Сайтовете на големите медии в Словакия станаха платени

в. Дневник | Юлиян АРНАУДОВ | 21.04.2011

 

Какво ще стане, ако медиите в една страна станат платени в интернет? Деветте най-големи медийни компании в Словакия, сред които трите най-популярни вестника, таблоид, две списания и телевизионен канал, решиха да сложат единни платени версии за своите сайтове, пише "Гардиън".
За едномесечен достъп до материалите на тези медии потребителите ще трябва да плащат по 2.90 евро. Идеята за единна платена преграда в интернет е на консултантската компания Piano Media, базирана в Братислава, а в замяна тя ще получи дял от печалбата, пише "Айриш таймс". Цялото начинание се нарича Project Piano и през първите две седмици ще бъде достъпен безплатно. Участници в него включват най-стария вестник в страната "Правда", телевизионния оператор SME, бизнес вестника Medialne. sk, седмичника "Тузден", видеопортала MeToo.sk, месечното ИТ списание PC Revue и други. Piano Media ще прибере 30% от приходите от абонати, а останалите ще бъдат разпределени между медиите в зависимост от посещаемостта и времето, прекарвано на техните сайтове.
Словакия разполага с 4 млн. интернет потребители при 5.7 млн. души население. Очакванията на Томаш Бела, изпълнителен директор на Piano Media, са да успее да привлече между 0.8% и 1.5% от населението като абонати. Ако прогнозата му се изпълни в максимален размер, компанията ще получи годишни приходи от 2.03 млн. евро, пише "Айриш таймс". Ако този модел бъде успешен, Бела планира да изнесе ноу-хауто в други страни като Холандия и Дания. В Словакия вече започна дискусия за свободата на словото и достъпа до информация. Бела обаче не смята, че застрашава тези права, като въведе платен достъп.

Стр. 9

Оригинална публикация

Leave a Reply