Сайтът за групово пазаруване LivingSocial набрал 400 млн. USD

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 07.04.2011

 

Конкурентът на Groupon се прицелва към по-богатата лайфстайл ориентирана част на обществото

 

Битката за пазарен дял при сайтовете за групово пазаруване в САЩ става все по-ожесточена. Уебсайтът за ежедневни промоции LivingSocial е получил ново финансиране в размер на 400 млн. USD, което увеличава о ценката на компанията до 3 млрд. USD. Сега основният въпрос е дали този сайт ще успее да задмине лидера в сектора Groupon. Според Тод Чафи от една от компаниите инвеститори Institutional Venture Partners по-малкият сайт вече успешно завзема територия от първенеца през последните шест месеца и в крайна сметка ще успее да го изпревари.
Целева аудитория
Една от причините за това е, че LivingSocial се прицелва към по-богатата лайфстайл ориентирана част на обществото, докато Groupon се опитва да обхване по-масовата част от населението. Въпреки че най-успешната като количество транзакция на LivingSocial е продажбата на 1.4 млн. купона на стойност между 10 и 20 USD за сайта за он-лайн търговия Amazon, компанията смята за по-значителен успех купон на стойност 10 хил. USD за посещение в луксозен хотел в Сан Франциско. Освен това според Чафи LivingSocial е по-иновативната от двете компании и се позиционира като технологичен лидер в сектора.
Изживяване, а не далавера
Надпреварата между двата сайта ще бъде интересна за наблюдаване – Groupon в никакъв случай не изостава и наскоро също получи солидно финансиране от над 1 млрд. USD и си остава най-големият играч в този сектор. В същото време LivingSocial вече има над 26 млн. потребители, които се увеличават с 1.5 млн. на седмица. Компанията покрива 250 пазара в 12 държави и очаква до края на годината да достигне до 400 пазара. Според запознати с финансовата й ситуация фирмата би трябвало да отчете повече от 1 млрд. USD приходи за тази година. Компанията стартира като разработчик на приложения за Facebook в ранните дни на социалната мрежа. В момента тя се занимава о сновно с дневни промоции и се стреми да се разграничи от конкуренцията си, като предлага "изживявания", а не само евтини сделки, казва един от членовете на борда на директорите.
Луксозни услуги
Например услугата вече има подразделение за туристически пакети, което е в състояние да осигури не само хотелска стая, но и всякакви допълнителни екстри към нея, като участие в дегустация на вино. Хората от LivingSocial определят тези оферти като "уикенд в кутия". Тази стратегия, изглежда, се харесва и на търговците, които невинаги искат клиентите да ги разглеждат като прости доставчици на най-евтината услуга.
Огромни възможности за растеж
Сред другите инвеститори са T. Rowe Price, Lightspeed Ventures Partners и Amazon.com. Institutional Venture Partners, които преди са инвестирали в компании от рода на Twitter и Zynga.
Те са направили най-голямото капиталовложение в историята си в сделката с LivingSocial, заделяйки за нея повече от обичайния си таван от 50 млн. USD. Компанията е трябвало да наддава заедно с двадесет други за правото да вложи пари в новата услуга.
Силна конкуренция
Тод Чафи казва, че в този бизнес такива възможности изникват много рядко. Според него въпросът не е бил дали да се инвестира, а как точно да се пребориш с другите фирми, които искат да участват. "Те са печеливши, пазарът е с огромни възможности за растеж, това е чудесен финансов модел и компанията има изключителен управленски екип", заявява Чафи. Една от индикациите за отдадеността на директорите на LivingSocial е, че те се събират всяка вечер и преглеждат над 100 различни показателя, които следят. Това не е нещо, което се вижда често в която и да е компания, казва инвеститорът.
***
1 млрд. USD приходи се очаква да отчете тази година конкурентът на Groupon.
***
10 хил. USD e стойността на купон за посещение в луксозен хотел в сан Франциско, който LivingSocial е успял да продаде.
***
26 млн. потребители има сайтът за групово пазаруване LivingSocial.

Стр. 19

Leave a Reply