С подкрепата на ОББ: Конкурс АГОРА 2010 награди победителите за гражданска инициатива, реализирана от читалище

Комуникационна агенция PRoWay I 27.01.2011

Голямата награда получи НЧ “Бъдеще сега 2006”, с. Гудевица, с инициативата си „Младежка конференция за иновативни и творчески идеи TEDxYouth@Sofia 2010”

Обединена българска банка присъди своята Специална награда на Народно Читалище ”Зора-1903”, село Радилово, община Пещера, за инициативата "Ден на традиционните продукти”

27.01.2011 г., София. На 26 януари 2011 г. в София се проведе Официалната церемония за избор и награждаване на победителя в Конкурс АГОРА 2010 за гражданска инициатива, реализирана от читалище през изминалата година.

Всяко от номинираните десет читалища представи пред аудиторията по вълнуващ и атрактивен начин своята инициатива. Като застъпници от общността в подкрепа на инициативите се явиха деца, млади хора, хора от третата възраст, доброволци, кметове и други. С вота си присъстващите повече от 100 души излъчиха победителят в Конкурс АГОРА 2010.

Победител е НЧ “Бъдеще сега 2006”, с. Гудевица, с инициативата си „Младежка конференция за иновативни и творчески идеи TEDxYouth@Sofia 2010”, която най-много впечатли аудиторията. Организирането и провеждането на младежка конференция TEDx Youth@Sofia по модела TEDx Youth (глобална платформа, създадена за идеи за споделяне) бе с цел да се съберат младежи от цялата страна, които в подкрепяща среда да споделят иновативните си идеи. Чрез комбинацията от TED видеоматериали и говорители на живо, се разпали дискусия, която разкри нови връзки между различни значими теми от областите на науката, изкуството, технологиите, общуването, дизайна и устойчивото развитие. В резултат на споделянето е създадено неутрално пространство за идеи и се инспирира вдъхновение за позитивна промяна.

Председателят на Платформа АГОРА, г-жа Емилия Лисичкова връчи на НЧ “Бъдеще сега 2006”, с. Гудевица, голямата награда – пластика "АГОРА 2010" – инициатива на годината, придружена от сертификат и парична награда в размер на 1 000 лв., предоставена от сдружение "Платформа АГОРА".

За особен принос в развитието на местните общности бяха отличени 3 читалища в следните области:

·         "Солидарност и хуманност""Изграждане на дневен център за интегриране на деца с увреждания" , НЧ „Борба 1896", гр. Кнежа, наградата е осигурена от сдружение „Платформа АГОРА”;

·         "Най-продуктивно партньорство""Създаване на Туристически информационен център в с. Момчиловци" , НЧ „Светлина 1925" с. Момчиловци, наградата е осигурена от Обединена българска банка;

·         „Изкуство и култура за развитие" – "Празници на Бов, 2010 – по пътеките на времето" , НЧ „Светлина-1896", Гара Бов, наградата е осигурена от фондация "Артист".

Обединена българска банка присъди своя Специална награда на Народно Читалище ”Зора -1903”, село Радилово, община Пещера, за инициативата "Ден на традиционните продукти”. Банката отличава читалището за интегрирания подход към промоцирането на традициите и културата на местната общност – представяне на фолклора, традиционните ястия, привличане на тур-оператори за популяризирането на района като туристическа дестинация.

В конкурса за създаване на авторско лого на Конкурс "АГОРА 2010" бе отличено предложението на г-ца Ина Станишева, която получи специална грамота от Платформа АГОРА.

За конкурс „АГОРА“

Конкурс "АГОРА" се провежда за втора поредна година. Той се организира от Платформа АГОРА, с подкрепата от фондация "Чарлз Стюарт Мот" и с партньорството на Обединена българска банка, фондация "Артист" и Университетско издателство "Св. Климент Охридски", както и с медийната подкрепа на ngobg.info, Дир.бг и Днес.бг.

За Обединена българска банка

Обединена българска банка има трайни ангажименти към културно-историческото наследство и запазването на българските традиции, както на национално, така и на регионално ниво – в местните общности. ОББ развива дългосрочни програми в подкрепа на: културата, изкуството, запазването и популяризирането на историческите забележителности, образованието, грижата за деца в неравностойно положение, масовият детски спорт и високото спортно майсторство.

За повече информация относно събитието можете да се свържете с г-жа Емилия Лисичкова, Председател на УС на сдружение „Платформа АГОРА” на е-mail: office@agora-bg.org или на 0896669201 или на 02/462 71 11.

Leave a Reply