Сайтът на Станишев глътнал 1 млн. евро

в. Атака | 2010-06-14 

Автори на идеята за създаване на личен сайт на Сергей Станишев са израелските пиар-консултанти от фирма Джи Си Ес. В началото на 2009 г. пиар-експертът на дружеството Тал Зилберщайн идва в България и се среща лично със Станишев. Зилберщайн обещал агресивна и успешна кампания на БСП и двамата със Станишев си стискат ръцете, пише червеният сайт BSPnews .
Консултантите настоявали имиджът на лидера да се гради отделно от този на партията. "Те смятаха, че соцлидерът трябва да бъде представян в романтична светлина като единственото лице на модернизацията в левицата", разказват от червената централа.
Западняшките мурафети обаче не се харесват на "Позитано" 20. Там са шокирани, че образът на другаря Станишев ще се оформя отделно от този на партията. Според електронното издание консултантите извиват ръцете на всички в БСП и уверяват председателя й, че Станишев трябва да бъде основен фокус на кампанията. Така се ражда идеята за персонален сайт на Сергей. "Замисълът е там той да комуникира електронно със свои почитатели и да пуска размишленията си за света. На Станишев започна да му се гради образ на млад премиер, който денем мисли за страната си, световната криза и управлението, а нощем обобщава разбиранията си за левицата в книгата "Защото сме социалисти", твърди изданието.
Колко струва сайтът и кой плати масрафа? От "Позитано" 20 закупуват за новия сайт домейна stanishev.bg. Решено е електронната страница на лидера и нейната съпътстваща реклама да не минава 100 хиляди евро. Но нещата излизат извън контрол, когато израелците започват предявяват претенциите си към външния й вид. Те настояват сайтът да не прилича на никой друг в България. Според автора на публикацията това е "условие, за което повечето уеб-специалисти ще потвърдят, че трудно изпълнимо". Гил Биргер – представител на Тал Зилберщайн, настоява работата да се свърши бързо. Той прекарва няколко месеца в България, за да следи как се движат делата. Биргер започва да "харчи с широка ръка парите на партията".
На "Позитано" 20 обаче имат коренно различно виждане за сайта на лидера. Започват кавги между социалистите и между тях и израелците. В резултат пускането на stanishev.bg е отложено не веднъж, а визията му – преработена няколко пъти. Неизбежно, цената скача не в проценти, а в пъти.
Според изданието "на "Позитано" 20 си дават сметката, че са налети половин милион евро, а сайтът още не е тръгнал". Израелците натискат и страницата на Станишев е пусната набързо и с много грешки в началото на май 2009 г. Буквално в последния момент сътрудници доработват биографията на бившия премиер. Сайтът обаче излиза солено на БСП – оказва се, че в него са потънали над 1 млн. евро партийни пари.
Всеки, който е влизал в stanishev.bg, е видял, че сайтът е кичозен. Видът му отблъсква младите симпатизанти, заради които уж е направен. Заради кавгите и дрязгите около изработването му Станишев го зарязва и оставя екипът му да чати от негово име. Скоро след това той е хакнат от група "бесни" хакери.
Както често се случва в затворено общество като това на "Позитано" 20, в БСП плъзват слухове за "златния сайт" или "бижуто на Станишев", както го наричат в централата на социалистите. Намират се хора, които започват да питат колко е била сметката и кой я е платил. Според източници на "Атака" от централата на червените, въпросът е зададен от Румен Петков. През Гоце Първанов той е накаран да млъкне. "Така и до днес въпросът кой прибра парите от сайта на Станишев и в чия банкова сметка стоят, остава без отговор", пише авторът.

Стр. 9

Leave a Reply