Leave a Reply