Само за ден стотици столичани споделиха своите любими цитати от книги с М-Тел

MyPR.bg I 23.10.2011

Стотици столичани, футболисти и изпълнители написаха своите любими цитати от литературни произведения в градинката пред Народен театър „Иван Вазов” в София, в деня за размисъл. Събитието премина под мотото „Напиши своя любим цитат от книга” и е организирано от М-Тел и „Блогът на една книга”.
На огромно платно всички желаещи имаха възможността да напишат своя любим цитат от книга, като по този начин показаха своята съпричастност към темата за нуждата от четене и нивото на грамотност. Събитието успя да провокира общественото мнение и да „провери” до каква степен хората в наши дни все още четат и имат любими книги. Сред любимите книги на столичани са „Малкият принц”, „Алиса в страната на чудесата”, като не липсваха и цитати от Хемингуей, Шекспир, Толстой.
Инициативата подкрепиха и известни български личности, които също написаха своите любими цитати. Сред тях са рапърите Румънеца и Устата, и част от футболния тим „Левски”.
Оказа се, че измежду любимите книги на музикалните изпълнители е „Под игото”, а футболистите Кирил Акалски и Марко Видович предпочитат творби като „Мечо Пух” и „Питър Пан”. Цитатът, който написа рапърът Устата бе „Человек за едното красно име живей” – думите на небезизвестния Рачко Пръдлето.
Сред включилите се имаше участници от всякаква възраст, като по-активен интерес показваха младите.
Изследваният сочат, че в България над 40% от 15 годишните ученици с трудност покриват критичния праг на грамотност, а около 8% са функционално неграмотни. За сравнение тези проценти в страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в които е проведено проучването, са съответно 19% и 1%.
Ето затова М-Тел насочва усилията си към различни образователни инициативи, които да увеличат нивото на грамотност в България.
Инициативата „Напиши своя любим цитат от книга” е част от кампанията „Блогът на една книга”, която включва и конкурс за кратък разказ или есе на тема „Оби4ам да пи6а грамотно?” и поставянето на екологични „графити” на ключови места в София.
Големият интерес към конкурса наложи неговото удължаване с още една седмица, за да могат всички желаещи да изпратят своите творби за публикация в блога (http://blog-na-edna-kniga.blogspot.com). Крайният срок беше удължен до 24 октомври 2011 година, като към момента в конкурса има над 50 участника на различни възрасти. За да бъде определен победителят предстои да се извърши гласуване в „Блогът на една книга“, в който всеки може да даде своя глас за разказ или есе.
„Блогът на една книга” е част от инициативите на М-Тел с фокус върху грамотността и родния език. Идеята за него спечели първия по рода си риалити PR конкурс „М-Tel PR Challenge”, който се състоя в началото на май тази година

Оригинална публикация

Leave a Reply